Danas je: 09.05.2021 / 21:53

Mega Salon u Kragujevcu

Drugi po redu Salon vina u Kragujevcu, prevazišao je sva očekivanja, čak i onih nepopravljivih optimista. Nakon velikog uspeha prvog salona, svi su poželeli kragujevačkim entuzijastima i vinoljupcima, da u narednim godinama pokušaju da, makar, održe taj nivo dostignut na prvencu. Malo ko je očekivao da će se ove godine, ovde naći praktično sve vinarije koje su svojevrsni mainstreem srpskog vinarstva, uz mnoštvo manjih, još neafirmisanih vinara čije vreme tek dolazi. Ne treba zaboraviti ni goste, poznate vinarije sa ex YU prostora, čijim prisustvom  je ova manifestacija još više dobila na specifičnoj težini.

U poslednje dve godine šumadijski vinski poslenici i entuzijasti su u Kragujevcu postigli izuzetno mnogo. U gradu gde je, ne dugo pre toga vladalo svojevrsno “mrtvilo” u pogledu bilo kakvih ozbiljnijih vinskih događanja, ako se izuzme Enovitis, značajan specijalizovani sajam vinogradarske i vinarske opreme i enoloških sredstava, koji je ove godine već četvrti put uspešno organizovan u hali Šumadija sajma. U tom (dvogodišnjem) periodu uspeli su da osnuju i organizuju  vinski salon o kakvom mnogo veći gradovi mogu samo da sanjaju, da formiraju Asocijaciju somelijea Šumadije, a zatim je otvorena prva vinoteka i vinski bar. Tako  sada ovaj grad počinje da ima atribute vinskog centra regije u kojoj je započela renesansa srpskog vinarstva.

Besprekorna organizacija Salona “ide na dušu” Vinskog Viteškog Reda Šumadije, a svoj doprinos(organizacija radionica) dala je i Asocijacija somelijea Šumadije, kao i mnogobrojni sponzori.

Vinski Viteški Red Šumadije, zvanični organizator Salona, je jedan od najmlađih kod nas iz te branše(osnovan 2013.), ali zato najaktivniji i najagilniji, čiji članovi svojom delatnošću ruše uvrežene stereotipe o njima(vinskim vitezovima).  Učinili su mnogo, za kratko vreme, da Kragujevac postane nezaobilazno mesto na vinskoj mapi Srbije. Napomenimo da je Salon otvorio princ Aleksandar II Karađorđević, i sam počasni član Vinskog Viteškog Reda Šumadije.

Da li slučajno, ili namerno, tek Salon vina u Kragujevcu održava se prve subote u aprilu, u vreme kada se u Bordou dešava tradicionalni En primeur, premijerno degustiranje vina iz poslednje berbe. S obzirom da je u Kragujevcu ove godine bilo dosta takvih vina, ovaj salon bi mogao dobiti i taj privlačan epitet za nova, mlada vina iz Srbije. Eto “predloga za razmišljanje”  organizatoru, da deo salona bude, na neki način, posvećen ovom vinskom segmentu.

U poređenju sa prošlogodišnjim Salonom, ovaj nedavni kragujevački vinski događaj, imao je gotovo dvostruko više izlagača, ali ne i proporcionalno veći prostor. Dva puta veći broj sponzora koji su shvatili značaj ovog vinskog skupa, aktivno je podržalo organizaciju vinskog salona, a i broj posetilaca je bio duplo veći. Sve ovo govori da je neočekivanim uspehom prvog Salona vina u Kragujevcu, drastično povećan interes svih relevantnih faktora za ovaj događaj, što mu, na neki način, pruža dobru perspektivu, ali i povećava proporcionalno odgovornost organizatora, da budući saloni, eventualno, ne prerastu u megalomanske projekte koji će biti negacija osnovne ideje.

Bio je to, vrhunski organizovan, vinski mega salon. Model za ugled; primer dobre i uspešno organizovane vinske manifestacije.

Ne preostaje nam ništa drugo, osim da čestitamo svima onima koji su učestvovali u osmišljavanju i organizaciji Salona i da im poželimo još mnogo tako uspešnih vinskih događaja.

Vidimo se 1. aprila 2017.(nije šala)

Othello B & W


0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
Avatar for Othello B&W

Ljubitelj vina sa velikim iskustvom, somelijer

    Koristimo kolačiće da bismo vam pružili najbolje iskustvo na sajtu Svet vina. Prihvatate li upotrebu kolačića u skladu sa našim pravilima o kolačićima.