Danas je: 05.12.2022 / 7:38

Zaista Zlatna Berba – Stari Podrum

O Plantažama

U neposrednoj blizini Jadranskog mora, pored Skadarskog jezera, prostiru čokoti sa vinovom lozom, Ćemovsko polje, jedan od najvećih i najlepših vinograda u Evropi. Površina vinograda je 2.300 hektara, sa oko 11.5 miliona čokota. Nadmorska visina vinograda varira između svega 45 i 70 m. Izuzetno male količine padavina i velik broj sunčanih sati, u kombinaciji sa zemljištem koje je sačinjeno od krednog krečnjaka, prošaranog peskom i šljunkom, sa mnoštvom uglačanih oblutaka predstavlja velik izazov za vinovu lozu.

Oko 70% vinograda zauzima Vranac, nacionalni ponos Crne Gore. Ova drevna crnogorska sorta i njeno pravo poreklo je skriveno u dubinama istorije. Posle najnovijih naučnih otkrića izvesno je da Vranac potiče iz užeg područja Crmnice i da je u veoma bliskom srodstvu sa Kratošijom. Čak se provlače priče da postoji prvostepeni odnos između te dve sorte, što znači da su najbližoj mogućoj relaciji, roditelj-potomak. DNK analizom je utvrđeno da je Kratošija genetski identična italijanskoj sorti Primitivo i američkoj sorti Zinfandel. Do skoro se mislilo da je postojbina Zinfandela u Dalmaciji, ali najnovije analize upućuju na to da je poreklo ove sorte u Crnoj Gori, gde je najveći morfološki diverzitet pronađen. Ova saznanja su otvorila i nova, vrlo uzbudljiva pitanja i o samom Vrancu.

Pored Vranca i Kratošije, tu su:
Bele sorte
Chardonnay, Sauvignon Blanc i Pinot Blanc.

Crvene sorte
Cabernet Sauvignon i Merlot, Alicante bouschet i Negroamaro. U eksperimetalnim kupažama sa Vrancem, posebno se ističu Marselan i Petit verdot.

Proizvodnja vina u Plantažama se odvija na tri lokacije: Ćemovsko polje, Lješko polje i Šipčanik

Najveći deo proizvodnje vina se odvija u podrumu „Ćemovsko polje“. Najstariji podrum Plantaža je „Lješkopolje“. Podrum je renoviran i prilagođen za odležavanje specijalnih serija vina, kao i za eksperimentalne vinifikacije. Krajem 2007. godine otvoreno je novo poglavlje istorije Plantaža, velelepni vinski podrum Šipčanik. Naprostoru od 7.000 m2, vino se u drvenim sudovima neguje u idealnim klimatskim i tehnološkim uslovima. Stari vojni aerodrom je pretvoren u najmoderniju vinariju, po ugledu na Chateau-e u Francuskoj. Podrum je smešten u središtu vinograda u istom kamenu iz kojeg se loza rađa.

Vranac je, naravno, najzastupljenija sorta u Ćemovskom polju. On zauzima čak dve trećine vinograda. Bele sorte predvodi crnogorski Krstač koji uspeva isključivo u Crnoj Gori i nigde drugde u svetu, a najbolje rezultate daje upravo na Ćemovskom polju.

 

Stari Podrum – Zlatna Berba 2011

Njegovo veličanstvo Stari Podrum 100% Vranac, zlatna berba iz 2011. Godine.

Prvi susret sa ovim vinom je bio na promociji Plantaža u Novom Sadu. Prvi gutljajčić sam bukvalno krišom ukrao od prijatelja koji je bio privilegovan da među prvima proba ovo vino. Svi su pričali kako je ovo vino neverovatno i da je nešto potpuno spektakularno, pa sam jednostavno morao . Potom već na jednoj od narednih promocija Starog Podruma u Novom Sadu sam imao priliku da probam Zlatnu berbu. Dobio sam priliku da probam vino o kojem sam samo slušao nevorovatne reči hvale od najistaknutijih poznavalaca vina u Srbiji.

Kad sam prvi put pomirisao ovaj Vranac jedna od prvih asocijacija mi je bio džem od šljiva sa crnom čokoladom, slojevitost i kompleksnost su apsolutni spektakl. Na nosu se oseti crveno i crno voće, zrela trešnja (Vrušt iz prababine bašte koji sam jedva mogao da dočekam da uzri), zrele kupine, borovnice, crna čokolada malo vanile…
Zlatnu Berbu karakterišu konstantne promene u čaši i prelivanje aroma kako na nosu, tako i u ustima. Posle prvog gutljaja sam doživeo svoj „Eureka“ momenat. Ovo vino je NEVEROVATNO! Sklad i elegancija. Arome koje se smenjuju, od crne zrele trešnje, čokolade, vanile do skladne arome šljive sa trunkom slasti koju je vino dobilo od drvenih sudova u kojima je odležavalo. Slast koju je drvo prenelo vinu je komliment kiselinama i taninima koji su neverovatno fini, nežni kao svila. Zlatna Berba je veoma sveže vino, punog tela i tamne rubin boje. Spektakularno dobro vino!
Kad su uparivali crvena vina sa biftekom uvek mi je u glavi bilo neko ovako elegantno, slojevito i kompleksno vino. Bravo za Plantaže!

Ono što je Romanée-Conti za Pinot Noir, to je Stari Podrum za Vranac!
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
Avatar for Pavle Radanović

GLODUR Svet vina, Eques de vino, somelijer, gurman

    Koristimo kolačiće da bismo vam pružili najbolje iskustvo na sajtu Svet vina. Prihvatate li upotrebu kolačića u skladu sa našim pravilima o kolačićima.