Danas je: 10.05.2021 / 11:02

Uspešna premijera Novosadskog salona vina

Uspešna premijera Novosadskog salona vina

Prvi novosadski salon vina održan je prošlog vikenda u hotelu Park, gde je svoja vina predstavilo sedamdeset izlagača.

Na Salonu je učestvovala većina naših vinarija iz „glavnog vinskog toka“, dosta vinarija sa ex YU prostora i nekoliko vinarija iz Italije, Portugalije, Španije, Turske…

Novosađani i njihovi gosti, po prvi put su imali priliku da na jednoj velikoj vinskoj manifestaciji salonskog tipa u Novom Sadu, probaju većinu vrhunskih vina koja se proizvode u Srbiji.

S obzirom da su vinarije, uglavnom, predstavljali sami vinari ili njihovi tehnolozi, posetioci su imali jedinstvenu priliku da u neposrednom kontaktu sa njima dobiju prave informacije o vinima ili samoj vinariji.

Ovo je prva vinska manifestacija u Srbiji gde je na svakom izlagačkom pultu stajao pravi spiton(spiter) povelike zapremine, čime su izbegnute komične, a ponekad i neugodne situacije na mnogim vinskim festivalima gde su spitone „glumili“ bokali identični sa onima za čistu vodu.

Isto tako, ovo je jedan od retkih vinskih skupova, gde ste mogli da zamenite zaprljanu čaš čistom, kad god vam je to bilo potrebno.

Na Salonu su uglavnom  bila izložena dobro poznata vina iz još poznatijih vinarija, tako da nije bilo nekih noviteta. Jedna od retkih premijera bilo je vrlo zanimljivo vino iz banoštorske vinarije Šijački nazvano ALDUMAŠ. U pitanju je barikirani grašac (italijanski Rizling), a vino je rađeno na tradicionalan način uz primenu moderne tehnologije.

Organizator se baš potrudio da i prateći program Salona bude reprezentativan. Vodilo se računa i o zakonima fizike(da jedno telo ne može u isto vreme biti na dva mesta) tako da se moglo prisustvovati svim radionicama jer nije bilo vremenskog preklapanja iako se prateći program odvijao u nekoliko sala.

Radionice su bile dobro posećene, što je i razumljivo s obzirom na zanimljivu tematiku.

Naravno, najveći interes je vladao za Masterclass CHARDONNAY-POWER OF DIVERSITY koji je, kažu, briljantno vodio Rod Smit(Rod Smith), Master of Wine, vlasnik vinske akademije Rivijera(Riviera Wine Academy), ekspert za vina Francuske i Italije.

Veoma posećen je bio i skup na kome je održana panel diskusija na temu IDENTITET VINSKE REGIJE. Na skupu je govorio i Vuk Radojević, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo. Ovde se moglo saznati da Pokrajinska vlada od prošle godine aktivno podržava vinogradare i vinare u Vojvodini. Biće omogućen i četrdesetogodišnji zakup državnog zemljišta, pod povoljnim uslovima, za podizanje vinograda. Raduje i vest da će, zahvaljujući razumevanju odgovornih iz Pokrajinske vlade, novosadski Poljoprivredni fakultet dobiti najsavremeniju analitičku laboratoriju za ispitivanje vina.

Veoma zanimljiva i metodički sjajno obrađena bila je i radionica o vinskim čašama pod nazivom OBUCITE VINO koju je sjajno vodila Sonja Stojić iz firme 105 pa opet. Na zanimljiv i vrlo ubedljiv način, na radionici je pokazano kako jedno sjajno, veliko vino kakav je Radovanovićev Cabernet Sauvignon Réserve, može da izgubi deo svoga sjaja, ako se pije iz pogrešne čaše, ali i da se još više uživa u njemu ako se nađe u savršenoj čaši za to vino. Šteta je što, zbog ograničenog vremena, nije bilo „pokazne vežbe“ i za bela vina. Time bi, ionako dobar uisak, bio upotpunjen. To može biti preferencijalna tema za sledeći Salon. Dakle, ponoviti radionicu, ali sa belim vinima.

