Danas je: 05.05.2021 / 11:34

ITALIJANSKA VINA OKUPIRALA GIBRALTAR NA DUNAVU

 – Italijanska vina u svečanim salonima-

Za mnoge, vekovima neosvojivi bastion, Petrovaradinska tvrđava je, izgleda “poklekla”pred najezdom dobrih italijanskih vina… Novi Sad je i ove godine dobio priliku da bude domaćin prezentacije vrhunskih italijanskih vina, ovoga puta pod nazivom: “Specijalizovana degustacija italijanskih vina i grape”. Prezentacija je održana 18. maja u Svečanim salonima na Petrovaradinskoj tvrđavi, a  pod pokroviteljstvom ITA, Italijanske agencije za spoljnu trgovinu, Odelenja Ambasade Italije za promociju privredne saradnje.  Organizaciju I tehničku pripremu sproveli su Udruženje somelijera Vojvodine i Vinoteka Beograd – Wine and Pleasure i doprineli da ovaj događaj protekne u savršenom skladu sa kvalitetom degustiranih pića.

Uvodnu reč dao je  gospodin Đovani Mafoda, director ITA.

Prezentaciju je, i ove godine, vodila gospođa Barbara Tamburini, enolog kosultant u petnaestak italijanskih vinarija, uz asistenciju gospodina Igora Lukovica predsednika Udruzenja somelijera Vojvodine.

Prezentovano je deset vina iz deset italijanskih vinskih regija; četiri bela i šest crvenih. Samo dva vina su bila od internacionalnih sorti grožđa, dok su ostala napravljena od poznatih italijanskih autohtonih sorti, na koje su italijani veoma ponosni i po čemu su poznati u svetu. Gospođa Tamburini je u svom izlaganju, još jednom naglasila, da se u Italiji gaji više od hiljadu autohtonih sorti, ali je samo mali broj komercijalan.

Predstavljanje i degustacija italijanskih vina krenulo je sa jednim veoma dobrim penušavcem proizvedenim tradicionalnom metodom

Fraciacorta couvee brut

Vinarija: Bellavista ( Lombardia)

Sorta: šardone I mala količina Pino noara I Pino blana

Zatim su predstavljena tri bela vina ovim redom:

Grecante Greehetto Colli Martani 2013.

 Vinarija: Arnaldo Caprai (Umbria)

Sorta:  Greketo

Feudi Greco di Tufo 2013.

Vinarija:  Feudi di San Gregorio (Campania)

Sorta: Greko di Tufo

Lunare Gewurtztraminer 2012.

 Vinarija: Terlan (Alto Adige) 

Sorta: Traminac

Crvena vina su predstavljena ovim redom:

Barolo Dagromis 2011.

Vinarija:  Angelo Gaja  (Piemonte)

 Sorta: Nebbiolo

Montepulciano d´ Abruzzo Marina Cvetić 2011,

Vinarija:  Masciarelli (Abruzzo)

Sorta: Montepulciano d´ Abruzzo

Col d´ Orcia Brunello di Montaleino 2010.

Vinarija:  Col d´ Orcia (Toscana)

Sorta: Sangiovese

 Santa Cecilia 2010.   

Vinarija: Planeta (Sicilia)

Sorta: Nero d´ Avola

Primitivo Anniversario 62 Riserva 2012, 

Vinarija:  Cantine SanMarzano (Puglia)

Sorta: Primitivo

Zenato Amarone della ValpolicellaClassico 2010.

Vinarija: Zenato( Veneto)

Sorta: Corvina, Rondinella, Molinara

Može se reći da su crvena vina na većinu prisutnih ostavila snažniji utisak, mada i bela vina teško da su nekoga ostavila ravnodušnim.

Ove godine organizator je upriličio i predstavljanje italijanske GRAPE. Gospođa Tamburini je održala svojevrsni “Master class”, gde su detaljno objašnjene sve faze u proizvodnji kvalitetne grape. Završni deo prezentacije bila je vrlo zanimljiva degustacija ove četiri grape, poznatog proizvođača NANNONI  iz regije Toscana:

Grappa di Brunello

Grappa di Traminer

Grappa di Brunello Riserva, Oro da Carati

Grappa alla liquirizia

 Ova prezentacija kao i  Balkan wine expo, sajam italijanskih vina, dokaz su da je za Italiju srpsko tržište važno za plasman njihovih vina. Školski primer kako se vodi računa i brine o plasmanu svojih proizvoda čak i na siromašna i mala tržišta.

Ostaje da se nadamo da će ova manifestacija postati tradicionalna i biti preteča plodne saradnje italijanskih i srpskih vinskih profesionalaca.

Posle uspešnog nastupa srpskih vinarija na ovogodišnjem sajmu VINITALY u Veroni, očekuje se i pojava srpskih vina na probirljivom italijanskom tržištu.

I ovoga puta organizacija je bila besprekorna. Sve čestitke organizatorima.

Othello B & W

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
Avatar for Othello B&W

Ljubitelj vina sa velikim iskustvom, somelijer

    Koristimo kolačiće da bismo vam pružili najbolje iskustvo na sajtu Svet vina. Prihvatate li upotrebu kolačića u skladu sa našim pravilima o kolačićima.