Danas je: 01.02.2023 / 8:37

Vinski putevi Srbije proslavili prvih 10 godina postojanja!

A ova godina jubileja VPS započela je katastrofalno za čitav svet i svima koji se bave turizmom poremećeni su mnogi planovi, I pored toga, Vinski putevi Srbije rešili su da pokrenu program ekskluzivnih vinskih tura pod imenom “IMPERIAL AND ROYAL WINE ROUTES THROUGH SERBIA”. Program je namenjen pretežno gostima iz inostranstva, ali i poslovnim ljudima koji žive i rade u Srbiji, kao i drugim pravim vinoljupcima.

Postoji li bolji način da se stavi kruna na 10 godina postojanja i započne novo poglavlje vinskog turizma u Srbiji?

Tradicionalno, proslava se održala u Krnjevu, u Podrumu Radovanović. Posle degustacije čuvenih vina, uz tortu i muziku grupe Time, slavlje je začinjeno ekskluzivno premijerom Cabernet Sauvignon Reserve “30”! Na putu do Krnjeva tim VPS posetio je Vinariju Jeremič u Jugovu kod Smedereva, gde je vlasnik vinarije Slavoljub Jeremić, malim klavirskim koncertom otvorio proslavu rođendana.


U utorak, 26. maja 2020. u Podrumu Radovanović obeležen je jedan lep jubilej – 10 godina od osnivanja Udruženja Vinski putevi Srbije (VPS).

Ideja da postoji potreba za takvim udruženjem, koje će se baviti isključivo vinskim turizmom,  rodila se godinu dana ranije, na početku projekta „Signalizacija na vinskim putevima Srbije“, koji je realizovalo tadašnje Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja (MERR), po projektu potpisnika ovih redova.

Tog 26. maja 2010. tim Vinskih puteva Srbije uputio se ka Krnjevu, ka Podrumu Radovanović, kako bi, u dogovoru i saradnji sa vlasnikom vinarije, Miodragom Mijom Radovanovićem, utemeljio priču o nastanku udruženja. Mija Radovanović, legenda srpskog vinarstva i vlasnik prve privatne vinarije u Srbiji, postao je počasni predsednik udruženja.

U ovih deset godina g-din Radovanović je sa svojim saradnicima, bio vrhunski domaćin svakog 26. maja, dočekivao je i ispraćao i nas i naše goste: vinare, pisce, umetnike, novinare, turizmologe, članove Panonskog vinskog koridora, i još mnoge… Ostaće u pamćenju neverovatni sledovi i uparivanja hrane i vina, duge šetnje kroz vinograde, degustacije i Kišnog vina i Caberner Sauvignon 25 Reserve i Sivog Pinoa i svih drugih vina koja ovog vinara pozicioniraju u sam vrh srpskog vinarstva. Za sve što su nam pružili u svim ovim godinama ne postoje reči zahvalnosti. U jedno skromno priznanje, gramatu „Hram Vinskih puteva Srbije“ probali smo da unesemo svu ljubav koju osećamo pre svega prema g-dinu Radovanoviću kao čoveku, a onda i prema svemu onome što je stvorio. 

Tim Vinskih puteva Srbije menjao se tokom ovih godina, ali su ciljevi ostali isti kao na samom početku: promovisanje vinskog turizma, autohtonih srpskih sorti vinove loze kao i hrane i pića sa zaštićenim geografskim poreklom, negovanje tradicije i kulta vinove loze, širenje vinske i gastronomske kulture, ne bi li se Srbija što pre vratila na mapu razvijenih vinsko-turističkih zemalja. Prvih deset godina posvetili smo tome.

Prve dve godine „potrošene“ su na terenski obilazak i posete registrovanim vinarijama, udruženjima vinara, vinotekama, hotelima, restoranima, etno-selima, i prikupljanje podataka koji su se kasnije koristili da bi se spomenuti projakat „Signalizacija na vinskim putevima Srbije“ uspešno realizovao. U maju 2012. godine oko 140 objekata na vinskim putevima obeleženo je vertikalnom saobraćajnom signalizacijom uz pomoć koje zvani i nezvani gosti dolaze na vrata vinarija i podruma. Tako je realizovana prva faza predloženog projekta bez koje nijedna priča o vinskom turizmu ili vinskim putevima nije mogla da ima smisla.

Nažalost, vremena za ostale dve faze projakta nije bilo, a one nisu realizovane ni do danas. Postoji nada da će u nekim vremenima koja nam predstoje biti daleko više sluha za vinski turizam nego što ga ima danas.

