Danas je: 19.09.2023 / 8:08

“Srebrni” jubilej  Malog velikog podruma

– četvrt veka Podruma Radovanović –

Ova, 2015. definitivno je godina jubileja za Podrun Radovanović i za njegovog osnivača Miodraga Miju Radovanovića.Mija je navršio šezdeset godina, a njegova vinarija prvih dvadeset pet. Kao kruna svega do sada urađenog  došlo je značajno priznanje na međunarodnom ocjenjivanju vina “Emozioni dal Mondo Merlot e Cabernet insieme” u Bergamu: Velika zlatna medalja(Gran Medaglia D`oro) za Cabernet Sauvignon Reserve 2012.

Tako je na najlepši način krunisan višedecenijski mukotrpan proces stvaranja jednog velikog vina koji je započet krajem prošlog veka, uz mnogo uloženog truda, sredstava, znanja, energije.

U vreme kada je vlada Ante Markovića nastojala da stvori povoljno okruženje za privatnu inicijativu u nekadašnjoj državi, Miodrag Mija Radovanović je 1990. godine, odlučio da na porodičnom imanju u Krnjevu kod Velike Plane osnuje prvu privatnu vinariju u Srbiji posle rata, a nešto kasnije  da se odrekne “državne” plate i napusti prestižno mesto šefa proizvodnje u NAVIP-u. Sa skromnim resursima, siguran u svoje znanje i stečeno iskustvo, uputstio se u posao pun rizika, neizvesnosti i odricanja, boreći se za tržište kojim su tada, još uvek, suvereno vladali vinski mastodonti popuut NAVIP-a, Rubina, Vršačkih vinograda, Tikveša, Slovina, Plantaža 13. Jul,  Kutjeva, Dalmacija vina i dr.

Radeći u NAVIP-u Mija je znao kakva vina “veliki” proizvode, a kakva nedostaju na našem tržištu. Njegova želja je bila da stvara upravo takva, kvalitetna vina modernog stila, kakva su se proizvodila širom sveta i u kome je Srbija davno izgubila epitet vinske zemlje.

Mija je sa svojim Malim podrumom preživeo i sankcije i hiperinflaciju i raspad države, a upornim radom, koristeći svoje znanje i iskustvo, strpljivo stvarao sve bolja i bolja vina i polako osvajao tržište. Kada se pojavio prvi Cabernet sauvignon iz tada malo poznatog Malog podruma Radovanović, izazvao je oduševljenje među vinskom publikom(i pisac ovih redova je jedan od tih), koja je bila željna nečeg novog i kvalitetnog na prilično učmalom vinskom tržištu. Tada je to bilo mlado, sveže vino čija je vinifikacija urađena u prokronskim sudovima.Tek kasnije, 2005. godine,  počinje era barikiranih vina iz ove, sada već renomirane vinarije. Prema rečima vlasnika vinarije imali su oni nameru i da ranije krenu sa “ozbiljnim” vinima, ali nije bilo “robe”.  Sve što bi se proizvelo, bolje reći stvorilo,(velike industrijske vinarije proizvode vino, a male ga stvaraju kao autorsko delo) prodalo se već poznatim kupcima ne dočekavši godinu dana u podrumu. A dosta se popilo i “onako”. U jednom od mnogih intervjua Mija je “priznao”:

– Uvek će mi biti draže da sa prijateljima popijem bocu mog vina, nego da je prodam. Na sreću, danas možemo sebi da priuštimo i jedno drugo.

Mija je vinar koji se nije dodvoravao tržištu. Naprotiv, srvarajući vina kakva on voli, pomalo je uticao i na formiranje ukusa nove vinske publike. Dao je veliki doprinos da Srbija dobije vrhunska vina sa geografskim poreklom. Ima velike zasluge i za razvoj vinskog turizma u Srbiji, a realizacija projekta “Vinski putevi Srbije” krenula je upravo od njegove vinarije.

Njegova krestivnost ne dolazi do izražaja samo u podrumu.

Za svaku situaciju, doajen srpske vinske scene ima adekvatno “vinsko” rešenje.Ako treba humanitarna akcija onda je to ambasadorska berba i ambasadorsko vino. Ako treba podrška našim olimpijcima, onda je to sa olimpijskim vinom. Ako je godina grozna, kišovita, odgovor je Kišno vino. Ako se radi o književnoj nagradi Podruma Radovanović, onda je to bure(barique) vina – Cabernet Sauvignon Reserve. Ako je u pitanju Velika zlatna medalja, odgovor je Magmum Cabernet Sauvignon Reserve 2012. sa pečatom od 24 karatnog zlata. Za  “Srebrni” jubilej vinarije lansirao je “specjalno izdanje” Cabernet sauvignon Reserve 25.. 

Eto takav je Miodrag Mija Radovanović.

Začetnik renesanse vinarstva u Srbiji. Menjajući uvrežene predstave o srpskim vinima i njihovom kvalitetu, postao je, na neki način, rodonačelnik savremenog srpskog vinarstva.

Samo neka tako nastavi i traje dugo zajedno sa njegovim Malim Velikim podrumom.


Avatar for Pavle Radanović

GLODUR Svet vina, Eques de vino, somelijer, gurman

    Koristimo kolačiće da bismo vam pružili najbolje iskustvo na sajtu Svet vina. Prihvatate li upotrebu kolačića u skladu sa našim pravilima o kolačićima.