Danas je: 20.04.2021 / 4:37

Degustacija italijanskih vina -BeoWine 2018-

Na ovogodišnjem Beogradskom sajmu vina BeoWine, bilo je dosta kvalitetnih događaja iz pratećeg programa, ali je najveće interesovanje pobudilo predstavljanje italijanskih vina u organizaciji „Italian Wine Expo“, pod geslom „Otkrivanje vina italijanskih regija“ u formi Master classa.

Master Class pod nazivom  „Italija, veliki prelepi vinograd“,   je održan u svečanoj sali upravne zgrade Beogradskog Sajma, a uspešno su ga vodili šarmantni novinar i Somellier Master Class A.I.S, Bartolomeo Roberto Lepori i Igor Luković, urednik magazina „Vino & fino“ i predsednik Udruženja somelijera Vojvodine.
Kao i prošle godine, predstavljeno je dvanaest izvrsnih vina uz zanimljivu priču o brojnim italijanskim autohtonim sortama. Prema rečima gospodina Leporija u Italiji ima nešto manje od devet stotina autohtonih sorti, od kojih je preko četiri stotine zvanično registrovano.
Predstavljena su vina iz regija Veneto, Abruzzo, Puglia i Toscana. Trećina vina su bili penušavci, samo jedno belo i osam crvenih.(sedam zvanično i bonus boca Amarone della Valpolicella DOCG 2011, na kraju balade). Kako i priliči, prvo su predstavljena penušava vina(spumante).

Roos brut, 2017.

Vinarija: Foss Marai, Treviso, Veneto
Sortni sastav: Montepulciano d’Abruzzo, Cabernet Sauvignon, Sagrantino, Sangiovese
Roos Spumante Brut je rezultat želje kreatora iz vinarije Foss Marai da se proizvede elegantno i jedinstveno rose penušavo vino,  koje će se uvek rado piti. Ono što je karakteristično za ovo vino je izuzetna pena koja u čaši ostaje veoma dugo nakon sipanja.
Ovaj penušavac, kao i ostali ovde prezentovani, rađen je Martinotti metodom, a sekundarna fermentacija je trajala samo tridesetak dana. Za manje upućene ovaj metod je poznatiji kao Charmat metod. Italijani s pravom insistiraju na nazivu prema imenu njihovog zemljaka, jer je on autor ovog metoda, dok ga je francuz Charmat samo usavršio. Bilo bi lepo kad bi, po tom principu, oni prihvatili i da je Tesla tvorac bežičnog prenosa, a ne Marconi. 

Ali vratimo se vinu.
Na nosu ovaj roze penušavac ima blagi miris  jagode i ribizle.
U ustima je svež i aromatičan, a  ukusom  podseća na sok od nara.
Veoma sveže vino, sa dobrim kiselinama, kremasto, srednje do punog tela, dobre teksture i dugog prijatnog finiša.
Rezidualni šećer oko 6 gr./l.

Oro del Doge Cuvée Prestige Bianco Spumante Extra Dry   ,

Vinarija: Miró vini, Venezia, Veneto
Sortni sastav: glera, chardonnay, pinot grigio
Penušavo vino nežno i aromatično, sa delikatnim bukeom. Boja je bledo žuta. U čaši se još dugo nakon sipanja pojavljuju fini mehurići. Na nosu intenzivni voćni mirisi, pre svega žute jabuke i breskve sa prijatnim notama cvetova belog bagrema. U ustima sveže i mirisno, sa aromatičnom, voćnom završnicom.
Rezidualni šećer oko 15 gr./l. Odličan kao aperitiv.

Il Milione Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG Extra Dry

Vinarija: Miró vini, Venezia, Veneto
Sortni sastav: Glera sa malo Verdiso i Perera
Ovaj Prosecco je slama žute boje sa zelenkastim prelivima. U čaši neprestano izviru fini mehurići. Na nosu intenzivan miris zrelog voća koji asocira na zrele žute jabuke, suvo voće i bagremov cvet.
U ustima sveže, ugodno, lagano sa malim sadržajem alkohola. Preovladavaju arome žute jabuke i kajsije. Dobro izbalansirano vino sa ugodnim voćnim završetkom.
Rezidualni šećer oko 16 gr./l.
 

