Danas je: 07.12.2022 / 15:20

DIbonis DiFranc „Rising Star“ ?

Kao što postoje proroci i predviđanja u gotovo svakom segmentu društvenog života,  tako i vinska scena nije imuna na ove pojave. S vremena na vreme se pojavljuju i proročanstva koja se odnose na zanosni svet vina. Jedna od takvih “predikcija” za 2016 godinu kazuje: ” 2016’s hot grape will be … Cabernet Franc”. Navodi se da je Cabernet Franc “zvezda u usponu” u Čileu, Kaliforniji, državi Vašington, Argentini, Virdžiniji i Južnoj Africi, a sve  zbog njegove veoma velike prilagodljivosti klimatskim uslovima i što se od njega prave mirisna, elegantna vina sa zemljanim, začinskim i biljnim notama. Naglašava se, takođe, da je ovo vino “food-friendly” i sa veoma prijatnim  kiselinama. Iako je ovo obrazloženje prilično bledunjavo biće zanimljivo proveriti, nakon izvesnog vremena, koliko je ova prognoza bila “uspešna”, naročito u našim krajevima.

Cabernet Franc  je donedavno, uglavnom, bio poznat kao “treći element” u kupažama Bordoa, ako se izuzme dolina Loare gde sortna vina od Cabernet franc-a nisu retkost. Međutim poslednjih godina situacija u svetu se polako menja. Sve je više vina u kojima preovladava Cabernet franc.

Ova sorta je kod nas još uvek slabo zastupljena, a tamo gde je ima obično se koristi u kupažama. Malo je naših vinarija(razumljivo), koje rade monosortna vina od Cabernet Franc-a. Jedna od takvih je vinarija DiBonis iz Subotice koja već više godina uspešno proizvodi vino i od ove sorte grožđa.

 

DIFRANC, DIBONIS, 2011

Sortni sastav: Cabernet Franc

U čaši, vino je transparentno, prijatne rubincrvene boje.  Na nosu  Izražene voćne note. Dominira zrela višnja, amarela, koja pravi izvanredan aromatski sklop u sadejstvu sa mirisima kakaa i crnog bibera. Diskretan miris vanile.

U ustima prepliću se ukusi višnje i šumskog bobičastog voća, a na momente se stidljivo pojavljuje i nešto što “vuče” na suve šljive. Drvo gotovo neprimetno, što je omogućilo voću da se razmaše i tako dođe do punog izražaja. Tanini blagi baršunasti, zreli. Kiseline prijatne, dobro uklopljene. Alkohol po meri(13,5%)

Vino srednjeg tela, suvo, dobro izbalansirano, elegantno. Završnica ne predugačka, gde preovladava ukus tamne čokolade, a šumsko voće čini finiš još prijatnijim.

Sa prognozama smo počeli, pa da u istom maniru i završimo. Čini mi se da je ovo vino, po svojoj strukturi, eleganciji i zanimljivom aromatskom profilu, kao stvoreno za onaj lepši, senzibilniji deo vinske publike.

Dobro vino, Vredi ga probati.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
Avatar for Pavle Radanović

GLODUR Svet vina, Eques de vino, somelijer, gurman

    Koristimo kolačiće da bismo vam pružili najbolje iskustvo na sajtu Svet vina. Prihvatate li upotrebu kolačića u skladu sa našim pravilima o kolačićima.