Danas je: 04.05.2021 / 22:51

CRTICE SA BEOGOURMET-a

 

Još jedan vinski skup, sa atributom internacionalni,je za nama.

 

Ovogodišnji Beogourmet (jesenje izdanje) je koncepcijski ostao sličan ranijim, ali je promenio lokaciju. Održan je u jednoj od sala renoviranog hotela “Majestic”, što se pokazalo kao dobar potez organizatora. Novi prostor mnogo više odgovara konceptu ovakve vinske manifestacije sa nevelikim brojem izlagača, što je doprinelo da atmosfera bude ugodnija i toplija, a kontakt posetilaca i učesnika neposredniji.

Evo nekih impresija o vinarijama i vinima koje su nama bile najzanimljivije i sa kojima smo se sreli po prvi put.

Prvo smo probali šampanjce iz francuske vinske kuće „ Alexandre Bonnet” koja dolazi iz Côte des Bar na jugu Champagne. Od pet ponuđenih uzoraka najbolji utisak je ostavio Blanc de Noirs Vintage, napravljen  u potpunosti od sorte pinot noir, koja je  dominantna u vinima ove kuće, a zatim i Grande Réserve Vintage, koji sadrži i 18 procenata sorte chardonnay.

Jedna od atrakcija festivala je bio fluorescentno plavi napitak na bazi vina, iz španske vinarije „Marqués de Alcántara”, navodno od sorte chardonnay. Osim atraktivnosti i znatiželje koju je izazvalo među posetiocima, nikakvih drugih impresija i emocija sa pozitivnim predznakom ovo “vino” (Vino Azul) nije moglo pobuditi. Zanimljivo je da je ovo bilo jedno od retkih vinskih proizvoda koji se mogao kupiti na licu mesta(1500 din).

Bila je ovo prilika da se upoznamo i sa nekoliko manjih italijanskih vinarija koje su do sada bile nepoznate na našem tržištu, ali verujemo da će bar neke od njih uskoro naći svoje mesto i kod nas.

Vinarija „Vignacci” iz Toscane prezentovala je vina  od poznate italijanske autohtone sorte Sangiovese. Najbolji utisak ostavio je Rizziero Sangiovese Montecucco.

Probali smo veoma dobro vino Ribolla Gialla Miklus (orange wine) iz vinarije „Draga”(Azienda agricola Draga), koja se  nalazi u mestu  San Floriano del Collio u blizini Gorice (Gorizia).

Ipak najbolji utisak od italijanskih vina ostavilo je Gran Appasso Rosso Passito 2015. O ovom vinu, koje nas je najviše zaintrigiralo, malo se zna, pa smo se potrudili da dobijemo što više informacija, a saznali smo sledeće: proizvodi se kao kupaža autohtonih italijanskih sorti  primitivo (70%) i negroamaro (30%), koje su karakteristične za regiju Puglia, pri čemu se u proizvodnji primenjuje appassimento metod. Ovo je sasvim novo vino, a “Gran Appasso”  je ove godine registrovan kao svetska robna marka(Word Trade Mark), dok se kao proizvođač pojavljuje firma “Femar Vini” sa sedištem u Rimu.

Vinarija “Oenogenesis” iz Grčke predstavila je nekoliko zanimljivih vina od starih grčkih autohtonih sorti. Ova vinarija je iz mesta Drama (Δράμα) na severoistoku Grčke. Izdvajamo crveno vino Deka (X): veoma uspela kupaža merlot-a i grčke sorte xinomavro (Ξινόμαυρο)

Vina vinarije “Vinidi” (Báb u blizini grada Nitra) iz Slovačke  bila su jedno od prijatnijih iznenađenja. Od onog što smo probali na štandu ove vinarije, Muller Thurgau iz 2015 je ostavio najbolji utisak, mada je i kasna berba(Pinot Gris) oduševila mnoge posetioce. Od crvenih vina ove vinarije treba spomenuti novostvorenu sortu dunaj (dunav). Evidentno je da ova sorta ima potencijal, ali kao što je slučaj i sa većinom ovakvih sorti potrbno je vreme da bi se otkrile sve njene mogućnosti.

Sve u svemu, bila je ovo još jedna ugodna vinska priredba, još jedno uspešno izdanje Beogourmenta u organizaciji entuzijasta iz beogradske firme “Kuća Vina”, gde smo mogli da upoznamo nove vinarije iz celog sveta i probamo neka nova, uglavnom dobra vina.

U moru vinskih manifestacija Beogourment je našao svoje mesto, koje će u narednim godinama, verujemo, uspeti ne samo da sačuva nego da se još bolje pozicionira kao događaj koji se ne propušta.

Vidimo se sledeće godine!


0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
Avatar for Othello B&W

Ljubitelj vina sa velikim iskustvom, somelijer

    Koristimo kolačiće da bismo vam pružili najbolje iskustvo na sajtu Svet vina. Prihvatate li upotrebu kolačića u skladu sa našim pravilima o kolačićima.