Danas je: 01.12.2022 / 15:18

Vinska 2019. godina – Šta je obeležilo vinsku 2019 godinu

Kraj godine je vreme kada se svode računi, sumira učinak prethodnih 12 meseci i prave planovi za naredni period. 

Kada je vinska scena Srbije i regiona u pitanju, bilo je dosta tradicionalnih dešavanja, koja se rutinski organizuju, po proverenoj šemi koja garantuje nekakav uspeh. Naravno tu su i ona dešavanja koja se organizuju već duže vreme i iz godine u godinu podižu nivo i kvalitet organizacije. Sada već tradicionalne manifestacije kao što su “Prokupac day”, Dan Mladog portugizera… nismo zaboravili ali posebno ističemo one nove koje su se 2019. godine istakle kao drugačije i one koje se organizuju po prvi put!

Analizirajući subjekte na vinskoj sceni, vinska zbivanja i pojave koje su posebno obeležile proteklu godinu, može se reći da ih je bilo nedovoljno u zemlji  koja nastoji da zauzme zapaženo mesto na vinskoj mapi sveta. 

Jedna od takvih je Vinarija Jeremić sa svojim projektom tematskih večeri uparivanja muzike, hrane  i vina. Ovo je jedina vinarija koja, umesto degustacione sale, ima salu za koncerte,? gde uz zvuke klasične muzike, operskih arija, džeza i bluza, gosti degustiraju vina ove smederevske vinarije. 

Poslednji u nizu  koncerata bilo je gostovanje čuvenog Piano Quarteta VASIL HADŽIMANOV, a gosti su uživali u izvanrednoj svirci uz ukusne zalogaje i poznata vina ove vinarije: Sonatu i Kanon. 


Sredinom godine je usvojen Elaborat o proizvodnji vina sa geografskim poreklom „Sremski rejon” / “Srem“. Time je udruženje vinara „SREM – FRUŠKA GORA“ postalo Udruženje koje je nosilac najveće oznake geografskog porekla u Srbiji. U nju je uključeno skoro 50 vinarija sa više od 150 vina!

Ove godine je organizovan prvi Grand Tasting, ekskluzivni salon vina, sasvim drugačije koncipiran, u odnosu na salone koji se godinama organizuju po „uobičajenoj“ šemi, na kojem je bilo tridesetak poznatih  vinarija iz regiona koje su predstavile svoja najbolja vina, čak i neka kojih nema više u prodaji. 

Još jedan malo drugačiji vinski festival, pod nazivom  Vineopen, organizovan je prvi put ove godine.  Vodeće vinarije i vinski stručnjaci iz desetak zemalja okupili su se u hotelu Hilton, gde je održan Vineopen South East Europe Challenge No I 2019, prvi regionalni vinski festival ove vrste. Dobro zamišljen, izgleda da nije najbolje shvaćen među vinskim profesionalcima kojima je, pre svega namenjen. Možda je tome doprineo i „loš tajming“. Ovaj vinski festival održan je krajem juna, kada već počinje sezona odmora. 

Iako se ne organizuju po prvi put, treba istaći sjajnu organizaciju vinskih salona u Kragujevcu i Novosadski salon vina, koji mogu biti obrazac za organizovanje uspešnih vinskih skupova, na koje rado dolaze i vinari i publika. 


Wine Jam Terroirs 2019 pod nazivom Terroirs 2019: natural, authentic, orange wines, bio je jedan od vinskih događaja godine. Vladan Stanojlović Kika sa svojim „džemerima“ uspeo je da u Beograd dovede vinsku elitu „naturalista“ i „oranžista“ koji su predstavili svoja najbolja vina i pružili priliku ljubiteljima vina u Srbiji da se bolje upoznaju sa vinskim pravcem koji stiče sve veću popularnost. Ovo je bila kruna svih događaja u organizaciji Wine Jam-a, a Vladan Stanojlović Kika se nametnuo kao jedan od retkih koji može da ponese titulu vinske ličnosti godine. Tu je, naravno, i Igor Luković, GLODUR magazina Vino & fino, koji je ove godine na takmičenju Decanter u Londonu bio u timu ocenjivača, pa je tako Srbija po prvi put imala svog predstavnika na ovom prestižnom događaju