 Valdobbiadene Ssuperiore Millesimato Dry  Nadin  2017

Vinarija: Foss Marai, Treviso, Veneto
Sortni sastav: Glera 100%
Nadin Prosecco je vrlo zanimljivo vino. Dosta je slađe od ostalih penušavih vina koje proizvodi ova  vinarija, ali dobre kiseline (6,5 g/l) sjajno pokrivaju ovu  slatkoću, tako da se visok sadržaj šećera (24 g/l) ne primećuje. Vino je  slama žute boje. „Perlanje“ u čaši je dugo i bogato, sa finim sitnim mehurićima.
Na nosu intenzivan miris zrele kruške, praćen cvetnlm notama bagrema. Na nepecima prepoznatljive note ljubičice i lavande. Vino punog tela, zaobljeno, sa izvrsnom strukturom. Završnica duga i prijatna.
Ovaj Prosecco se proizvodi od grožđa posebno odabranog i obrađivanog uz izuzetnu pažnju.
Neobično dug zvaničan naziv vinaproizlazi iz činjenice da sadrži i naziv apelacije ( Valdobbiadene Prosecco DOCG)
Termin Millesimato označava da se ovaj penucšavac proizvodi od vina dobijenog od grožđa iz jedne berbe(vintage). U ovom slučaju radi se o  grožđu iz berbe 2017.

Pecorino Colli Aprutini 2016

Vinarija: Biagi, Teramo, Abruzzo
Sortni sastav: Pecorino
Pecorino je autohtona italijanska sorta vinove loze čije grožđe ima veoma tanku pokožicu. Gaji  se u italijanskim istočnim priobalnim područjima, naročito u oblastima Marche i Abruzzo.
Vino je, slama žuto boje. Na nosu cvetne note  bagrema i jasmina. U ustima mineralno,  sa naznakama sladića. Suvo i elegantno vino.
 

Gnomé 2012

Vinarija: Pian delle Vette, Feltre, Belluno, Veneto
Sortni sastav: gamaret (švajcarska sorta)
Vinarija Pian delle Vette smještena je kod ulaza u park Dolomiti, na 600 m nadmorske visine. U svojim vinogradima ima lokalne sorte grožđa i  selektovane internacionalne sorte koje su bolje prilagođene planinskom uslovima sa oštrim zimama, velikim varijacijama temperature između dana i noći.
Ovo vino se proizvodi od sorte grožđa gamaret.
Gamaret je švajcarska novostvorena sorta  dobijena ukrštanjem sorti Gamay i Reichensteiner. Ima dobru otpornost i sazreva rano.
Vino je intenzivne rubin crvene boje sa ljubičastim odsjajem.
Na nosu izražena aroma kuvanog voća. Jabuka i višnja. U pozadini cvetni mirisi i vanila. U ustima džemasto, nazire se aroma kupine i blagih začina. Tanini veoma suptilni. Završnica duga i prijatna.
Vno je odležavalo 24 meseca u baricima od francusog hrasta  i najmanje četiri meseca u boci. Godišnje se proizvede svega 1000 boca.
 

Granpasso 2012

Vinarija: Pian delle Vette, Feltre, Belluno, Veneto
Sortni sastav: Teroldego
Rubin boje sa ljubičastim prelivima. Prilično neprozirno vino. Na nosu cvetne note ljubičice. U ustima  ukus bobičastog  voća, tamna čokolada, vanila. Vino sjajne strukture i još uvek dobre svežine. Dobro izbalansirano. Tanini veoma prijatni, mekani, glatki. intenzivan dugotrajan finiš sa notom zrele višnje.
Teroldego je drevna autohtona italijanska sorta sorta grožđa. Ono što je zanimljivo u vezi sa ovom sortom je da su DNK analize otkrilo da je Teroldego roditelj sorte Lagrein i sestra Dureze, roditelja sorte Syrah. Ima indicija da je u srodstvu i sa sortom Pinot Noir.
 

Negroamaro Salento 2016 Vigne di San Donaci

Vinarija: Paolo Leo, San Donaci, Brindisi, Puglia
Sortni sastav: Negroamaro 100%
Vino Negroamaro Salento di Vigne San Donaci potiče iz sela San Donaci, u blizini Brindizija.
Proizvedeno je isključivo od grožđa Negroamaro. Fermentacija se odvijala u prokronskim posudama.
Ovo vino ima tamnu rubin crvenu boju sa ljubičastim prelivima. Na nosu dominiraju arome crne ribizle i zrele višnje, pomešane sa mirisima mediteranskog bilja. Vino kompleksno, dobre strukture, uravnoteženo, sa kompaktnim i zrelim taninima.
Ime sorte je nastalo kombinacjom dve reči u značenju crno: latinske nigra i grčke mavro(μαύρο), da bi se naglasila intenzivna tamna, gotovo crna, boja pokožice grožđa i dobijenog vina. Navodno njegova kultivacija datira iz doba grčke kolonizacije, u osmom veku pre Hrista.
 

