Danas je: 09.05.2021 / 17:29

Završen drugi Novembar Vino Fest

Proteklog vikenda održan je, drugi po redu, Festival vina – Novembar Vino Fest 2017 (NVF). Ni kiša, ni raskopane ulice nisu sprečile mnogobrojne zvanice i vinoljupce da okupiraju beogradski hotel „Zira“, u kome se odvijala ova svetkovina vina, hrane i rakija.

Nakon zapaženog uspeha prošlogodišnjeg prvenca, sa velikim zanimanjem očekivalo se ovogodišnje izdanje  vinskog festivala, koji se, makar po proklamovanom konceptu, donekle razlikuje od većine vinskih manifestacija u Srbiji. Osnovan je sa ambicijom da što efikasnije poveže vinare i distributere putem svojevrsne berze vina kakva još ne postoji na ovim prostorima. Osnovni cilj je da se na taj način osavremeni i racionalizuje poslovanje na tržištu vina u Srbiji i širem okruženju. Prvi koraci su učinjeni, ali predstoji dug i trnovit put da se ova ideja u potpunosti realizuje. No vratimo se dešavanjima na samom festivalu.

Primetno je bilo odsustvo nekih velikih vinarija iz Srbije, velikih u svakom smislu te reči, kao i većine vinarija iz Župe i Šumadije. Ali zato su u jakom sastavu i punom sjaju nastupile fruškogorske vinarije, kao i vinarije iz Negotinske krajine. Posetioci su mogli da probaju preko 800 vina iz  sedamdesetak vinarija, uglavnom iz Srbije. Učešće nekoliko vinarija i uvoznika vina iz Makedonije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Italije i Grčke doprinelo je da ova manifestacija ma međunarodni karakter.

Bilo je dosta dobrih vina koja su se mogla probati i na nekim ranijim vinskim skupovima, ali treba istaći i neke novitete koji su se tek nedavno pojavili ili im je na NVF bilo premijerno predstavljanje.

Ko je propustio nedavni Wine Jam – Natural & Orange Wines, mogao je ovde da proba vrlo zanimljivo oranžno vino, još zanimljivijeg naslova iz vinarije JELIĆ. Miljan Jelić, vinar koji je “otkrio” moravu, novostvorenu sortu grožđa, sada je otišao korak dalje. Prateći svetske trendove napravio je oranžno vino od ove sorte i nazvao ga MORANGE. Kako živimo  u svetu svakojakih bizarnosti, spomenućemo i bizaran podatak da se pod tim imenom u svetu proizvodi i fluorescentni karmin(ruž za usne), čija je cena dvostruko veća od boce ovoga veoma dobrog vina. 

Vinarija JEREMIĆ je prvi put flaširala čist merlo pod navom TERROIR. Sjajno vino koje svakako zaslužuje posebnu recenziju.

Gotovo svaki vinski festival daje priliku novim, mladim, neafirmisanim vinarijama da po prvi put javno prezentuju svoja vina. Ovoga puta tu priliku je sa puno uspeha iskoristila nova vinarija iz Vršca SOUL WINE. To su prva vina proizvedena u ovoj nevelikoj vinariji i ako se po jutru dan poznaje, pred njima je lepa budućnost.

Ono što posebno raduje je prisustvo velikog broja vinara ili tehnologa za štandovima svojih vinarija, što je festivalu dalo poseban “šmek” i omogućilo posetiocima da “iz prve ruke” dobiju željene informacije.

Ne znamo, da li su i kavi su poslovni aranžmani postignuti na NVF, što je i bio prevashodni deklarisani cilj organizatora, ali je sigurno da su ljubitelji vina uživali u dobrim vinima, gastronomskim specijalitetima. Ko je želeo imao je priliku da proba na stotine rakija svakojakih vrsta.

Organizatoru sve pohvale, uz napomenu da vinska manifestacija ovakvog karaktera treba da ima mnogo bogatiji i kvalitetniji prateći program.


0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
Avatar for Othello B&W

Ljubitelj vina sa velikim iskustvom, somelijer

    Koristimo kolačiće da bismo vam pružili najbolje iskustvo na sajtu Svet vina. Prihvatate li upotrebu kolačića u skladu sa našim pravilima o kolačićima.