Danas je: 18.09.2021 / 16:12

ŠUMADIJA NA BELOM DVORU

Sredinom juna ove godine, u Topoli podno Oplenca, a u sklopu drugog po redu Festivala šumadijskih vina, Udruženje vinara Šumadije je organizovalo jednu od trenutno najboljih likovnih izložbi u zemlji.

  

Tada je festival svečano otvorio NjKV prestolonaslednik Aleksandar II Karađorđević, i tom prilikom je od predsednika Udruženja vinara Šumadije Božidara Aleksandrovića primio Povelju doživotnog počasnog člana ovog Udruženja za doprinos porodice Karađorđević razvoju i prosperitetu srpskog vinarstva kroz istoriju.

Kako su mnogi posetioci sami rekli, Festival šumadijskih vina se organizaciono i sadržajno može svrstati među najuspešnije manifestacije ove vrste (i na kojoj su gosti iz inostranstva isticali svoje utiske o evidentnom velikom usponu srpskog vinarstva).

Festival šumadijskih vina je imao i svoj nastavak.

Kako su tada i najavili organizatori, jedna od trenutno najboljih likovnih izložbi u Srbiji, koja je sredinom juna postavljena u sklopu 2. Festivala šumadijskih vina u Topoli, preselila se u Andrić grad u Republici Srpskoj, gde je ostala sve do kraja avgusta, tako da su posetioci i sa one strane Drine imati privilegiju da u direktnom dodiru osete taj čudesni spoj umetnosti i vina. Šumadijski vinari su se publici u Republici Srpskoj predstavili i sa svojim vinima. Tako je tog poslednjeg julskog dana u Andrićevom institutu i na platou ispred njega nastavljena još jedna šumadijska priča.

Ova priča ima i svoj treći nastavak u ovoj godini: 2. Festival šumadijskih vina sa Izložbom likovnih dela ”Umetnost i vino” danas se preselio u Kraljevski dom u Belom Dvoru u Beogradu, kod prestolaslednika Aleksandra Karađorđevića i njegove porodice. Oni su bili domaćini gostima iz diplomatskog kora zajedno sa vinarima Šumadije. Jedanaest vinara iz Šumadije predstavilo je svoja vina na svečanosti u Belom Dvoru. Gosti su bili u peilici da probaju ova vina, ali i da se upute u poneku lekciju proizvodnje i da čuju po čemu su šumadijska vina prepoznatljiva, uz koja se jela slažu i kako se služe.
Stolove su krasile boce belog, roze i crvenog vina Kraljevske vinarije sa Oplenca, Vinarije Aleksandrović, Vinarije Arsenijević, Vinarije De Lena, vinarije Rogan, Vinarije Radovanović, Vinarije Despotika, Podruma Madžić, Podruma Stari Hrast i Vinarija “Art Wine”.

Posetioci su uživalii u muzičkom programu – Kulturno-umetničko društvo ”Oplenac” iz Topole predstavilo je igre i pesme, tradiciju i običaje Šumadije. ”Zbor” najboljih šumadijskih vinara organizovali su Udruženje vinara Šumadijei Aleksandar i Katarina Karađorđević. Među mnogobrojnim zvanicama bili su predstavnici diplomatskog kora i ličnosti iz kulturnog i javnog života Srbije.

”Ispred svih članova Udruženja vinara Šumadije mogu da kažem da smo izuzetno ponosni i čast nam je da su prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević i njegova porodica večaras naši domažini i jedni od nas. U isto vreme smo beskrajno zahvalni na prilici koju su nam omogućili kako bismo zajedno predstavili bogatstvo Šumadije jednoj drugačijoj publici i u ovakvom ambijentu kakav se samo poželeti može.
Vaš deda Aleksandar i Vaš pradeda Petar I, posejali su seme srpskog vinarstva još pre jednog veka i dali svoj maksimalni doprinos njegovom razvoju u tom vremenu. Sigurni smo da ćete Vi, kao počasni član Udruženja vinara Šumadije znati da nas predvodite u vremenu koje dolazi, da ćemo zajedno utbati neke nove staze srpskog vinarstva koje ćemo staviti nekim narednim generacijama.” – naglasio je g. Božidar Aleksandrović.

”Dirnuo me je, koliko i iznenadio momenat kad sam od Udruženja vinara Šumadije dobio Povelju doživotnog počasnog člana. Moj pradeda i deda su radili to što oni danas rade, i mogu da zamislim koliko je potrebno znanja i truda da naša srpska zemlja iznedri dobro vino kakvo je ovo šumadijsko. Ponosan sam na kvalitet vina koja se proizvode u Šumadiji, i viziju i energiju koju sa sobom nose šumadijski vinari. Imponuje sloga među vama, a samo se tako može postići uspeh. Danas smo se dogovorili da će ova manifestacija, kao i sam Festival šumadijskih vina na Oplencu, biti tradicionalna, i da će se svake godine u isto vreme iz srca Šumadije preseliti ovde u Beli Dvor. Vino i umetnost su nerazdvojni elementi kroz istoriju, i ovo je samo mali naš doprinos koji ide u prilog toj činjenici. Uživajmo u darovima Šumadije i vidimo se iduće godine” – poručio je NjKV Aleksandar Karađorđević.

U predivnom ambijentu Andrić grada, uz ukuse, mirise i lepote Šumadije, gosti su uživali do kasnih večernjih sati.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
Avatar for Pavle Radanović

GLODUR Svet vina, Eques de vino, somelijer, gurman

    Koristimo kolačiće da bismo vam pružili najbolje iskustvo na sajtu Svet vina. Prihvatate li upotrebu kolačića u skladu sa našim pravilima o kolačićima.