Danas je: 04.02.2023 / 8:52

ŠUMADIJA NA BELOM DVORU

Sredinom juna ove godine, u Topoli podno Oplenca, a u sklopu drugog po redu Festivala šumadijskih vina, Udruženje vinara Šumadije je organizovalo jednu od trenutno najboljih likovnih izložbi u zemlji.

  

Tada je festival svečano otvorio NjKV prestolonaslednik Aleksandar II Karađorđević, i tom prilikom je od predsednika Udruženja vinara Šumadije Božidara Aleksandrovića primio Povelju doživotnog počasnog člana ovog Udruženja za doprinos porodice Karađorđević razvoju i prosperitetu srpskog vinarstva kroz istoriju.

Kako su mnogi posetioci sami rekli, Festival šumadijskih vina se organizaciono i sadržajno može svrstati među najuspešnije manifestacije ove vrste (i na kojoj su gosti iz inostranstva isticali svoje utiske o evidentnom velikom usponu srpskog vinarstva).

Festival šumadijskih vina je imao i svoj nastavak.

Kako su tada i najavili organizatori, jedna od trenutno najboljih likovnih izložbi u Srbiji, koja je sredinom juna postavljena u sklopu 2. Festivala šumadijskih vina u Topoli, preselila se u Andrić grad u Republici Srpskoj, gde je ostala sve do kraja avgusta, tako da su posetioci i sa one strane Drine imati privilegiju da u direktnom dodiru osete taj čudesni spoj umetnosti i vina. Šumadijski vinari su se publici u Republici Srpskoj predstavili i sa svojim vinima. Tako je tog poslednjeg julskog dana u Andrićevom institutu i na platou ispred njega nastavljena još jedna šumadijska priča.

Ova priča ima i svoj treći nastavak u ovoj godini: 2. Festival šumadijskih vina sa Izložbom likovnih dela ”Umetnost i vino” danas se preselio u Kraljevski dom u Belom Dvoru u Beogradu, kod prestolaslednika Aleksandra Karađorđevića i njegove porodice. Oni su bili domaćini gostima iz diplomatskog kora zajedno sa vinarima Šumadije. Jedanaest vinara iz Šumadije predstavilo je svoja vina na svečanosti u Belom Dvoru. Gosti su bili u peilici da probaju ova vina, ali i da se upute u poneku lekciju proizvodnje i da čuju po čemu su šumadijska vina prepoznatljiva, uz koja se jela slažu i kako se služe.
Stolove su krasile boce belog, roze i crvenog vina Kraljevske vinarije sa Oplenca, Vinarije Aleksandrović, Vinarije Arsenijević, Vinarije De Lena, vinarije Rogan, Vinarije Radovanović, Vinarije Despotika, Podruma Madžić, Podruma Stari Hrast i Vinarija “Art Wine”.

Posetioci su uživalii u muzičkom programu – Kulturno-umetničko društvo ”Oplenac” iz Topole predstavilo je igre i pesme, tradiciju i običaje Šumadije. ”Zbor” najboljih šumadijskih vinara organizovali su Udruženje vinara Šumadijei Aleksandar i Katarina Karađorđević. Među mnogobrojnim zvanicama bili su predstavnici diplomatskog kora i ličnosti iz kulturnog i javnog života Srbije.

”Ispred svih članova Udruženja vinara Šumadije mogu da kažem da smo izuzetno ponosni i čast nam je da su prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević i njegova porodica večaras naši domažini i jedni od nas. U isto vreme smo beskrajno zahvalni na prilici koju su nam omogućili kako bismo zajedno predstavili bogatstvo Šumadije jednoj drugačijoj publici i u ovakvom ambijentu kakav se samo poželeti može.
Vaš deda Aleksandar i Vaš pradeda Petar I, posejali su seme srpskog vinarstva još pre jednog veka i dali svoj maksimalni doprinos njegovom razvoju u tom vremenu. Sigurni smo da ćete Vi, kao počasni član Udruženja vinara Šumadije znati da nas predvodite u vremenu koje dolazi, da ćemo zajedno utbati neke nove staze srpskog vinarstva koje ćemo staviti nekim narednim generacijama.” – naglasio je g. Božidar Aleksandrović.

”Dirnuo me je, koliko i iznenadio momenat kad sam od Udruženja vinara Šumadije dobio Povelju doživotnog počasnog člana. Moj pradeda i deda su radili to što oni danas rade, i mogu da zamislim koliko je potrebno znanja i truda da naša srpska zemlja iznedri dobro vino kakvo je ovo šumadijsko. Ponosan sam na kvalitet vina koja se proizvode u Šumadiji, i viziju i energiju koju sa sobom nose šumadijski vinari. Imponuje sloga među vama, a samo se tako može postići uspeh. Danas smo se dogovorili da će ova manifestacija, kao i sam Festival šumadijskih vina na Oplencu, biti tradicionalna, i da će se svake godine u isto vreme iz srca Šumadije preseliti ovde u Beli Dvor. Vino i umetnost su nerazdvojni elementi kroz istoriju, i ovo je samo mali naš doprinos koji ide u prilog toj činjenici. Uživajmo u darovima Šumadije i vidimo se iduće godine” – poručio je NjKV Aleksandar Karađorđević.

U predivnom ambijentu Andrić grada, uz ukuse, mirise i lepote Šumadije, gosti su uživali do kasnih večernjih sati.

Avatar for Pavle Radanović

GLODUR Svet vina, Eques de vino, somelijer, gurman

    Koristimo kolačiće da bismo vam pružili najbolje iskustvo na sajtu Svet vina. Prihvatate li upotrebu kolačića u skladu sa našim pravilima o kolačićima.