Danas je: 07.12.2022 / 15:21

Smederevska Sonata

Pre nepunih pet godina, za Novu godinu, na poklon sam dobio buteljku vina na kojoj je stajalo, meni do tada, nepoznato ime vinarije Jeremić.

Ono što sam tada odmah uočio bila je etiketa i naziv vina. Na etiketi je veoma krupnim slovima bio ispisan naziv vina: SONATA.

Iskreno, volim kada je ime vina na etiketi ispisano krupnijim slovima, bez obzira na estetiku, „umetnički dojam“ i opšti utisak koji takva etiketa ostavlja.

Naziv vina me je naveo na promišljanje da vlasnik vinarije verovatno ima neke veze sa muzikom, a kako je sonata ozbiljna muzička forma, onda bi i vino trebalo da bude „ozbiljno“ iako dolazi iz, za mene tada, anonimne vinarije.

Vino je bilo izvrsno. Popijeno sa zadovoljstvom u prijatnom društvu, uz zvuke Betovenove „Mesečeve sonate“.

Nešto kasnije sam saznao da je  vlasnik stvarno muzikalan lik i da sva vina iz ove vinarije sadrže u nazivu neki muzički termin.

Sonata je muzička forma koja ima tri dela:

  • Ekspoziciju, uvodni deo
  • Razvojni deo, razrada teme
  • Reprizu, ponavljanje

Došao sam na suludu ideju da  degustaciju Sonate iz 2014. pokušam  da sprovedem upravo tim redom: probati vino odmah nakon otvaranja boce, zatim nešto kasnije, kad se vino „otvori“ i onda ponoviti degustaciju sledećeg dana.

Zamišljeno – učinjeno.

SONATA, JEREMIĆ, 2014

Sortni sastav: Sauvignon Blanc

Ekspozicija

Vino u čaši je bistro, svetle žućkaste boje sa zelenkastim prelivima, dosta poktetljivo. Na nosu neposredno nakon otvaranja boce i sipanja u čašu, pojavljuje se prilično napadan miris, koji nisam očekivao, s obzirom na iskustva sa ovim vinom iz ranijh berbi.

Nakon nekoliko minuta „boravka“ i  „vrtenja“ vina u čaši ovaj miris polako nestaje.

Na nosu, vino odiše izrazitom svežinom. Oseti se aroma zelene jabuke, nedozrelog ogrozda i grejpfruta. Na momente se pojavljuje i neka sladunjava nota.

U ustima se oseti zelena jabuka, grejpfrut i dosta naglašene kiseline. Alkohol neprimetan, dobro ukomponovan. Vino je suvo, laganog tela.

Završnica dosta duga u kojoj dominira gorčina, uz evidentnu kiselost.

Razvojni deo

Nakon izvesnog vremena potpuno iščezavaju ovi napadni tonovi. Prepoznaju se  arome zelene jabuke i nedozrelog ogrozda, a naslućuje se i  miris sličan pokošenoj travi.

U ustima i dalje zelena jabuka, grejpfrut i dosta izražene, osvežavajuće kiseline.

Završnica i dalje sa  dominantnom gorčinom.

Repriza

Drga priča

Nakon 24 sata ponavlja se degustacija preostalog vina, koje je prethodno uredno zatvoreno i „vakumirano“.

Na nosu prepoznatljiv sortni miris zelene jabuke, ogrozda. Čak se naziru i arome žute vinogradarske breskve i „nešto zeljasto“, a naslućuje se i miris sličan eukaliptusu.

U ustima, naglašene, ali prijatne kiseline, aroma zelene jabuke, ogrozda. Vinogradarska breskva u naznakama.

Prijatna gorčina grejpfruta u  završnom činu koji  prilično dugo traje.

Neobično iskustvo, kao plod netipične degustacije.

Rezime

Sonata 2014. je autentično, veoma dobro napravljeno vino. Karakter i stil ovoga vina su odraz karakteristika godine berbe, koja je duboko utkana u njegovu strukturu.  Vidljiv je i trud enologa da izvuče maksimum iz „raspoloživog materijala“.

Zanimljivo bi bilo probati ovo vino u septembru sledeće godine.

Vino konzumirati na temperaturi ne većoj od 9°C. Sačekati malo po otvaranju boce.

811819455_106919

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
Avatar for Pavle Radanović

GLODUR Svet vina, Eques de vino, somelijer, gurman

    Koristimo kolačiće da bismo vam pružili najbolje iskustvo na sajtu Svet vina. Prihvatate li upotrebu kolačića u skladu sa našim pravilima o kolačićima.