Danas je: 18.07.2024 / 23:07

Regionala 2022

Regionalna vinska avantura u Beogradu

 

Beograd će 5. novembra ponovo biti vinski centar regiona kada će u Hotelu Metropol Palace po drugi put biti održan salon vina od regionalnih autohtonih sorti Regionala, najbolja vinska manifestacija prošle godine u izboru portala Vino.rs.

Na programu je više od 5o renomiranih vinarija koje u vinogradima i podrumima neguju tradiciju vina od lokalnih sorti. Jedinstvena prilika da se na jednom mestu sagledaju odlike i potencijal najznačajnijih ovdašnjih sorti, sve ono što naš geografski prostor predstavlja posebnim na vinskoj mapi sveta.

Foto: Ivana Čutura
Foto: Ivana Čutura

Uz veliki broj vinara i vinarija od Slovenije do Severne Makedonije, tu su i mnoge danas vodeće srpske vinarije koje su upravo s lokalnim sortama uzdigle ovdašnju vinsku scenu u vrh regiona. U fokusu srpskih vinara su prokupac, tamjanika i poslednjih godina sve popularniji grašac i morava, ali i sve zastupljeniji probus, furmint, neoplanta, sila, crna tamjanika, bagrina, lipolist, smederevka, sremska zelenika, kadarka…

Iz ostatka regiona dolaze vrhunska vina od sorti vranac, žilavka, malvazija, plavac mali, teran, pošip, grk, trnjak, kratošija, refošk, rebula, crljenak, blatina i još na desetine drugih od kojih će mnoga prvi put biti predstavljena u Srbiji baš na Regionali.

– Veliki broj autohtonih sorti predstavlja najveće vinsko bogatstvo čitavog regiona i zato nam je izuzetno drago da postoji ovakav sajam gde upravo te sorte mogu da dođu do punog izražaja – kaže Đanfranko Kozlović, vlasnik poznate istarske vinarije Kozlović koja je odigrala jednu od ključnih uloga u strelovitom usponu malvazije.

Foto: Ivana Čutura
Foto: Ivana Čutura

Posebno iznenađenje na Regionali 2022 stiže iz makedonske vinarije Tikveš koja u Beograd premijerno donosi šest vina napravljenih ekskluzivno za tržište Velike Britanije i SAD, među kojima je i, ove godine platinom na Decanteru nagrađeno vino Merak 2021, kupaža vranca, merloa i plavca malog.

Ulaznice za ovu autentičnu vinsku avanturu, u čiju cenu je uključena degustacija svih vina i profesionalna vinska čaša, mogu se kupiti u pretprodaji preko Tickets.rs (https://tickets.rs/event/regionala_2022_3568).

Avatar for Pavle Radanović

GLODUR Svet vina, Eques de vino, somelijer, gurman

    Koristimo kolačiće da bismo vam pružili najbolje iskustvo na sajtu Svet vina. Prihvatate li upotrebu kolačića u skladu sa našim pravilima o kolačićima.