U poseti vinariji Ambelos manastira Koporin 

U poseti vinariji Ambelos manastira Koporin 
12. maja 2019. Othello B&W

U poseti vinariji Ambelos

manastira Koporin

Na poziv zvaničnika iz Braničevske eparhije, posetili smo vinariju Ambelos manastira Koporin kod Velike Plane. Manastir Koporin sa crkvom Svetog Stefana je zadužbina despota Stefana Lazarevića, sina kneza Lazara.
Ova vinarija postoji nešto više od pet godina i za ovo vreme je, nakon početnih teškoća, ostvarila zavidne rezultate, koji se, bezrezervno, najviše pripisuju Njegovom Preosveštenstvu Episkopu požarevačko-braničevske  eparhije Vladiki Ignatiju Midiću.

Vladika je začetnik ideje da se u okviru manastirskog kompleksa izgradi moderna vinarija sa pratećim sadržajima neophodnim za razvoj vinskog turizma i aktivno je učestvovao u  izgradnji sve vreme, do njenog završetka, svečanog otvaranja i puštanja u rad.

Naravno da ovakav impozantan objekat ne bi mogao biti podignut bez velike i nesebične pomoći mnogih dobrotvora, koji su, svaki na svoj način, dali značajan doprinos realizaciji ovog ambicioznog projekta.

Na objektu u kom je smeštena vinarija Ambelos prepoznatljivi su elementi moravskog stila, tako da je ovo zdanje potpuno u skladu sa arhitekturom samog manastira Koporin.

Ova impozantna građevina na pet nivoa ima oko hiljadu kvadratnih metara korisnog prostora.

Podrumske prostorije imaju 300 kvadratnih metara aktivnog prostora gde su smešteni drveni sudovi u kojima odležava vino. Radi se o buradima izrađenim uglavnom od srpskog hrasta kitnjaka.

U prizemlju je smeštena gostoprimnica, dobro opremljena degustaciona sala sa četrdesetak mesta, a tu su i predivne, natkrivene,  terase, sa još lepšim pogledom na šumadijske brežuljke.  Iznad su smeštena tri luksuzna apartmana i tri dvokreventne sobe i još jedan degustacioni prostor za dvadesetak gostiju, a na najvišem nivou, u potkrovlju, nalazi se VIP salon, odakle puca pogled na Momajsku kosu, gde su se vekovima prostirali vinogradi.

Tu se, do pre dvadesetak godina nalazio stari vinograd, koji se zbog bolesti vinove loze morao istrsiti, pa je formiran novi, gde su, na oko četiri hektara, zasađeni prokupac, tamjanika, kaberne sovinjon, merlo, rajnski rizlig i italijanski rizling(grašac beli). Pre dve godine na nešto više od dva hektara, zasađeni su kaberne fran i pino noar. Prošle godine je zasađena vinova loza na površini od jednog hektara, tako da sada vinarija ima oko 7 ha vinograda. Planovi su da se površina pod vinogradima zaokruži na 10 hektara, sa proizvodnjom vina ne većom od 50 000 litara, što je projektovani kapacitet vinarije. Vinarija sada proizvede oko 30 000 litara vina na godišnjem nivou.

Vladika Ignatije alfa i omega vinarije Ambelos. Rekoše nam da je Vladika odabrao i sorte vinove loze koje su zasađene u vinogradu, sam je koncipirao vinariju, a arhitekte su to „pretočile“ u projekat. Kad je proizvodnja vina u pitanju, Vladika je ostao dosledan svojoj vinskoj filosofiji i opredelenju da se koristi tradicionalni postupak uz primenu savremenih iskustava. Otuda ne čudi da ova vinarija ima relativno skromnu opremu, bez savremenih vinifikatora, tako da se ceo proces fermentacije i vinifikacije, sve do flaširanja, odvija u drvenim sudovima.

U vinariji Ambelos su opredeljeni da rade, uglavnom, monosortna vina. Izuzetak je vino Despotova sablja koje je  kupaža kaberne sovinjona i merloa i Šumadijska ružica koja se radi sa 85% prokuoca i 15% muskat hamburga.

Na degustaciji, koju je uspešno vodio Vladika Ignatije, u veoma prijatnom ambijentu gostoprimnice, u opuštenoj atmosferi, probali smo redom:

Italijanski rizling Ambelos 2017

Zelenkastožute boje. Sveže. Nežne teksture, izrazito voćnog karaktera. Na nosu  miris zelene jabuke i pčelinjeg saća. U ustima ukus vinogradarske breskve i jabuke. Kiseline sveže, prijatne. Umereno punog tela. Završnica duga,voćna.

Rajnski rizling Ambelos 2017

Slama žute boje sa zelenkastim nijansama. Slatkastog cvetno voćnog mirisa. Ukus zrelog žutog voća. Sveže, živahne kiseline. Punijeg tela.

