Danas je: 25.07.2024 / 12:42

Šumadija u Svetskom muzeju vina

Šumadija u “Gradu vina”

Otvoren prvi Svetski vinski tematski park i muzej u
Bordou – 21 etiketa iz 9 šumadijskih vinarija u stalnoj
postavci muzeja naredne 3 godine

Imajući u vidu status grada Bordoa u Francuskoj kao svetske vinske prestonice, pre nekoliko godina je doneta odluka da se baš u njemu podigne i prvi vinski tematski park u sklopu koga će biti i Svetski muzej vina. Svečano otvaranje “Grada vina” ili kako se zaista zove La Cité du Vin je upriličeno 1. juna uz zaista veliku pompu u javnosti, a ceremoniji svečanog otvaranja je prisustvovao Predsednik Francuske Fransoa Oland. Iako u svetu postoje i drugi vinski muzeji kao što su California Wine Museum u SAD, Hameau Duboeuf u Francuskoj i Koutsoyannopoulos Wine Museum u Grčkoj, ovaj u Bordou je, definitivno, najmonumentalnije zdanje na svetu sa izuzetno širokom pokrivenošću svih tema koje se odnose na vino i vinsku kulturu.

Očekujući da će da privuče više od 450.000 posetilaca godišnje, u ovaj kompleks je uloženo preko 85 miliona EUR, a sadržaj zauzima sveobuhvatan pogled na vina kroz mnoge kulture, civilizacije i vreme. Sam objekat je arhitektonski dizajniran tako da se ima utisak prolaska kroz vino u čaši, jer su “horizontalne i vertikalne linije povezane u jedinstveno neprekidno kretanje”, kaže Silvija Kazes, predsednica Fondacije za vinsku kulturu i civilizaciju preko koje je finansiran ovaj projekat.

Ono što možete da očekujete od “La Cite du Vin” je potpuno impresivno, a čulni pristup u vidu 20 tematskih oblasti je neopisiv. Na raspolaganju su razne projekcije, prezentacije vinskih regija, vinoteke, degustacije koje vode vrhunski eksperti, odlazak u vinograde, mogućnost učestvovanja u samom tehnološkom procesu proizvodnje vina, a sam sadržaj muzeja predstavljaće vinske regije sa svih kontinenata, kao i naučnu, istorijsku i kulturnu baštinu vezanu za vino. Signalizacija je na tri jezika, a pomoć stručnih vodiča je dostupna na osam jezika, što znači da možete imati koristi od preko 100 mišljenja stručnjaka koji su na raspolaganju za obilazak svih 10 spratova zgrade muzeja, i to vašim sopstvenim tempom. I budite ubeđeni da vam ovde neće nedostajati nikakva vinska “Roller Coaster” vožnja ili fontana vina da vam pojača utisak.

Šumadija u Svetskom muzeju vina

Čak 21 vinska etiketa iz Šumadije našla se u stalnoj postavci Svetskog muzeja u Bordou. Kako je izjavio Božidar Aleksandrović, predsednik Udruženja vinara Šumadije, koji je prisustvovao ceremoniji svečanog otvaranja, u stalnu postavku muzeja ušlo je devet vinarija iz ove regije.

Većina vinarija koje izlažu svoje etikete u ovoj svetskoj postavci još uvek su u usponu i traže svoje mesto na srpskom tržištu. Posetioci Svetskog muzeja vina imaće priliku da se upoznaju sa šumadijskim vinarijama kao što su Kraljevska vinarija, Aleksandrović, Radovanović, Despotika, Arsenijević, Art Wine, Stari Hrast, Rogan i DeLena. Vina ovih vinarija našla su se u stalnoj postavci zahvaljujući rezultatima na najprestižnijim takmičenjima.

„Ova građevina se prostire na 13.000 kvadratnih metara i procena je da će je prve godine posetiti pola miliona turista, od šest miliona posetilaca, koliko godišnje obiđe Bordo. Velika je čast što smo deo te svetske izložbe, kao regija koja je do pre neku godinu tek pominjana u svetu vinarstva“ – poručuje Božidar Aleksandrović iz Bordoa.

Avatar for Pavle Radanović

GLODUR Svet vina, Eques de vino, somelijer, gurman

    Koristimo kolačiće da bismo vam pružili najbolje iskustvo na sajtu Svet vina. Prihvatate li upotrebu kolačića u skladu sa našim pravilima o kolačićima.