Danas je: 01.10.2022 / 23:17

Vinski put Beograd

Vinski put Beograd

Do skoro je Beč bio jedini glavni grad u Evropi koji se mogao pohvaliti da ima “svoje” vino, odnosno vino iz vinograda koji pripadaju vinogradarskom rejonu na teritoriji glavnog grada Austrije. Beograd je uvođenjem sistema rejonizacije u Srbiji postao drugi Evropski(možda i svetski) Glavni grad koji ima “svoje” vino!

Beograd je u protekloj deceniji postao glavni grad koji ima svoj vinogradarski rejon, odnosno „značajne“ zasade vinove loze na svojoj teritoriji. Kao takav Beograd je glavni grad koji će imati vino sa zaštićenim geografskim poreklom „Beograd“.

Za razliku od Beča, Beograd je verovatno jedini glavni grad koji pored “svog” vina ima i vinski put – VINSKI PUT BEOGRAD!

Pošto zaštićeno geografsko poreklo garantuje kvalitet vina, Beogradu će biti mnogo lakše da se predstavi kao vinska destinacija. Vinski turizam je svuda jedna od najprofitabilnijih grana turizma, a Beograd je već jedna od najposećenijih turističkih destinacija u Srbiji. Kako bi se što bolje iskoristio  ovaj veliki turistički potencijal, 27. marta ove godine potpisan je Protokol o saradnji između udruženja „Vinski putevi Srbije“ i Turističke organizacije Beograda čime je i zvanično uspostavljen Vinski put Beograd, kao novi turistički proizvod prestonice.
Prilikom potpisivanja protokola Predsednik udruženja „Vinski Putevi Srbije“ Zoran Rapajić i direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović najavili su i prvo promotivno putovanje na VINSKOM PUTU BEOGRAD kao i niz promotivnih aktivnosti.

Vinski put Beograd u ovom trenutku obuhvata 9 vinarija na teritoriji grada Beograda. Vinski put Beograd se proteže između:

  • Naselja Ovča na severu
  • Naselja Vranić (Opština Barajevo) na zapadu,
  • Opštine Lazarevac i Mladenovac na jugu

Osim vinara i vinogradara, Vinski put Beograd obuhvata i restorane, etno sela, kulturno-istorijske znamenitosti, proizvođače suvenira, domaće hrane i pića, poput rakije i likera.

Na promotivnoj turi, koja je za novinare organizovana krajem aprila, smo posetili:

 Destilerija Kuburić

Destilerija „Kuburić“ koja više od 30 godina proizvodi čuvenu šljivovicu, „Bojkovčanku“. Ova čuvena rakija od 4 vrste šljive (2 autohtone) se izdvaja po svom posebnom aromatskom kompleksu koji podseća na XO Konjake. Kvalitet ove šljivovice garantuje pažljiv izbor najkvalitetnijih plodova, kao i najmodernija tehnologija. Boju i aromatsku kompleksnost Bojkovčanka dobija zrenjem u hrastovom buretu nekad čak i više decenija. Zanimljiv je podataka da šljivovica može da razvije i veću kompleksnost od konjaka tokom sazrevanja u buretu. Zato i ne čudi što se ova izuzetna rakija našla se i na ruskoj svemirskoj stanici „Mir“, kao i u mnogim arhivama poznatih kolekcionara širom sveta!

Destilerija „Kuburić“ u svom sastavu poseduje i jedinstveni Muzej rakije. Ovaj svojevrsni kuriozitet je zapravo jedini muzej rakije meni poznat na teritoriji Srbije. Na ovaj način su vlasnici destilerije pokazali da su pravi čuvari naše rakijske tradicije. U muzeju se pored eksponata vezanih za istoriju proizvodnje rakije kod nas nalazi i najveća ručno duvana flaša na svetu, najveća šajkača na svetu (koje su upisane i u Ginisovu knjigu rekorda), replika flaše koja je napravljena na zahtev nekadašnjeg francuskog predsednika Šarla de Gola, kao i primeri boca rakije koje su poklonjene Vladimiru Putinu i Bilu Gejtsu. Dakle rakija je postala globalna 😀 

Vinarija Emporio i prvi Beogradski penušac

Vinarija „Emporio“ je mala porodična vinarija u kojoj nastaju izuzetna vina. Emporio je dom jednog od prvih modernih penušavih vina napravljenih tradicionalnom metodom koja se naziva još i „Šampanjskom“ jer se tom metodom prave najpoznatija penušava vina u svetu “Šampanjci“. Šampanjac je naziv za penušava vina koja se prave posebnom metodom druge fermentacije vina u boci u francuskoj regiji Šampanji.

