Danas je: 30.01.2023 / 14:10

12. VinoCOM

-vinsko svetilište- 

  

Kako to biva već godinama, poslednji vikend u novembru rezervisan je za najveću vinsku svetkovinu u Hrvatskoj, VINOcom. Iako je bilo mnogo priče i špekulacija o promeni lokacije(zbog nedovoljnog prostora!?), ipak je i ove godine, 24. i 25. novembra, na radost posetilaca, tradicionalno u raskošnim salama hotela Esplanade u Zagrebu, održan 12° Međunarodni festival vina i kulinarstva VINOcom 2017.   Svoja vina prikazalo je oko 250 vinara iz cele Hrvatske, a prisutne su bile i vinarije iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije, Crne Gore, Portugalije… 

Ove godine na Vinocomu penušavci su bili u trendu, kako na štandovima izlagača tako i na radionicama. Čak tri radionice bile su namenjene perlama u boci: 

Engleski pjenušci, nova Champagne?
Veliki šampanjci Taittinger (Reims, Francuska)
-Veliki Pjenušci Majolini, Ome, Italija  

Bilo je dosta veoma dobrih penušavih vina od hrvatskih autohtonih sorti. Probali smo bar pedesetak izvanrednih penušavaca, uglavnom rađenih tradicionalnom metodom, a posebno interesovanje izazvavao je jedini penušavac(brut) od sorte grk, pod zagonetnim nazivom Quinta Essentia iz vinarije Zure sa Korčule. Dosta drugačiji penušavac od većine koje smo probali(ako ne računamo one iz amfore). Izrazite svežine, sa aromom jabuke i kruške, osvežavajućih citrusnih nota i prijatnom gorčinom grejpa u afteru. 

Previše prostora bi zauzelo nabrajanje svih onih penušavaca koji su ostavili dobar utisak, ali treba napomenuti da ih većina dolazi iz Plešivice, hrvatske Champagne, odakle su i poznate vinarije Griffin, Šember, Tomac… 

Po već ustaljenoj tradiciji, bilo je mnoštvo atraktivnih radionica od kojih je većina popunjena odmah po zvaničnom objavljivanju spiska pratećih događaja.  

Veoma zanimljiva je bila radionica pod romantičnim nazivom „Rendez-vous s Frankovkom“ koju je uspešno vodili poznati somelier Mario Meštrović i glavni enolog u vinariji Feravino Marijan Knežević.
Detaljnije o ovoj radionici možete pročitati na linku frankovka. 

Još jedna radionica bila je sa gospodinom Mariom Meštrovićem kao moderatorom, ali ovog puta na temu graševine, u organizaciji Udruge Graševina Croatica, pod naslovom: „Jeste li sigurni da znate sve o Graševini?“. Degustirana su veoma dobra  vina iz više poznatih vinarija(Perak, Buhač, Orahovica, Feravino, Krauthaker, Kalazić, Belje, Antunović…). Uz veoma živu interaktivnu komunikaciju, prisutni su se mogli još jednom uveriti u velike potencijale graševine i sav spektar specifičnosti koji su rezultat terroira i primene odgovarajućih klonova ove sorte.  Kao dokaz njenog velikog potencijala spomenuta je graševina iz 1963, koja je, kada je boca otvorena, još uvek bila neočekivano sveža.
Graševina je sorta koja ima veoma široku stilistiku, zahvalna sorta koja omogućava vinarima da se iskažu u kreiranju velikih vina različitih stilova, uključujući penušavce i predikatna vina.   

Zato nije nikakvo čudo da je više od četvrtine vinograda u Hrvatskoj pod graševinom. Iako je opštepoznato da je ova sorta veoma rasprostranjena i u Srbiji, Sloveniji Mađarskoj i nekim drugim zemljama, ovde smo saznali da je ima čak i u Španiji, u pokrajini Ekstremadura.   

No za pisca ovih redova, otkriće(i iznenađenje) je bila jedna sasvim drugačija graševina, iz područja dosad „neprimerenog“ za ovu sortu. Našao sam je na štandu vinarije Bože Metkovića iz malog mesta Molunat, na krajnjem jugu Hrvatske. Božo je zasadio graševinu u Konavoskom polju gde ima vinograde i od nje napravio veoma dobro vino koje se dosta razlikuje od „kontinentalnih“ graševina, što je i razumljivo s obzirom na sasvim drugačiji terroir. Tako je vinar i poslovni čovek Božo Metković, svojim pomalo neobičnim potezom, dodao i primorje kao podneblje u kom se našla i „snašla“ graševina. 

Probali smo mnoga nagrađena vina, koja su nam i od ranije poznata i o kojima se već dosta pisalo, tako da ćemo spomenuti samo ona sa kojima se nismo susretali, a to su Malvazija i Teran istarske vinarije Benvenuti. Sjajna vina i sjajni momci koji žive za vino. Saznajemo da su prošle godine bili učesnici(kao jedna od sto svetski poznatih vinarija) na konferenciji Wine Vision u Kaliforniji, a poziv su dobili kao dobitnici zlata na IWC, za desertno vino Benvenuti Muškat momjanski San Salvatore 2011.  Poznato je da su ove godine dobili zlato i internacionalni trofej na takmičenju IWC, za Malvaziju Anno Domini 2015, a  od magazina Decanter, priznanje Platinum – best in category za vino Teran iz 2013, kao i priznanje vinarija godine u Hrvarskoj.
Izgleda da su svugde dobrodošli. ? 

Imali smo, sasvim slučajno, priliku da prvi put pijemo dingač iz amfore. Kada smo se zaputili ka štandu vinarije Matuško, da se pozdravimo sa starim znancem Matom Violićem Matuškom, čija vina dobro poznajemo i nismo imali nameru da ih probamo, što smo mu i rekli, usledio je neočekivan potez.  

-Onda morate kušati moj dingač iz amfore.  

Našu sugestiju da to ostavimo za sutra, jer je već kraj prvog dana salona, on je s indignacijom odbio. Tako je u vreme kad je zvomce najavljivalo kraj prvog dana VINOcoma, Mate otvarao flašu u obliku amfore iz koje je potekao božanski napitak stvaran na način kako je to rađeno od iskona. Ostali smo pola sata duže od zvaničnog vremena, uživajući u vinu i ćaskajući o njemu sa autorom.  Prekršili smo malo protokol, ali vredelo je. Vino je bilo sjajno iako nam je Mate iskreno priznao da za amfore nije koristio grožđe sa najboljih položaja. 

Sve u svemu bilo je vrlo ugodno, veselo i korisno. Vredelo je biti učesnik ovakve vinske svetkovine. 

O samoj organizaciji ove velike vinske smotre, mogu se samo ponoviti pohvale iz ranijih godina. Sve je štimalo „ko švicarska ura“, čak su i satnice radionica ispoštovane.  

Sve čestitke Profesoru i njegovoj ekipi.  


Avatar for Othello B&W

Ljubitelj vina sa velikim iskustvom, somelijer

    Koristimo kolačiće da bismo vam pružili najbolje iskustvo na sajtu Svet vina. Prihvatate li upotrebu kolačića u skladu sa našim pravilima o kolačićima.