Danas je: 04.12.2022 / 22:01

11. BEOWINE SAJAM VINA

Završen je jedanaesti BeoWine sajam vina,  jedinstvena manifestacija ovog tipa na ovim prostorima. 

Ono što je svakom posetiocu ovog sajma bilo uočljivo, je ponovno odsustvo nekih od  najpoznatijih srpskih vinarija(Aleksandrović, Radovanović, Kovačević, Zvonko Bogdan, Erdevik…), kao i nedolazak vinarija iz Šumadije. 

Vinarije iz Vojvodine su, i ove godine, nastupile organizovano i na njihovim štandovima je uvek bilo mnogo ljubitelja vina(i poneki zalutali turista), koji su želeli da probaju sjajna vina od kojih su mnoga dobila zlatne medalje na ovogodišnjem ocenjivanju Beowine Challenge Cup 2020. Među njima su i  dve najuspešnije srpske vinarije na ovom takmičenju: DIBONIS iz Subotice sa sedam medalja od sedam poslatih uzoraka(6 zlatnih i jedna srebrna medalja) i vinarija AVEN  iz Inđije koja je za sva četiri poslata vina dobila medalju(tri zlatne i jedna srebrna medalja ). 


Kad smo već kod vojvođana, imali smo priliku da probamo dva nova vina koji su ovde prvi put javno predstavljena. Na štandu vinarije ĐURĐIĆ iz Sremskih Karlovaca, predstavljeno je vino od nove srpske sorte grožđa probus. Vino je još mlado i tek treba da pokaže svoj potencijal. Manje poznata vinarija ZABA iz Riđice, kod Sombora, iznenadila je kvalitetom i neobičnom paletom svojih vina, koja je sada dopunjena sa Malbecom iz 2019. I ovo vino je dosta mlado, ali obećava.  

Neobično veliki interes je vladao za vino Uriel 2019 od muskat krokana, novog vinskog brenda Arhangel, koji se tek nedavno pojavio na vinskoj sceni i već je osvojio zlato na Beowine Challenge Cupu za vino Gabriel 2017 od sorte grožđa cabernet franc. 


Mlada fruškogorska vinarija Verkat, koja je za kratko vreme postala poznata po svojoj malvazijii predstavila je malvaziju koja je odležavala u  bariku. Vinarija  Vinarium, takođe sa Fruške gore, koja je poznata po svom maceriranom pino griđu,  pokazala je da se i od  župljanke može proizvesti sasvim pristojno vino. 

Sve u svemu, stekao se utisak, da su vojvođanske vinarije, ove godine,  pobudile veliko interesovanje ljubitelja vina. 


Pored vojvođana, organizovan nastup imale su i vinarije iz Župe i iz Metohije, što je bila šansa za mnoge male vinarije sa tih područja  da na ovom značajnom vinskom skupu predstave svoja vina.  

Da ovakvi organizovani nastupi nisu „izum“ i praksa samo domaćih vinarija, pokazuju i grupna učešća vinara iz Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine. Vinarije iz Hrvatske odavno imaju zajednički nastup na beogradskom sajmu vina, a ove godine selekcija vina iz hrvatske bila je izvanredna. 

Izuzetan utisak na pisca ovih redova, ostavila su vina iz vinarije Čitluk, kod Mostara. Koja je najveća vinarija u Bosni i Hercegovini, sa kapacitetom od 11 miliona litara i više od 400 ha vinograda. 

Teuta  Žilavka Selekcija 2017 i Kameno vino, takođe od sorte žilavka su bela vina koje treba posebno istaći, a od crvenih Teuta Trnjak 2017, koji je i apsolutni pobednik na ocenjivanju Beowine Challenge Cup 2020 sa osvojenih 91/100 poena. Trnjak je stara, autohtona hercegovačka sorta, koja je, nepravedno bila zaboravljena i skoro nestala iz vinograda, a korišćena je najčešće, kao oprašivač za blatinu. 

S obzirom da je trnjak na tržište prva izbacila vinarija VINOGRADI NUIĆ iz Ljubuškog, uvrežilo se mišljenje da su je oni, na neki način i „vaskrsli“.  U razgovoru sa direktorom vinarije Čitluk, gospodinom Željkom Nakićem, saznali smo da je prvi vinograd sa ovom sortom zasadila ova vinarija, a da su kaleme uradili kalemari iz Srbije, početkom ovog milenijuma.  


Dakle, ove dve vinarije(Čitluk i Vinogradi Nuić) su zaslužne za obnavljanje i popularizaciju trnjaka, koji se sada sve više sadi po hercegovačkim vinogradima, a odlična vina od ove sorte danas proizvodi desetak vinarija. 

Probali smo i sjajan Trnjak iz 2015, vinarije Vinogradi Nuić, na štandu šabačke firme Inova, koja odnedavno zastupa u Srbiji vinarije Vinogradi Nuić i Enjingi. Vlasnik ove firme, gospodin Petar Mirković, rekao nam je da će se uskoro na tržištu Srbije najzad pojaviti i vina jednog od najcenjenijih hrvatskih vinara, legendarnog Ivana Enjingija iz Kutjeva. 

Svoj debi na sajmu imala je vršačka vinarija DRAŠKOVIĆ koja je predstavila većinu vina iz svog portfolija uključujući i  vina iz premium linije:  belu kupažu Triptih,  muskat otonel Ruža Vetrova, šardone Horizont i  frankovku MahagoNakon kupovine Vršačkih vinograda, novi vlasnik Rodoljub Drašković uložio je velika sredstva i izgradio modernu vinariju u samom vinogradu i obnovio deo vinograde akoji su nekad bili ponos vršačkog kraja. 

Treba spomenuti da se, zahvaljujući pojedinim uvoznicima, na sajmu moglo probati dosta dobrih vina iz Italije i tkzv Novog sveta. 

Na kraju, valja ipak reći da BeoWine treba da pretrpi izvesne promene i u konceptu i u organizaciji, kako bi narednih godina privukao više atraktivnih izlagača, kao i vinskie profesionalce, koji nisu do sada pokazali neki veći interes, sudeći po izjavama izvesnog broja vinara i komercijalista koji rade za određene vinarije. Ali to je posebna tema.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
Avatar for Othello B&W

Ljubitelj vina sa velikim iskustvom, somelijer

    Koristimo kolačiće da bismo vam pružili najbolje iskustvo na sajtu Svet vina. Prihvatate li upotrebu kolačića u skladu sa našim pravilima o kolačićima.