Tamjanika Ambelos 2017

Zlatno-žute boje, prijatnih kiselina, srednjeg tela. Vino je tek nedavno bilo filtrirano i flaširano, tako da, verovatno zbog toga, nisu došle do punog izražaja stvarne karakteristike ovog vina. Tek nakon dvadesetak minuta vino je počelo da se otvara i da se naziru njegove raskošne arome.

Šumadijska ružica 2017

Ovo vino je, na neki način, zvanično vino Udruženja vinara Šumadije, čiji je član i vinarija Ambelos, a proizvodi se prema  Elaboratu o proizvodnji vina ”Šumadijska ružica” po kome ovo vino mora da sadrži najmanje  85% vina od sorte prokupac.

Vino je svetlo crvene boje. Izrazito voćno. Na nosu preovladava miris maline, diskretni muskatni mirisi, a naziru se i arome brusnice i drugog crvenog voća.

Prokupac Ambelos 2017

Tamno ljubičaste boje. Veoma aromatično, voćno, sveže vino. Na nosu dominiraju arome crvenog voća, višnje i ribizle. U ustima,  prepoznatljiva aroma višnje, divlje kupine. Sveže, prijatne kiseline. Uticaj drveta jedva primetan.  Tanini blagi.  Srednjeg tela i ugodne, voćne završnice sa diskretnim začinskim notama. Iznenanađujuće dobro vino.

Despotova sablja 2016

U Ambelosu su posebno ponosni na ovo vino koje je svojevrsni zaštitni znak vinarije. Vino se proizvodi u limitiranoj seriji. Radi se o uspešnoj kupaži  kaberne sovinjona i merloa sa naglašenim voćnim karakterom. Vino je rubin crvene boje. Na nosu se prepoznaju arome zrelog šumskog crnog voća. U ustima se oseća ukus suvih šljiva  i diskretne herbalne note.  U voćnoj završnici naziru se zemljane note koje se prepliću sa aromom svežih pečurki. Tanini mekani, prijatne kiseline i punije telo.

Merlo Ambelos 2017

intenzivno crvene boje, koja podseća na boju nara. U početku malo zatvoreno, sa naznakama vanile i dimnih nota, da bi ubrzo pokazalo svu raskoš voćnih aroma, koje se prepliću sa herbalnim i začinskim tonovima. Kiseline prijatne, tanini mekani, glatki, elegantni. Srednjeg tela. Završnica duga, voćna sa začinskim primesama.

Pino noar Ambelos 

Ovo vino je za nas bila premijera i prijatno iznenađenje.

Rubin crvene boje. Na nosu dominiraju note zrelog crvenog voća, koje se prepliću sa diskretnim začinskim tonovima.

Laganijeg tela. Kiseline vrlo žive. Tanini  veoma mekani i zreli. U ustima intenzivno, a začinski tonovi se bore za primat nad voćnim notama. Elegantno, dobro lzbalansirano, sa ugodnom voćnom završnicom.  Sjajno vino.

Sva vina koja smo probali ostavila su veoma  dobar utisak. Zadivljuje činjenica da se tako dobra vina proizvode sa relativno skromnom opremom, sa autentičnim kvascima, sa zanemarljivom količinom sumpora i bez korišćena drugih „dozvoljenih enoloških sredstava“.

Ova degustacija je pokazala ne samo da se u ovoj vinariji proizvode dobra vina, nego da se vrlo uspešno koriste i elementi savremenog marketinga.

Već sam odabir imena vinarije, govori da se ovde ništa ne prepušta slučaju.

Naziv Ambelos potiče od grčke reči ἄμπελος (vinova loza). Etimološki koreni su iz grčke mitologije i imaju veze sa bogom Dionisom, a simbolički se vezuje za lozu od čijeg grožđa se pravi vino koje se koristi za liturgijske potrebe.

Osim toga, etikete za njihova vina su autentične i atraktivnog izgleda, pa ne čudi što su pobudile veliko interesovanje javnosti, jer se uspelo u onome čemu se težilo: da se usklade tradicija i savremeni zahtevi tržišta.  Ima tu i slika drevnih novčića i heraldičkih elemenata iz doba vladavine osnivača manastira Koporin, kao i detalja iz manastira Manasija, čiji je ktitor takođe bio despot Stefan Lazarević.

U Ambelosu su obezbedili izvanredne uslove za prijem i boravak gostiju koji dolaze u posetu vinariji i manastiru, što je značajan resurs za pridobijanje kupaca  i efikasnu prodaju vina na pragu vinarije.

Rečju, vinarija Ambelos je sjajan primer kako se, doduše uz mnogo truda i upornosti, mogu i kod nas stvoriti izvanredni uslovi za promociju i razvoj vinskog turizma, kao važne karike u savremenom načinu približavanja vina kupcima.