Primitivo Salento 2016 Vigne di San Donaci

Vinarija: Paolo Leo, San Donaci, Brindisi, Puglia
Sortni sastav: Primitivo 100%
Proizvodi se isključivo od najkvalitetnijeg grožđa sorte Primitivo. Analizama DNK utvrđeno je da Primitivo ima identičan genetski profil kao kalifornijski Zinfandel, dalmatinski Tribidrag(Crljemak kaštelanski) i crnogorska Kratošija. U Kaliforniji i Italiji od ove sorte nastaju vrhunska vina, dok je u našim krajevima ona još uvek potcenjena.
Primitivo Salento Vigne di San Donaci ima tamnu crvenu boju. Na nosu  dominiraju arome zrelih crvenih jagodastih plodova. Na nosu sok od višnje, kupina. Tanini blagi, mekani. Drvo je dosta primetno, što pomalo smeta i kvari opšti utisak o ovom vinu.

Chianti Classico DOCG 2015

Vinarija: Vallepicciola, Castelnuovo Berardenga, Siena, Toscana
Sortni sastav: Sangiovese
Regija Chianti, najpoznatija italijanska vinska regija, nalazi se na prostoru sa brežuljkastim krajolikom između gradova Firence, Siene i Areca (Arezzo) u Toskani.
Vino Chianti se danas proizvodi u više podregija, od kojih je najpoznatija Chianti Classico i ima sopstveni status DOCG. Odavde potiče i ovo vino koje smo degustirali.
Rubin crvene boje. Na nosu note zrele trešnje i vanile. Na nepcima se osećaju elegantni, zreli tanini. Završnica prijatna i duga.
 

Ipnosi Montepulciano d’Abruzzo 2007

Vinarija:Biagi, Teramo, Abruzzo
Sortni sastav: Montepulciano d’Abruzzo
Vino je rubin crvene boje, izraženog bukea. Punog tela, kompleksno, ekstraktivno. Izražene arome kupine, suvog cveća, vanile. a tu su i naznake tamne čokolade. Jedno od onih vina koje će uveličati svaki događaj na kome bude posluženo.
Iako staro više od deset godina, vino je u punoj kondiciji i čini se da će takvo biti još toliko vremena.
Sjajno vino za uživanje u svakom gutljaju. Treba da se ima u kolekciji za posebne prilike.

 

Amarone della Valpolicella DOCG 2013

Vinarija: Tenute Falezza, Verona, Veneto
Sortni sastav: Corvina, Corvinone, Oseleta, Rondinella
Intenzivne rubin crvene boje, sa  purpurnim prelivima.
Na nosu slatkast miris voća, ribizla, borovnica, višnja i diskretne note vanile.
U ustima ukus prezrelog voća, prepliće se sa ukusom tamne čokolae i začina sa prijatnom gorčinom tipičnom za ovaj stil vina. Vino raskošnog karaktera, dobre strukture, robusno, suptilmih tanina i dobro izbalansirano. Ima dugu i prijatnu završnicu.
Za one manje upućene, postupak proizvodnje ovog vina je dosta složen, a u osnovi se sastoji u tome da se ručno obrano grožđe suši na policama od bambusa najmanje tri meseca, a nakon  vinifikacije sazreva u hrastovim buradima.
Na ovoj veoma uspeloj, dvočasovnoj degustaciji italijanskih vina, nesumnjivo najbolji utisak je ostavilo vino Ipnosi Montepulciano d’Abruzzo 2007  iz vinarije Biagi, regija Abruzzo, kao i bonus(trinaesta etiketa) Amarone della Valpolicella DOCG 2011 iz vinarije Tenute Falezza, Verona.
Sve u svemu, bilo je zanimljivo i poučno.
Prisutni su imali priliku da se upoznaju sa izvrsnim vinima iz italijanskih vinarija, manje poznatim kod nas, koje tek trba da nađu distributera za ovo područje. Verujemo da će u tome i uspeti, kako bi njihova vina bila dostupna vinoljupcima u Srbiji.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
Avatar for Othello B&W

Ljubitelj vina sa velikim iskustvom, somelijer

    Koristimo kolačiće da bismo vam pružili najbolje iskustvo na sajtu Svet vina. Prihvatate li upotrebu kolačića u skladu sa našim pravilima o kolačićima.