Danas je: 07.12.2022 / 21:43

Još jedna vinska književna nagrada

Srbija je poznata po brojnim književnim nagradama, od lokalnih pa do onih koji već imaju dugogodišnju reputaciju i uticaj u društvu. Poslednjih godina pojavile se i dve književne nagrade koje dodeljuju vinarije i čiji laureati, pogađate, bivaju nagrađeni vinom iz tih vinarija. Njihovi pokretači su:

– vinarija Radovanović iz Krnjeva; koja dodeljuje svake godine jednom domaćem piscu nagradu za životno delo – književnom klasiku koji je i ljubitelj vina. ( u žargonu poznata kao „Mijina nagrada“)  I

-vinarija Mačkov podrum iz Iriga u saradnji sa Srpskom čitaonicom iz Iriga, koja dodeljuje svake godine nagradu za najlepšu pesmu o vinu(u žargonu poznata kao „Mačkova nagrada“).

Nedavno se pojavila još jedna, „Patkova“ nagrada, koju dodeljuje vinarija Patkov vinograd iz Krčedina za najbolju mikropriču… Ne nije novinarska patka. Postoji i Patkov vinograd i Patkova nagrada.

Prvi put sam čuo za Patkov vinograd kao geografsku odrednicu u krčedinskom ataru i za istoimenu vinariju, kada sam pročitao zanimljiv i duhovit tekst Mirjane Đurđević, sa provokativnim naslovom „Pravda za Idiota“. Iz narečenog teksta saznadoh i da prave(proizvode) neko vino koga nazvaše po čuvenom liku Fjodora Mihajloviča Dostojevskog KNEZ MIŠKIN.

Prvi javni nastup vinarija Patkov vinograd imala je kod Kike, na Wine Jam TERROIRS-u. Bila je to prilika da se upoznam sa njihovim vinima, eventualno sa gazdama.  Tako i bi. Na štandu ove vinarije samo jedno vino(ili kako se to danas stručno kaže, jedna etiketa☺), taj mlađani Miškin, Miška. Probao sam ga i sad smo znanci. Ja i Miška.

I najava za ovaj debi, za prvo javno pojavljivanje bila je krajnje  neobičnna i vrlo efektna: „Najavljen je dolazak i jednog ruskog kneza! Lev Nikolaevič Mыškin odseda u hotelu Radisson Blu :)“

Vrhunac neobične marketinške kampanje u slavu Miškina, ili kako se to danas lepše kaže, brendiranje Miškina, bilo je raspisivanje „krajnje privatnog Konkursa za strašno kratku priču čiji je glavni junak knez Miškin.“

Glavni uslov za strašno kratku priču je da bude kraća od 1K karaktera, kako bi članovi žirija ostalo dovoljno vremena za ostale hedonističke aktivnosti, s obzirom da su svi odreda ljubitelji dobrog vina koliko i dobre pisane reči. Predviđene nagrade su, a kako drugačije, odgovarajući broj buteljki sa etiketom mlađanog Miške.

Odziv pisaca i vinopisaca bio je veliki, što se može videti iz izveštaja o radu žirija u kome su objavljeni rezultati Konkursa za strašno kratku priču…

Izveštaj je pisan u već prepoznatljivom stilu pa zavređuje da bude citiran gotovo u celosti:

„Na Konkurs za strašno kratku priču čiji je glavni junak knez Miškin, koji je raspisao Patkov vinograd doo iz Krčedina, prijavljeno je dvadeset i četiri priče renomiranih i manje renomiranih autora sa čitavog područja bivše nam domovine.  Iz domovine samog Miškina, međutim, nije pristigla ni jedna jedina priča, za šta je jezička barijera, smatramo, traljavo opravdanje.

Žiri u sastavu Vladislava Gordić Petković, Vladimir Arsenić i Mirjana Đurđević zasedao je u gotovo nemogućim uslovima. Prvenstveno zbog egzaltacije koje su same priče izazvale, a zatim i činjenice da su žirirali nasuvo, mejlom.

Kako god, nekako su uspeli da se dogovore oko nekoliko maltene ravnopravnih laureata. To su:

– Ljubinka – Boba Nedić („Miškinovi jadi“),

-Predrag Antić („Jesenje popodne“),

-Slavko Vujnović („Knez Miškin nikada nije dobro podnosio vina“),

-Igor Luković („Idiot prelazi reku“)

i još jedan, čije ime će do dodele nagrada ostati u tajnosti iz objektivnih razloga poznatih jedino organizatorima konkursa.

Žiri se u odlučivanju sem literarnih, koji su, dakako, bili na prvom mestu, rukovodio i brojnim subjektivnim kriterijumima, na šta se i obavezao još prilikom raspisivanja konkursa: negovanja tradicija NOB, ljubavi prema mačkama, samoironiji, preferenciji prema određenim teroarima, rodnoj ravnopravnosti u proizvodnji vina i mnogim drugim.

Posebnu zahvalnost Patak duguje jednom od najboljih hrvatskih pisaca, Slađanu Lipovcu, prijatelju i kolegi poljoprivredniku, uzgajivaču konoplje, koji je konkurs otvorio pričom „U vinogradima“. Ova je priča, nažalost, ostala van konkurencije zbog značajno premašene dužine, ali Slađana svakako čeka njegovih nekoliko boca vina. (Slađan se poziva da se pridruži proslavi! )

Nagrade će biti isporučene pobednicima u okviru druge večeri Međunarodnog festivala kratke priče KIKINDA SHORT, 16. decembra 2017. u 19 časova, u Skadarliji, Gastro bar 20/44, kada ćete pored pisaca iz BiH, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Kosova, Srbije, Makedonije, Mađarske, Rumunije… moći da čujete i osvajača glavne nagrade Patkovog konkursa i njegovu priču.

Ne znam da li su sva ova dešavanja oko KNEZA MIŠKINA, spontana ili projektovana, ali donela su jedno, tako potrebno, osveženje i autentičan pristup na vinskoj(markentinškoj) sceni Srbije.

Čekamo šta će biti dalje. Verujemo da će „Patak“ uskoro lansirati u svoju vinsku orbitu, novog(književnog) junaka, a ko će to biti, videćemo.

Ko zna, možda „Patak“ i za ime novog junaka raspiše konkurs ako ne uspeju u naumu da to bude Markesov Pukovnik Aureliano Buendija. Preferiram nekog od Bulgakovljevih likova. ☺

Ali dok se to ne desi…desiće se

  1. decembar 2017. Skadarlija, Gastro bar 20/44 u 19 časova
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
Avatar for Othello B&W

Ljubitelj vina sa velikim iskustvom, somelijer

    Koristimo kolačiće da bismo vam pružili najbolje iskustvo na sajtu Svet vina. Prihvatate li upotrebu kolačića u skladu sa našim pravilima o kolačićima.