Danas je: 20.04.2021 / 22:16

Dragan Velikić dobitnik nagrade “Podrum Radovanović”

 Parafrazirajući onu novinarsku sintagmu o tome šta je vest i ko je koga ujeo, može se reći da se već odavno ne smatra vešću da je Podrum Radovanović dobio neku prestižnu vinsku nagradu, ali je vest kada taj isti podrum dodeli značajnu nagradu za umetnička dostignuća, učvršćujući tako već poslovičnu, sinergičnu vezu vina i umetnosti.

 Književna nagrada za životno delo “Podrum Radovanović” ove godine dodeljena je našem poznatom književniku Draganu Velikiću, autoru deset romana, dobitniku niza književnih nagrada, bivšem rokeru, diplomati…

U obrazloženju žirija, čiji su članovi ove godine bili: Aleksandar Gatalica, predsednik, Žarko Trebješanin i  Živa Đorđević, navedeno je između ostalog: “Andrić je rečima gradio Travnik, Višegrad i Sarajevo. Velikić već tridesetak godina, iz knjige u knjigu, podiže svoju grandioznu književnu Pulu, grad koji je u zbilji, i sticajem političkih, istorijskih i porodičnih razloga, gubio i izgubio…“

U prisustvu brojnih zvanicra iz sveta kulture, prijatelja ove vinske kuće, predstavnika diplomatskog kora i medija, zahvaljujući se na dodeljenoj  nagradi, Velikić je, između ostalog, govorio o tome kako je, odlazeći  često iz Pule  u Trst po knjige i vino, još davno, na specifičan način, ostvario vezu literarure i vina, da bi na kraju rekao:

“Dug je bio put od Trsta do Krnjeva. U vremenu pune četiri decenije. … Meni se, poput pijanca u Trstu, više niko ne obraća sa ‘sine moj’. Imam suviše godina da bi me Mija Radovanović posinio. Ali, ipak mogu da kažem – hvala ti padre mio”.

Veliki ljubitelj i dobar poznavalac vina nije krio radost i zadovoljstvo povodom ovog ekskluzivnog književnog priznanja.

Prisećamo se zanimljivog promišljanja o vinu, vinarima i umetnosti iz jednog Velikićevog intervjua:

“Dobro vino ima svoj prepoznatljiv karakter. Stvoriti takvo vino podrazumeva godine i godine rada. Dakle, kao i roman, i vino u sebi akumulira vreme. Svako dobro vino ima svoju priču; ta priča traje, ne završava se. Pisac, kao i vinar, nosi u sebi mnogo širu teritoriju nego što je to ekran laptopa ili ne znam koliko hektara vinograda. Ipak, ima nešto po čemu se pisac i vinar razlikuju. Verujem da samo dobar čovek može da napravi vrhunsko vino. U umetnosti nije tako.”

Kao što je poznato, nagrada „Podrum Radovanović“ nije novčana, a sastoji se  od 225 litara(300 buteljki) najboljeg vina iz ovog podruma: Cabernet Sauvignon Reserve.

Nakon zvaničnog dela programa i uručenja nagrade, gosti su nastavili druženje u prijatnoj atmosferi u restoranu vinarije Radovanović uživajući u najboljim vinima ove kuće i vrhunskim kulinarskim specijalitetima njihovog kuvara.

Prošlogodišnji laureat, akademik Dušan Kovačević, izrazio je žaljenje što nije bio u mogućnosti da prisustvuje svečanosti i da ovogodišnjem dobitniku nagrade lično uruči palicu ambasadora vinske kulture.

Verujemo da će se i u ovoj novoj ulozi (ambasadora vinske kulture) ovogodošnji laureat ipak dobro snaći s obzirom da ga “bije glas” kao dobrog poznavaoca vina, a dobro će mu doći i njegovo diplomatsko iskustvo☺. Ovo podrazumeva i uživanje u vinu – nagradi, jer je, prema sopstvenom priznanju Radovanovićev Cabernet Sauvignon Reserve, već godinama njegovo omiljeno vino.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
Avatar for Othello B&W

Ljubitelj vina sa velikim iskustvom, somelijer

    Koristimo kolačiće da bismo vam pružili najbolje iskustvo na sajtu Svet vina. Prihvatate li upotrebu kolačića u skladu sa našim pravilima o kolačićima.