Danas je: 18.07.2024 / 20:30

Carstvo autohtonih sorti – Regionala 2021

Jedna sjajna ideja koja se godinama „krčkala“ i čekala na realizaciju, najzad je sazrela i doživeće svoju „materijalizaciju“ u subotu, 13. novembra, u Hotelu Metropol Palace, Beograd, gde će se održati prvi regionalni festival vina proizvedenih od autohtonih sorti grožđa sa prostora bivše nam države, pod nazivom Regionala . 

Na ovoj međunarodnoj vinskoj manifestaciji okupiće se poznati vinari od „od Vardara, pa do Triglava“ u čijim se vinogradima s ljubavlju gaje autohtone lokalne sorte i u čijim se podrumima neguje i unapređuje tradicija  proizvodnje vina od ovih sorti.  

Biće to jedinstvena prilika da se prvi put na jednom mestu probaju i uporede vina od čuvenih, značajnih lokalnih vinskih sorti, kao i onih manje poznatih, od kojih se, sve više, iz godine u godinu, dobijaju sjajna vina. 

Foto izvor arhiva organizatora WineJam i vino.rs

Kako navodi organizator(Wine Jam i Vino.rs), ljubitelji vina i vinski profesionalci, moći će da probaju veliki broj vina od starih, čuvenih autohtonih crvenih sorti kao što su prokupac, plavac mali i vranac, a od belih, tamjanika, pošip i malvazija. Biće tu i sjajnih vina od terana, blatine i rebule, graševine(grašac, italijanski rizling) , žilavke i furminta, maraštine i kadarke, pa sve do izvanrednih vina od manje poznatih sorti kakve su lipolist, sremska zelenika, seduša, rukatac, zlatarica, grk, trnjak, bagrina, sansigot, škrlet, žlahtina, kratošija(crljenak kaštelanski, tribidrag), krstač, , babić, trojišćina… refošk. Moći će da se probaju i vina od popularnih novostvorenih sorti: morava, neoplanta, sila, probus… 

Na Regionali će učestvovati 50 vinarija koje će prestaviti svoja vina proizvedena od preko 40 lokalnih autohtonih i novostvorenih sorti grožđa. Biće tu vina iz  različitih berbi i vina raznih stilova, tako da će posetioci moći da dožive sasvim drugačije vinske senzacije i relaksiraju svoja nepca, već pomalo umorna od silnih šardonea i kabernea.😊 

Mnoga vina će, na ovom vinskom festivalu, biti premijerno predstavljena u Srbiji,  ali  biće to i jedinstvena prilika da se na jednom mestu probaju najbolja srpska vina, proizvedena od ovdašnjih lokalnih sorti čija popularnost raste iz godine u godinu. 

Foto izvor arhiva organizatora WineJam i vino.rs

Svoja vina na Regionali 2021 predstaviće vinarije: 

Bikicki, Bire, Black Island Winery, Botunjac, Braća Rajković, Corcova, Despotika, Deurić, Doja, Đurđić, Enjingi, Feravino, Ivanović, Jokić, Jović, Estate Winery Katunar, Kozlović, Krajančić, Kutjevo, Labi Wine, Podrum Malča,Podrum manastira Bukovo, Marković, Matijašević, Maurer, Milanov podrum, Milanović, Milijan Jelić, Movia, MV Vujić, Novak, Nuić, Pelješki vrhovi, Platnaže, Plavinci, Puklavec Family Wines, Sagmeister, Stina, Stojanović, Šijački, Šipun, Škegro, Štampar, Temet, Tenuta Est, Testament, Tikveš, Tilia, Todorović, Tonković, Trdenić, Vina Prelac, Vinčić, Vinakoper, Vinum, Vino Budimir i Vukoje. 

Manifestacija počinje u 13 časova i traje do 20 časova. 

Ulaznice za Regionalu mogu se nabaviti u pretprodaji preko Tickets.rs poslovnica , kao i na sam dan manifestacije na ulazu u Hotelu Metropol Palace. 

 Ne propustite ovaj jedinstveni događaj, koji će obogatiti vaše vinsko iskustvo. 

Avatar for Othello B&W

Ljubitelj vina sa velikim iskustvom, somelijer

    Koristimo kolačiće da bismo vam pružili najbolje iskustvo na sajtu Svet vina. Prihvatate li upotrebu kolačića u skladu sa našim pravilima o kolačićima.