Danas je: 10.05.2021 / 9:10

Svatovac je stigao!!!

Portugizer Svatovac est arrive

  

I ove godine na početku novosadske Zmaj Jovine ulice, u četvrtak 17. novembra Novosađani i gosti grada imaće priliku da besplatno degustiraju mlado vino iz Mačkovog podruma. Prvo bure se otvara svakog trećeg četvrtka u novembru, kada se to čini i svuda u svetu, jer se tog dana slavi mlado vino. Dolazak mladog vina slavi se na svim meridijanima, od Burgonje do Japana, a Mačkov podrum ovu svetkovinu donosi i u Novi Sad.

Na konferenciji za novinare, održanoj u Turističkoj organizaciji grada Novog Sada, govorili su osnivač izdavačke kuće „Prometej“, Zoran Kolundžija, izvršna direktorka Mačkovog podruma Đurđica Jojić Novaković i pokretač manifestacije Dan mladog portugizera, Sava Jojić.

Kao i svake godine, biće proglašen i novi vitez mladog portugizera. Ove godine to će biti Zoran Kolundžija, osnivač izdavačke kuće Prometej, kome će titulu preneti vitez mladog portugizera za 2015, novinar i publicista, Vanja Bulić. Novi vitez mladog portugizera je rekao da između ove dve kuće postoji dosta sličnosti
„I „Prometej“ i „Mačkov podrum“ teže da očuvaju i popularišu tradicionalne vrednosti Fruške gore i našeg podneblja i obavljaju svojevrsnu prosvetiteljsku misiju. Zajedničko nam je i to da su ovo porodična preduzeća koja postoje i opstaju već četvrtinu veka, kao i da su nam tu nove generacije koje treba polako da preuzmu aktivnosti“.

Izvršna direktorka vinarije “Mačkov podrum” Đurđica Jojić Novaković, je napomenula da se program odvija na početku Zmaj Jovine ulice i počinje od 17 sati.
“Svečano ćemo otvoriti prvo bure portugizera svatovca, a degustaciju će pratiti bogat program – sremački tamburaši, folklorni i tango plesači a uz to ćemo proglasiti pobednika na konkursu za najlepšu pesmu o vinu, koji „Mačkov podrum” organizuje u saradnji sa Srpskom čitaonicom iz Iriga“.

Pokretač manifestacije i osnivač vinarije “Mačkov podrum” Sava Jojić kazao je da je portugizer vino koje je nekad bilo vrlo zastupljeno na fruškogorskom vinogorju.
„U svim razvijenim vinskim kulturama postoji mlado vino, i postoji običaj da se ono svečano dočekuje, i mi smo želeli da našim sugrađanima dočaramo tu atmosferu.
Mlado vino se pravi posebnom tehnologijom, karbonskom maceracijom, i iako smo za sada jedini, čuli smo da ima vinara u Banatu koji se spremaju iduće godine da se upuste u proizvodnju mladog vina. Kad bi nas bilo više, i odjek i naš trud na unapređenju vinske kulture bi bio veći“.

U Srbiji, preciznije u Sremu i posebno na Fruškoj Gori je postojala tradicija ispijanja mladog vina dobijenog od lokalne i tada veoma rasprostranjene sorte portugizer. Mladi portugizer je kod nas bio poznat pod imenom SVATOVAC jer je bio spreman za konzumaciju u vreme jesenjih slava i svatova. Posle Drugog svetskog rata usledilo je krčenje vinograda pod ovom sortom. Država je propisala koje su „poželjne“ sorte grožđa za uzgoj. portugizer je skoro pao u zaborav, a zahvaljujući vizionaru Savi Jojiću iz porodične vinarije Mačkov Podrum, u Irigu je ponovo posađen portugizer. Vođen uspomenema iz detinjstva Sava Mačak ponovo počinje proizvodnju mladog vina od portugizera.

Danas, na Fruškoj gori, postoje tri proizvođača vina od ove sorte grožđa, ali samo vinarija Mačkov podrum svoj „Svatovac“ proizvodi na isti način kao i Božole Nuvo.

proslogodišnjem tekstu posvećenom “Danu mladog portugizera” smo detaljno objasnili proces proizvodnje ovog našeg tradicionalnog vina.

Ove godine smo odlučili da vam predstavimo i detaljnije opišemo ovogodišnji Svatovac.

Kao što znate, mlado vino kao što je Mačkov portugizer je prvo crveno vino koje se može piti iste godine u kojoj je bila berba. Svatovac iz 2016. godine je izuzetno voćno, lagano i lepršavo crveno vino. U njemu se osete arome crvenog bobičastog voća, najviše borovnica i malina. Izuzetna voćnost je ispraćena divnim kiselinama koje su odlično uklopljene i balansirane. Portugizer je ove godine aromatski vrlo zaokružen. U ustima dominiraju voćne arome iza kojih se pojavljuju začinski tonovi. Završnica je blago slatka, što je i za očekivati od jednog polu suvog vina.

Svatovac je ove godine oduševio sve na predpremijernoj degutaciji, znamo da će oduševiti i sve prisutne koji danas dođu na svečano otvaranje prvog bureta Portugizera Svatovca.

Za one koji nisu u mogućnosti da dođu na manifestaciju u Novom Sadu, a rado bi probali novi portugizer svatovac, vinarija Mačkov podrum je i na to mislila! Kod Mačkovih prijatelja će se točiti vino, i to…

BEOGRAD

Autsajder

Banija lux

Beer & Wine Bar

Cer promet

Compania de Vinos

Četverac

Hedonic Wine Room

Hotel Srbija

Jelek

Meduza kafe knjižara

Princip

Savski Raj

Sirovina bar

Srpska kuća vina

Stara Kapetanija

Topolska 18

Tri lepe baste

Ustanak

Vila Maska

Vinoteka Vino i Grad

Wine pleasure

Wine Room

Zez

BEŠKA

Sidro

KRAGUJEVAC

Mustang

Wine bar Prestonica

NIŠ

Vinoteka Barrique

NOVI SAD

Alaska barka

Atina

Barrique Gastro Pub

Bouquet Wine House

Cubo

Dvor

Knin

Lanterna

La mer

Lazin salaš

Pastis

Radio Caffe 021

Rosetto

Sat

Šešir

Vinoteka Naša vina

Zak

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
Avatar for Pavle Radanović

GLODUR Svet vina, Eques de vino, somelijer, gurman

    Koristimo kolačiće da bismo vam pružili najbolje iskustvo na sajtu Svet vina. Prihvatate li upotrebu kolačića u skladu sa našim pravilima o kolačićima.