Danas je: 05.05.2021 / 1:24

Stigao je mladi Portugizer !

“SVATOVAC”

 

 

Stigla je nova vinska godina!

Dan mladog portugizera

Jubilarni deseti put obeležavamo Dan mladog portugizera!
Dođite da zajedno otvorimo prvo bure mladog portugizera svatovca!

Po tradiciji se trećeg četvrtka u novembru svuda u svetu nizom manifestacija i svečanosti obeležava otvaranje prvih buradi i boca sa mladim vinom, te će i ove godine 16. novembra od 17 časova svi građani i gosti Novog Sada moći da uživaju u Danu mladog portugizera.

Sve posetioce očekuje besplatna degustacija, muzika tamburaša, nastup tango plesača…. Proglasićemo pobednika na konkursu za najlepšu pesmu o vinu, a ove godine prva nagrada ide u Beograd, druga u Zadar i treća u – Vlasotince!

Proglasićemo i novog Viteza portugizera, ove godine to će biti Jovan Maljoković, naš čuveni džez muzičar.

A za sve one koji ne mogu doći u Novi Sad pobrinuli smo se da ne budu uskraćeni za uživanje u novom portugizeru 🙂 Posetite bilo koji od nekoliko desetina lokala širom Srbije u kojem će biti promocija ovogodišnjeg prvog vina!

Najpoznatije mlado vino, “Božole nuvo”

Najpoznatije mlado vino na svetu svakako je božole nuvo koji potiče iz istoimene francuske regije. Nastalo kao vino za radnike iz okoline Liona, koji nisu mogli da priušte skupocena vina Bordoa, Burgonje i Rone, ubrzo je osvojilo ceo svet svojom nepretencioznošću, specifičnom bojom, lepršavim mirisom, i bogatim aromama.

Koncept mladog vina postoji u svim zemljama razvijene vinske kulture, pa ga imaju i Italijani, Portugalci… a na Fruškoj gori smo imali Svatovac. Svatovac, jer je to prvo vino koje je bilo gotovo da se pije u jesen, kad bi počela sezona slava i svatova.

Neki to vole mlado 🙂

Mlado vino je vino koje se napravi u istoj godini u kojoj je obrano i grožđe od kog se pravi. Pravi se metodom karbonske maceracije, koja se drugačije zove i fermentacija cele bobice. Putem ove tehnologije čuva se svežina, voćni kvalitet vina, a gorki tanini se ne izdvajaju iz pokožice grožđa.

Mačkov podrum je odlučio da mlado vino napravi od sorte grožđa Portugizer, kako se to nekad i pravilo na Fruškoj gori. Portugizer je sorta vinove loze poreklom sa teritorije Slovenije. Prema istraživanjima koje je sproveo nemački institut “Julius Kühn” na osnovu DNK analize utvrđeno je da je portugizer poreklom sa severoistoka Slovenije ( Slovenačka ili donja Štajerska). Nekada je sorta portugizer bila vrlo zastupljena na Fruškoj gori, pa se smatra odomaćenom sortom ili sortom koja ima dugu tradiciju uzgoja na ovom području.

Mačkov podrum je prvi proizvođač mladog vina u Srbiji, koji ga pravi metodom karbonske maceracije. Po tradiciji se trećeg četvrtka u novembru svečano otvaraju prve boce mladog vina, i uz slavlje ravno onom novogodišnjem, ovo lepršavo vino se pije i u njemu se uživa, na svim meridijanima, od Liona i Pariza, preko Toskane, Beča, Japana, do Njujorka i Bostona, izazivajući pravu planetarnu euforiju. Mačkov podrum je želeo da i Novosađanima pruži priliku da se priključe ovom slavlju, uspostavljajući Dan mladog Portugizera, za sve Novosađane, i one koji Novi Sad posete na taj dan.

Mačkov podrum je uspostavio i vinski viteški red, a tu titulu su nosili Aljoša Vučković, Žan Danijel Ruh, ambasador Švajcarske u Srbiji, Slobodan Trkulja, Zoran Kolundžija… Novog viteza ćemo proglasiti baš na ovoj svečanosti!

Sa Srpskom čitaonicom iz Iriga organizovali smo i konkurs za najlepšu pesmu o vinu, te ćemo pobednika takođe objaviti baš na ovom događaju!

Pridružite nam se da zajedno otvorimo prvo bure mladog vina, portugizera svatovca!

Vidimo se uz novi portugizer, živeli!

Dan Mladog Portugizera 2017

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
Avatar for Pavle Radanović

GLODUR Svet vina, Eques de vino, somelijer, gurman

    Koristimo kolačiće da bismo vam pružili najbolje iskustvo na sajtu Svet vina. Prihvatate li upotrebu kolačića u skladu sa našim pravilima o kolačićima.