Danas je: 19.09.2023 / 8:08

9. Sajam Srpskih vina u Lazarevcu

9. Sajam Srpskih vina u Lazarevcu

Privlačnost malih sajmova vina je, između ostalog, zbog mogućnosti neposrednijeg kontakta  posetilaca sa  vinarima i tehnolozima. Na takve vinske skupove dolaze radoznalci  koji se najčešće po prvi put sreću sa vinima nekih vinarija, a neki sa namerom da provere ili kupe neko određeno vino koje im se dopalo prethodne godine. Ipak, većina dolazi radi druženja i i uživanja u dobrom vinu, a i da degustiraju vina koja do sada nisu imali priliku da probaju. Lazarevački salon vina iz godine u godinu pravi primetne kvalitativne pomake u organizaciji tako da je postao respektabilna manifestacija na koju vinari rado dolaze, bilo kao izlagači ili kao gosti. Ove godine je promenjena lokacija i po prvi put je vinare ugostila nova sportska hala RTB Kolubara. Unapređenju ambijenta doprinela je i nabavka novih  i štandova koji su, po prvi put, bili identični za sve za vinare. Izlagači koji godinama dolaze na ovu manifestaciju smatraju je za jednu od najzanimljivijih i najbolje organizovanih vinskih manifestacija, koja je davno prevazišla  lokalni karakter.  Ono što je važno za vinare, ovde je prodaja vina je uvek bila na zavidnom nivou jer većina posetilaca tada ima jedinstvenu priliku da proba i kupi vrhunska vina koja se ne mogu naći na policama većih trgovinskih lanaca.

Druga i možda najbitnija strana salona i sajmova vina u manjim sredinama je edukativna. Mnogi ljubitelji vina nemaju priliku da probaju vina iz manjih ili manje poznatih vinarija na tržištu koje su se pojavile proteklih godina. Neki od njih su došli da razbiju predrasude o vinima iz neafirmisanih vinarija ili jednostavno da provere priče da su naša vina izuzetno dobra. Kvalitet vina koja se proizvode u Srbiji je iz godine u godinu sve viši i danas imamo veliki broj vina čiji je kvalitet potvrđen visokim inostranim priznanjima.  Samo što potrošnja vina ne prati trend rasta kvaliteta i još uvek je na relativno niskom nivou. Prigodnim promocijama i edukacijom  će se najviše podstaći povećanje nivo vinske kulture, a time i postepeno povećanje potrošnje.  Organizovanjem vinskih manifestacija u manjim sredinama koje promovišu vina i unapređuju vinsku kulturu će se najlakše i najbrže razbiti predrasude da je vino snobovsko piće i da je ono rezervisano samo za retke bogate pripadnike našeg društva.

Lazarevački sajam privlači veliki broj posetilaca koji nisu vinski profesionalci, nego „potrošači“. Na većinu vinskih manifestacija koje se održavaju u Beogradu dolazi više od 80% istih posetilaca. Tu grupu ljudi čine, pored vinara,  vinski novinari, blogeri, publicisti, somelijeri, ugostitelji i distributeri. Kad je reč o manifestacijama koje se organizuju u manjim sredinama, tu je veći procenat „običnih“ posetilaca i direktnih kupaca.

Primetno je bilo odsustvo većine vinskih novinara ove godine u Lazarevcu, što nikako ne umanjuje popularnost i značaj ove manifestacije. Važnost ovakvih događaja je upravo u širenju vinske priče među onima koji ne žive u velikim gradovima i koji nemaju priliku da svakog vikenda idu na vinske promocije i degustacije. Duga tradicija održavanja ove manifestacije potvrđuje da su vina sve popularnija i van Beograda, Kragujevca, Novog Sada, Niša…

Zanimljivo je i da na ovom sajmu uvek ima izlažu vinarija koji po prvi put zvanično predstavljaju svoja vina. Njihovi nastupi nikada ne prođu nezapaženi, naprotiv, oni po pravilu poberu simpatije posetilaca ali i  kolega izlagača. Lazarevački salon je jedan od retkih na kojima se mogu videti nove, mlade vinarije zajedno sa već uveliko afirmisanim. Primetno je  da mlade vinarije u poslednje vreme, nastupaju sa veoma zanimljivim i kvalitetnim vinima, što posebno raduje.

Ako niste do sada bili na sajmu vina u Lazarevcu, propustili ste mnogo. Pozitivna energija i ptijatna atmosfera koja vlada svake godine se jednostavno mora doživeti. Možda je i raspoloženje i radoznalost posetilaca upravo jedan od razloga što, iz godine u godinu, Festival srpskih vina u Lazarevcu postaje sve popularniji.

Isplanirajte svoje vreme i u svoj kalendar poseta vinskim sajmovima za 2018. godinu već sada rezervišite datum 10. Sajam Srpskih vina u Lazarevcu

Vidimo se dogodine, na jubilarnom izdanju ove vinske svetkovine.Avatar for Pavle Radanović

GLODUR Svet vina, Eques de vino, somelijer, gurman

    Koristimo kolačiće da bismo vam pružili najbolje iskustvo na sajtu Svet vina. Prihvatate li upotrebu kolačića u skladu sa našim pravilima o kolačićima.