U Bergamu, u Italiji, održan je 15-ti po redu Medjunarodni konkurs ocenjivanja vina “Emozione dal Mondo: Merlot e Cabernet Insieme”, na kome su vina iz Srbije osvojila 13 Zlatnih medalja i jednu Novinarsku nagradu. Kuriozitet u svemu ovome je što je organizator takmičenja, napravivši presedan, učinio veliku čast srpskom vinarstvu, dodeljujući nagrade laureatima u Beogradu. Ovo je prvi put da se dodela nagrada desila van Italije.

Značajan događaj kada je u pitanju vinska 2019. godina bio je i osnivanje Saveza vinara i vinogradara Srbije . Savez je krovna organizacija za sva regionalna udruženja vinara u Srbiji i ima veoma ambiciozne planove, između ostalog, da učestvuje u izradi strategije razvoja vinskog sektora u Srbiji. Videćemo kako će se rad Saveza odvijati u praksi.

U Srbiji se, godišnje objavi veoma veliki broj knjiga različitog profila, ali vrlo malo, gotovo nikako, onih sa vinskom tematikom. Zato je veoma značajno objavljivanje knjige „Vinogradarstvo i vinarstvo Srbije -Studija analiza sektora proizvodnje i prerade grožđa i proizvodnje vina“ u izdanju Centra za vinogradarstvo i vinarstvo, Niš. 

Ova studija pruža realnu sliku trenutnog stanja vinarstva i vinogradarstva(i rasadničarstva) u Srbiji.  U njoj se može naći veliki broj zanimljivih i aktuelnih podataka, od informacija o ukupnoj proizvodnji grožđa i vina, o podignutim vinogradima u poslednjih 20 godina, vinarijama po administrativnim i vinogradarskim područjima, uvozu i izvozu vina, autohtonim i drugim sortama vinove loze, o vrstama zemljišta, kao i njihovoj rasprostranjenosti, klimatskim uslovima i kvalitetu grožđa iz poslednje tri berbe. Studiju je izradila grupa autora na čelu sa Dr  Darkom Jakšićem. Šteta je što nije bilo dovoljno sredstava za štampano izdanje, tako da je ova studija dostupna samo u digitalnoj verziji. 

Treba pozdraviti i izlazak iz štampe knjige „Vinorodna Šumadija“,  čiji je autor veliki vinski entuzijasta i vinski vitez Zoran Dragoljević Žorž, u izdanju Službenog glasnika i udruženja Wine Expert iz Kragujevca. 


Ove godine nije bilo mnogo vinskih noviteta (ne računajući vina iz nove berbe), koja su pobudila veću pažnju vinske javnosti. Jedno od takvih je Tri Morave rezerva crveno, 2016, vinarije Temet iz Jagodine. Sjajna kupaža prokupca i cabernet franc-a.
Vino  je osvojilo zlato na ovogodišnjem Decanteru (95 poena). Jedini hendikep ovog vina je što je, praktično, nedostupno većini vinoljubaca zbog specifičnog načina kupovine, koji je propisala sama vinarija. 

Nepravedno bi bilo ne spomenuti pionirski poduhvat Đorđa Bikickog iz vinarije Bikicki i Branislava Anđelića iz vinarije Plavinci, koji su prvi na ovim prostorima proizveli Pét-nat, ili „prašampanjac“, i to u više verzija: Đorđe od traminca, sovinjon blana i pino griđa, a Bane jedan od novostvorene sorte panonia, a drugi od tamjanike. Tako su njih dvojica prvi vu Srbiji videli „prazvezdice“.?  

A mi vama želimo zvezdanu novogodišnju noć i svako dobro u Novoj, 2020. godini. Nek bude još bolja nego što je bila vinska 2019!

Uzdravlje! ?


0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
Avatar for Othello B&W

Ljubitelj vina sa velikim iskustvom, somelijer

    Koristimo kolačiće da bismo vam pružili najbolje iskustvo na sajtu Svet vina. Prihvatate li upotrebu kolačića u skladu sa našim pravilima o kolačićima.