U periodu posle 2012. rad udruženja bio je veoma prepoznatljiv u svetu ljubitelja vina i poštovalaca vinske kulture, kako u Srbiji tako i u regionu. Zajedno sa Vinskim putevima Hrvatske osnovali smo „Panonski vinski koridor“. Kroz razne programe objedinjuju se vinsko-turističke ponude zemalja koje je nekada prekrivalo Panonsko more. Ovom projektu do danas su se priključili udruženja i pojedinci iz Slovenije, BiH, Mađarske i Austrije. Vrata su otvorena i za vinoljupce iz Češke, Slovačke, Ukrajine i Rumunije.

U okviru popularizacije svih onih koji učestvuju u vinsko-turističkoj ponudi Srbije, predstavnici Udruženja VPS bili su gosti ambasade Republike Srbije u Pragu i predstavljali Srbiju na humanitarnom „Međunarodnom Božićnom festivalu“, koji je održan u Hotelu Hilton, pod pokroviteljstvom Ivane Zeman, supruge Predsednika Češke republike.

Na „16+1“, trećem forumu gradonačelnika glavnih gradova država Centralne i Istočne Evrope i Kine, koji je održan u beogradskom Sava centru, predstavnici Vinskih puteva Srbije održali su predavanje na temu: „Wine Tourism: Visit Wine Roads of Balkans“.

Od drugih aktivnosti kao što su organizacija i učešće na brojnim manifestacijama,

organizacija izložbi, svečanosti, vinsko-turističkih izleta i promotivnih tura, kao i prezentacija i edukacija, izdvajamo predstavljanje vinsko-turističke ponude Srbije na konferenciji SITCON na Univerzitetu Singidunum sa temom „Povezanost duhovnog i vinskog turizma“, kao i učestvovanje na konferenciji koju je Visoka turistička škola u Beogradu organizovala u okviru „Projekta LANDS – Sledeća destinacija Balkan: razvoj mogućnosti za agroturizam u Srbiji i BiH“.

Kada se sa ove distance osvrnemo na one od kojih sve kreće, utisak je jasan. Vinari i vinogradari već godinama čine sve da svoju ponudu podignu na viši nivo. I to im, u kontinuitetu, polazi za rukom. Kvalitet vina je sve bolji, degustacione sale izgledaju sve lepše, parkinzi i toaleti uredniji, a podrumi i oprema moderniji i funkcionalniji. Većina je došla do saznanja da veliki deo godišnje proizvodnje može da proda na „kućnom pragu“. Brže je, više para im ostaje, a gosti se vraćaju jer vole da popiju vino u samoj vinariji, popričaju sa onim ko to vino proizvodi i na kraju, kupe vino po nižim cenama nego u prodajnim objektima u svom mestu.

Vinski putevi Srbije su, kroz sve svoje aktivnosti, učinili puno da ta svest dopre i do proizvođača i do potrošača vina. Ostao je još jedan korak. Novi cilj koji smo postavili sebi je osmišljvanje i  formiranje ponude vinskih tura, predstavljanje te ponude van granica naše zemlje i privlačenje što većeg broja turista iz inostranstva. Ovaj Corona break iskoristili smo da putem sajta www.serbianwinetravel.com predstavimo program naših vinsko-turističkih tura sa nazivom „Carskim i kraljevskim vinskim putevima kroz Srbiju“. Da bi ispoštovali svestske standarde, i zaokružili čitavu priču, u saradnji sa Udruženjem turističkih vodiča Srbije, organizovali smo obuku za sertifikovane turističke vodiče vinskih tura kroz Srbiju.

Ovaj jubilarni 10. rođendan udruženja dočekujemo zadovoljni. Veliki deo posla je obavljen. Vinske ture ostavljamo turističkoj agenciji koja posluje tržišno a sve ostalo što je potrebno  vinogradarima i vinarima – Ministarstvu, čiji je posao da vodi brigu o tome.  

Nama je samo ostalo da sa svima onima koji žele da se uključe u rad udruženja, u godinama koje slede, zajedno jačamo ovaj jedinstveni turistički proizvod Srbije.

Avatar for Pavle Radanović

GLODUR Svet vina, Eques de vino, somelijer, gurman

    Koristimo kolačiće da bismo vam pružili najbolje iskustvo na sajtu Svet vina. Prihvatate li upotrebu kolačića u skladu sa našim pravilima o kolačićima.