Danas je: 07.05.2021 / 16:43

Beogourment 2017

Festival vina

 

Izgleda da je Beogourmet, Festival vina i gastronomije, najzad, našao pravi format koji odgovara konceptu same manifestacije. Svake godine ovaj vinski skup, namenjen, pre svega profesionalcima, dakle onima čiji je posao na neki način vezan za vino, je sve bolji. Bez pretenzija da, jednog dana, dostigne mamutske dimenzije, organizator ovog vinskog događaja, “Kuća vina”, pravi otklon u odnosu na većinu drugih vinskih manifestacija, opredelivši se za manji broj izlagača, manji i intimniji izložbeni prostor, gde je moguća mnogo bolja i neposrednija komunikacija sa izlagačima.

Ovojesenji Beogourmet, šesti po redu, održan je 20. i 21. oktobra u Hotelu Majestic, u Beogradu.

U vrlo prijatnoj i opuštenoj atmosferi mogla su da se probaju vina iz Portugalije, Španije, Francuske, Italije, Srbije… Ovoga puta nije bilo vina sa drugih kontinenata, ali nisu nedostajala, s obzirom na dobru ponudu  vina iz “najvinskijih” zemalja Evrope.

Kao i svaki put, ponuda vina je bila šarolika i za svačiji ukus i džep.

Od onoga što je degustirano, treba izdvojiti vina koja je prezentovala poznata vinarija(Bodega) Hacienda el Ternero iz, regije Rioja, najpoznatije i najznačajnije vinske regije u Španiji. Koreni ove vinarije potiču još iz jedanaestog veka, mada sama vinarija datira iz osamnaestog veka. Nalazi se u oblasti Visoka Rioha(Rioja), a vinogradi su im, kao i sama vinarija, na oko 700m nadmorske visine.

Koriste isključivo barrique burad izrađenu od francuskog hrasta.

Vina TORNO i SELECTION, su proizvedena od sorte Tempranillo(100%). Kontrolisana fermentacija  odvijala se u prokronskim sudovima, a zatim je vino odležavalo u baricima 12 meseci(crianza). Preovlađuju cvetne note, sa diskretnom aromom vanile u pozadini. Vrlo zanimljivo vino srednjeg tela. Vrlo dobar utisak je ostavila njihova RESERVE, proizvedena  od sorte Tempranillo(95%) i sorte Mazuelo )(5%). Najbolje vino iz ove vinarije je, nesporno, PICEA 650 takođe od sorte Tempranillo(95%) i Mazuelo )(5%). Ovo vino i proizvodi se od najkvalitetnijeg grožđa sa najboljih i najstarijih parcela koje poseduje vinarija. Odmah, nakon alkoholne fermentacije, vino ide u nove barike gde se vrši malolaktička fermentacija na talogu(Sur Lie). Odležava najmanje 20 meseci u novim baricima. Vino je autorska kreacija, tamno crvene boje, džemastih aroma crnog voća. Srednje završnice, blagih tanina i punog tela.

Impresivan utisak je ostavila i vinarija sa juga Francuske Domaine Clos Centeilles iz mesta Siran, regija Languedoc-Roussillon. Vinarija je poznata po nekim, gotovo zaboravljenim, francuskim autohtonim sortama grožđa, od kojih i proizvodi svoja vina.

Vino C de Centeilles proizvedeno je od veoma starih francuskih autohtonih sorti Araignan Blanc, Riveirenc Blanc, Riveirenc Gris, i Grenache Gris. Na  nosu dunja i herbalne note, lepe kiseline, dobro izbalansirano vino sa aromom grejpa u afteru.

Vino Clos Centeilles, Minervois la Livinière je kupaža sorti Mourvedre, Grenache noir, Syrah u jednakom odnosu. Prepoznatljiva aroma višnje i diskretne biberaste note. Veoma dobro vino zaokruženo, sa dobro integrisanim taninima.

Campagne de Centeilles, monosortno vino,  proizvedeno od sorte Cinsault. Veoma voćno sa naglašenom aromom višnjje. Svilenkasti tanini.

Pored dobrih vina, vinsku publiku je svojom neposrednošću i šarmom osvojila i mlada vinarka ove vinarije Cécile Domergue.

Posetioci su imali priliku da probaju vina iz kosovske vinarije

Stone Castle iz Orahovca, čiji je sadašnji vlasnik američki državljanin poreklom sa Kosova i Metohije. Ova vinarija poseduje oko 600 hektara vinograda, a po kapacitetu je jedna od najvećih na Balkanu. Trenutno proizvodi oko 12 miliona litara vina, a kapacitet joj je 30 miliona. Vina, uglavnom izvoze na američko i evropsko tržište. Od tri vina koje smo probali dva su se osećala na čep, tako da ćemo impresije o vinima ove vinarije ostaviti za neku drugu priliku.  Na predlog da se otvori druga boca, nismo naišli na razumevanje.

Sve u svemu, vredelo je biti deo ovog simpatičnog vinskog skupa.


0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
Avatar for Othello B&W

Ljubitelj vina sa velikim iskustvom, somelijer

    Koristimo kolačiće da bismo vam pružili najbolje iskustvo na sajtu Svet vina. Prihvatate li upotrebu kolačića u skladu sa našim pravilima o kolačićima.