Danas je: 08.05.2021 / 19:12

Wine Jam Terroirs

Završio se dugo najavljivani i još duže očekivani Wine Jam Terroirs, kao kruna veoma uspešne ovogodišnje WJ serije vinskih žurki. Dvodnevna manifestacija zamišljena kao svojevrsna promocija i podrška vinskoj posebnosti, autentičnim vinima i autohtonim sortama grožđa, okupila je veliki broj vinara, ugostitelja, predstavnika medija i ljubitelja vina.

Da je ovako koncipiran WJ sa idejom da promoviše i istakne pomenute posebnosti vina iz Srbije je dobar potez moglo se čuti i od nekoliko svetskih vinskih novinara koji su učestvovali na radionici u formi tribine pod nazivom „Uncorking Belgrade“. Osnovni cilj radionice je bio da se naglasi autentičnost beogradskih vina i da se promoviše beogradski vinski rejon. Bogatstvo Vinske Srbije je upravo u različitostima i posebnostima koje nam donose autohtone sorte kao i naš poseban terroir! Svetski stručnjaci su nam već nekoliko puta ukazali da svoju autentičnost moramo koristiti kao osnovu za nastup na svetskom tržištu, koje je poslednjih godina izuzetno zainteresovano za vina od lokalnih, autohtonih sorti. Te posebnosti su i doprinele da se srpska vina za relativno kratko vreme nađu na vinskim kartama nekih prestižnih svetskih restorana.
Pedesetak vinarija iz cele Srbije i nekoliko iz susednih zemalja prezentovalo je svoja vina sa obeležjima i specifičnostima podneblja i teritorije sa koje dolaze.
Poseban šmek celom događaju je dalo već spomenuto gostovanje nekoliko poznatih inostranih vinskih novinara, koji su u organizaciji WJ, obišli vinarije Beogradskog vinskog rejona, što bi trebalo da doprinese da se o beogradskim vinima, kao posebnom brendu, čuje i van granica Srbije.. Tako je, na neki način, Wine Jam postao nezvanični “Brand Ambasador” ovog vinskog rejona.
Wine Jam Terroirs je logičan nastavak prošlogodišnjeg Wine Jam Originals-a, a takav tematski trend treba da ostane i narednih godina, uz poslovičnu provokativnost i kreativnu neizvesnost kao svojevrsni “zaštitni znak” ekipe koja je stvorila WJ na radost vinske Srbije, a naročito beogradskih ljubitelja vina.
Da su i vinari “inficirani” kreativnošću kojim odiše svaki WJ i da su zdušno prihvatili ideju Wine Jam Terroirs-a moglo se videti na mnogim na štandovima gde su bili izloženi uzorci tla iz pojedinih vinograda kao važan element svakog terroira. Bilo je tu i vrlo zanimljivih kreacija poput poprečnih preseka tla  u dekanterma i bocama, čašama…

Sve u svemu vredelo je.

Ostaje da vidimo kakvu vinsku provokaciju i kakav “Wine Jam Session”  će nam Kika sa svojim kreativnim timom prirediti dogodine.
#samoautentično!


0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
Avatar for Othello B&W

Ljubitelj vina sa velikim iskustvom, somelijer

    Koristimo kolačiće da bismo vam pružili najbolje iskustvo na sajtu Svet vina. Prihvatate li upotrebu kolačića u skladu sa našim pravilima o kolačićima.