Danas je: 03.11.2024 / 12:55

DIbonis DiFranc „Rising Star“ ?

Kao što postoje proroci i predviđanja u gotovo svakom segmentu društvenog života,  tako i vinska scena nije imuna na ove pojave. S vremena na vreme se pojavljuju i proročanstva koja se odnose na zanosni svet vina. Jedna od takvih “predikcija” za 2016 godinu kazuje: ” 2016’s hot grape will be … Cabernet Franc”. Navodi se da je Cabernet Franc “zvezda u usponu” u Čileu, Kaliforniji, državi Vašington, Argentini, Virdžiniji i Južnoj Africi, a sve  zbog njegove veoma velike prilagodljivosti klimatskim uslovima i što se od njega prave mirisna, elegantna vina sa zemljanim, začinskim i biljnim notama. Naglašava se, takođe, da je ovo vino “food-friendly” i sa veoma prijatnim  kiselinama. Iako je ovo obrazloženje prilično bledunjavo biće zanimljivo proveriti, nakon izvesnog vremena, koliko je ova prognoza bila “uspešna”, naročito u našim krajevima.

Cabernet Franc  je donedavno, uglavnom, bio poznat kao “treći element” u kupažama Bordoa, ako se izuzme dolina Loare gde sortna vina od Cabernet franc-a nisu retkost. Međutim poslednjih godina situacija u svetu se polako menja. Sve je više vina u kojima preovladava Cabernet franc.

Ova sorta je kod nas još uvek slabo zastupljena, a tamo gde je ima obično se koristi u kupažama. Malo je naših vinarija(razumljivo), koje rade monosortna vina od Cabernet Franc-a. Jedna od takvih je vinarija DiBonis iz Subotice koja već više godina uspešno proizvodi vino i od ove sorte grožđa.

 

DIFRANC, DIBONIS, 2011

Sortni sastav: Cabernet Franc

U čaši, vino je transparentno, prijatne rubincrvene boje.  Na nosu  Izražene voćne note. Dominira zrela višnja, amarela, koja pravi izvanredan aromatski sklop u sadejstvu sa mirisima kakaa i crnog bibera. Diskretan miris vanile.

U ustima prepliću se ukusi višnje i šumskog bobičastog voća, a na momente se stidljivo pojavljuje i nešto što “vuče” na suve šljive. Drvo gotovo neprimetno, što je omogućilo voću da se razmaše i tako dođe do punog izražaja. Tanini blagi baršunasti, zreli. Kiseline prijatne, dobro uklopljene. Alkohol po meri(13,5%)

Vino srednjeg tela, suvo, dobro izbalansirano, elegantno. Završnica ne predugačka, gde preovladava ukus tamne čokolade, a šumsko voće čini finiš još prijatnijim.

Sa prognozama smo počeli, pa da u istom maniru i završimo. Čini mi se da je ovo vino, po svojoj strukturi, eleganciji i zanimljivom aromatskom profilu, kao stvoreno za onaj lepši, senzibilniji deo vinske publike.

Dobro vino, Vredi ga probati.

Avatar for Pavle Radanović

GLODUR Svet vina, Eques de vino, somelijer, gurman

    Koristimo kolačiće da bismo vam pružili najbolje iskustvo na sajtu Svet vina. Prihvatate li upotrebu kolačića u skladu sa našim pravilima o kolačićima.