Mlada i veoma uspešna vinarija Lastar iz Rekovca, iskoristila je priliku da na ovom Salonu prezentuje svoja sjajna vina. Na radionici koja je održana tim povodom, govorili su vlasnik vinarije Denis Mirković i enolog konsultant Mladen Dragojlović. U ovoj vinariji od njenog osnivanja ništa se ne prepušta slučaju. Nauka i struka imaju glavnu reč. Otuda i ne čudi njihov meteorski uspon na vinskom nebu Srbije. Kod crvenih vina  koristi se slobodni pad(tako je koncipirana vinarija). Vinifikacija se odvija bez pumpi. Praktikuju se tradicionalni metodi uz kombinovanje sa najsavremenijom tehnologijom. Prisutni su imali priliku da se upoznaju sa gotovo svim vinima koja su do sada proizveli u ovoj vinariji. Počelo je sa izvrsnom tamjanikom koja je, kada se pojavila, izazvala šok na vinskoj sceni, a zatim je degustiran roze(merlot, pinot noir i malo x sorte koju nisu hteli da pomenu). Slede dva vina od sorte chardonnay, da bi za kraj ostao pinot noir, njihovo najbolje vino, do sada.  Vinifikacija je rađena u vinifikatoru Ganimede gde se kod mešanja koristi potencijal ugljen dioksida koji nastaje u toku vrenja. Ovaj metod omogućava  da se na jedan nežniji i efikasniji način dobije vino željene ekstrakcije i odgovarajućih sortnih karakteristika.

Politika vinarije se bazira na proizvodnji pet komercijalnih vina, ali će se proizvoditi i male, ograničene serije izuzetno kvalitetnih vina za čiju proizvodnju je potreban i nešto kompleksniji i dugotrajniji tehnološki proces.

Vinarija Budimir je imala prezentaciju svojih vina od sorte prokupac u formi radionice pod nazivom VERTIKALNO I HORIZONTALNO – PROKUPCI IZ VINARIJE BUDIMIR, koju je vodio Zdravko Brkić . Imali smo prilike da probamo dva vina koja još dugo neće biti na tržištu. Prvo smo probali  Prokupac boje lila iz 2015. Vino je izuzetno sveže, ali treba da prođe „torturu“ odležavanja u bačvi još godinu dana, a onda još toliko u bocama. Vino iz 2013. je završilo odležavanje u drvenim sudovima(12 meseci u barrique i 36 meseci u bačvama od 3000 l) i sada treba odgovarajuće vreme da provede u bocama, da bi se dogodine pojavilo na tržištu gde se trenutno može naći  2009. i 2011. godina. I ova dva vina takođe su bila na degustaciji. Prokupac boje lila iz 2009 je i dalje fantastičan. Mislim da je ovaj prvi lila prokupac(2009) teško ponovljiv i mogao bi da se čuva u Sevru kao etalon za prokupce.

Na kraju je degustirano vino  Svb rosa iz berbi 2011. 2009. i 2007. Sva tri vina su primetno drugačija u odnosu  na prethodnu degustaciju od pre godinu dana. Posebno ono iz 2007. Možda i zbog samog pampura, jer su te godine korišćeni čepovi različitih proizvođača, da bi se već sledeće godine prešlo na Diam čepove  čime je značajno neutralisan njihov uticaj na vino.

I ova radionica, inače prva velika  vertikala ovih vina, je pokazala da prokupac može da daje vina sa ozbiljnim potencijalom za odležavanje, ako se sa njim ozbiljno radi i u vinogradu i u vinariji  . Čuli smo da u vinariji Budimir postoji vino Trijada, takođe prokupac, iz 2006. koje je još uvek „u kondiciji“. Verujmo im na reč.

Bilo je još dosta zanimljivih radionica(čak 17) na kojima nismo stigli da budemo prisutni, ali je izbor bio takav da je svako mogao da nađe nešto što ga interesuje. I to je veliki kapital ovog salona koji treba da se neguje i održava na visokom nivou i u narednim godinama.

U svakom slučaju Salon je opravdao velika očekivanja. Organizator je pokušao da izbegne većinu propusta koji se dešavaju na vinskim skupovima ovakve vrste kod nas i u tome je uglavnom uspeo. Najveći propust bio je nedostatak leda na samom početku Salona, koji više ide na dušu dobavljaču, ali se „piše“ organizatoru koji uspeo da relativno brzo otkloni ovu neprijatnu situaciju.

Sve čestitke organizatoru na dobroj organizaciji, kreativnim radionicama i optimalnom iskorišćenju svih resursa sa kojima raspolaže hotel Park.

Vidimo se i dogodine! 


0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
Avatar for Othello B&W

Ljubitelj vina sa velikim iskustvom, somelijer

    Koristimo kolačiće da bismo vam pružili najbolje iskustvo na sajtu Svet vina. Prihvatate li upotrebu kolačića u skladu sa našim pravilima o kolačićima.