Vinarija Emporio pored istoimenog penušavog vina je prepoznatljiva i po nezaboravnom širaz-u. Jedan od prvih ako ne i prvi zasad ove sorte u Srbiji je bio u vlasništvu ove vinarije. Šteta što danas više ne postoji jer bi bio pravi užitak piti prvi srpski širaz na ovom jedinstvenom vinskom putu. Pored ova dva pomenuta vina u vinariji Emporio se prave i dva bela vina od sorti sovinjon blan i šardone.

Vlasnik vinarije „Emporio“  Aleksandar Stojaković je izuzetan i vrlo cenjen stručnjak kako u Srbiji tako i u inostranstvu. Česte navode da je njegova vinarija prva u Srbiji napravila “šampanjac” prima sa osmehom i argumentovano demantuje. Prilikom razgovora , podsetio nas je na to da je prvi penušavac u Srbiji napravljen pre više od 100 godina, a proizvela ga je Venčačka zadruga, tako da njegov Emporio nije prvi srpski penušavac napravljen ovom metodom ali jeste jedan od prvih u modernoj „eri“ vinarstva u Srbiji, odnosno od kada su počele da se osnivaju privatne vinarije po završetku „ere“ masovnih vina i velikih državnih vinskih kombinata.


Vinarija Trišić

U selu Vranić, nadomak Beograda nalazi se vinarija Trišić. Prvi put sam se susreo sa njihovim vinom pre 3 godine na lazarevačkom salonu vina. Tada su izložili sada čuveno „Trišino vino“. Mlada vinarija koja je prvi put izlagala je bila tema mnogih razgovora zbog svojih izuzetnih vina dugo posle ovog salona. Potvrdu izuzetnog kvaliteta vina su dobili 2016 godine kada je „Trišino vino“ proglašeno za apsolutnog šampiona na Beogradskom Sajmu vina. Posebnost „Trišinog vina“ je dodatno izražena time što je ovo vino kupaža(blend) vina iz 3 različite godine berbe. Ovakva vina se retko sreću na našem tržištu.

Nova i mlada vina ove vinarije su vina za koja se sa pravom kaže da su vina sa velikim potecijalom. U njima ćemo zasigurno uživati u narednim godinama a možemo očekivati još priznanja i medalja koja će u Srbiju doneti ova, samo po kapacitetu mala, vinarija.


Etno selo Babina reka

Ovo etno selo je najjužnija tačka vinskog Puta Beograd i jedno od dva etno sela koja se nalaze na mapi vinskog puta Beograd. Neverovatan kompleks, prelep ambijent i nesvakidašnji dizajn ovog kompleksa su upravo ono što ga čini jedinstvenim. Vlasnik ovog etno sela je turistički genije. Pored restorana tradicionalne kuhinje sa nekoliko sala za prijem grupa i organizaciju velikih proslava etno selo Babina reka se bavi i proizvodnjom vina i rakije. Ugođaj upotpunjuje simpatične i vesele poruke. Svima koji do sada nisu posetili ovaj dragulj koji se nalazi na pola puta između Lazarevca i Aranđelovca preporučujem da to učine što pre!

Ono što predstoji Zoranu Rapajiću iz „Vinskih puteva Srbije“ i Turističkoj Organizaciji Beograda jeste da se postavi turistička signalizacija kako bi turisti lakše mogli da posete sve destinacije na ovom Vinskom putu kao i da se u nekoj od narednih faza broj destinacija uveća.  Posebno treba istaći da treba uložiti mnogo truda i rada na promociji Vinskog Puta Beograd. U toj promociji trebalo bi da učestvuju i čelnici grada, a najbolji primer za to je predsednik GO Barajevo, Bato Adamović. On je, zajedno sa predsednicom GO Savski venac Irenom Vujović, uključen u projekat i od prvog dana pruža veliku pomoć u promociji Vinskog puta Beograd.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
Avatar for Pavle Radanović

GLODUR Svet vina, Eques de vino, somelijer, gurman

    Koristimo kolačiće da bismo vam pružili najbolje iskustvo na sajtu Svet vina. Prihvatate li upotrebu kolačića u skladu sa našim pravilima o kolačićima.