Danas je: 06.05.2021 / 20:52

Stilski Salon – 8° Wine Style salon vina –

Beogradski hotel Zira je i ove godine ugostilo učesnike jednog od  najpoznatijih salona vina na ovim prostorima, koji već osmi put organizuje magazin Wine Style.

Kao i svake godine svoja vina su izložili najpoznatiji vinari iz Srbije i svih država bivše Jugoslavije. Zahvaljujući učešću poznatih uvozničkih kuća, posetioci su bili u prilici da probaju i vina eminentnih evropskih vinarija. Salon je okupio brojne ljubitelje vina, vinske delatnike raznih profila, kao i poznate ličnosti iz oblasti kulture, politike i brojne predstavnike medija.

Raduje činjenica da su na ovogpdišnjem Salonu učestvovale gotovo sve velikie vinarije iz Srbije(Aleksandrović, Radovanović, Kovačević, Zvonko Bogdan…). Važno je i prisustvo novih, još neafirmisanih vinarija(Đorđe, Doja…), kojima je ovo bila prilika da kompetentnoj publici prezentuju svoja vinarska dostignuća. Popriličan interes je vladao i za debitante iz okruženja.

Dobar utisak ostavila je slovenačka vinarija Verus, koja je prvi put ovde prezentovala svoja vina: pinot gris, furmint(šipon), pinot noir…

Zanimljiv nastup imala je i vinarija Capo iz Istre, takođe debitant. Degustirali smo njihov vrlo dobar penušavac Oro d`Istria(70% chardonnay, ostatak malvazija, pinot gris i pinot noir) i  malvaziju istarsku 2015. Veoma zanimljivo i neobično vino je Malvazija Virgo iz 2011, sasvim drugačijeg stila koje više liči na orange vina ili na vina iz amfore.

Makedonija je ovog puta imala veoma dobru “reprenzetaciju”;  Chateau Kamnik sa svojom garniturom vrhunskih vina, koja su dobro poznata posetiocima ovog salona; Stobi  sa novom, premium linijom vina(syrah); . Tikveš koji je prezentovao svoja vrhunska vina(Bela voda, Domaine Lepovo)…

Vinarija iz Trebinja, Podrumi Vukoje, sa vinima Syrah, Vranac… privukla je na svoj štand, kao i uvek. veliki broj posetilaca.
Verovatno inspirisani predizbornom atmosferom, organizatori su upriličil i glasanje za Najbolje vino salona. Koliko je poznato, nije bilo kupovine glasova, a glasalo se ne “da nam bude bolje”, jer većini glasača je u tom trenutku bilo dovoljno dobro, tako da su mogli da se posvete izboru svog pravog favorita. Najviše glasova i odgovarajuće titule dobili su:

Najbolje domaće vino: Cabernet Sauvignon Réserve Special, vinarija Podrum Radovanović;
Najbolje regionalno vino: Merlot Single Vineyard, vinarija Chateau Kamnik Winery;
Najbolje uvozno vino(van regiona): Edizione Cinque Autoctoni, vinarija Farnese Vini.

Kao i prethodni saloni i ovaj je ispoljio određene specifičnosti:

Salon ima, u pogledu vina, najobrazovaniju i najkulturniju publiku. Ovo ne čudi, jer je Salon poluzatvorenog tipa, a pristup imaju uglavnom oni koje pozove ili akredituje organizator.

Salon ima jedan vrlo značajan l privlačan resurs, čuvenu Zirinu terasu, koja doprinosi izuzetno prijatnoj i opuštajućoj atmosferi(kad je lepo vreme) i koja “amortizuje” moguću gužvu u sali, što omogućuje bolje uslove za samu degustaciju.

Ono što Salon nema, a mogao bi da ima, su prateće manifestacije(stručni paneli i radionice), koji su, poslednjih godina uobičajeni za ovakve skupove. Ne bi bilo loše da Salon ima i svoj katalog izlagača i pratećih događaja. Ovo bi još više doprinelo respektabilnosti ove vrlo cenjene manifestacije. Pretpostavka je da to ne bi bio veliki napor za organizatora, jer se već bavi izdavaštvom, a u poslednje vreme i ozbiljnom vinskom edukacijom.
I ovaj osmi po redu, Wine Style salon omogućio je da se iz prve ruke upoznamo sa aktuelnom vinskom produkcijom u Srbiji i okruženju, kao i da se družimo sa dragim osobama iz sveta vinarstva, bez obzira sa koje strane štandova se nalazili. Iz razgovora sa dobrim poznavaocima prilika na vinskoj sceni može se zakljućiti da su vina izložena na Salonu, sve bolja, a kao opšti zaključak, Izgleda da sa poboljšanjem kvaliteta vina u Srbiji, proporcionalno raste i broj ljubitelja ovog magičnog pića, pa tako i broj posetilaca WS salona. Prema nekim računicama ovo bi trebao da bude najposećeniji salon do sada, sa preko dve hiljade posetilaca koji su znali šta ih čeka: dobra atmosfera, stari i novi prijatelji, dobro vino i, naravno, terasa.

Othello B & W

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
Avatar for Othello B&W

Ljubitelj vina sa velikim iskustvom, somelijer

    Koristimo kolačiće da bismo vam pružili najbolje iskustvo na sajtu Svet vina. Prihvatate li upotrebu kolačića u skladu sa našim pravilima o kolačićima.