Danas je: 04.02.2023 / 7:20

Šumadijska oaza -u poseti vinariji Art Wine-

Sticajem okolnosti „vinska godina“ nam  je počela odmah posle Nove godine. Bili smo gosti vinarije Art Wine iz Grošnice kod Kragujevca. U ovoj nevelikoj vinariji kreiraju se samo kvalitetna, pa i velika vina. Takvo je opredelenje osnivača i vlasnika vinarije, poznatog umetničkog fotografa Saše Novakovića. Zbog toga se ovde svakom čokotu U malom porodičnom vinogradu posvećuje velika pažnja i pridaje veliki značaj. Ništa se ne prepušta slučaju. Sašin kreativni duh ne priznaje i ne dozvoljava stereotipe i zato je svako njegovo vino sa autorskim pečatom. Zato su njegova vina i stilski posebna, autentična. I zato se, s razlogom, vino Argument iz ove vinarije, sa još dvadeset vina iz Šumadije, našlo kao reprenzent vinske Srbije,  u stalnoj postavci muzeja vina u Bordou.

Odmah po dolasku ljubazni domaćin nas je proveo kroz podrum vinarije i ponudio  mladim šardoneom iz tanka(još uvek na talogu), a zatim i  iz barika, od kojeg će uskoro nastati poznata Tangenta iz berbe 2017. Obećavajuće! Ali sačekajmo ovogodišnji kragujevački salon vina gde bi trebalo da se ovo vino premijerno predstavi javnosti.

U prijatnom razgovoru, uz ukusne zalogaje koje je pripremio domaćin lično, probali smo sledeća vina:

 

TANGENTA 2016
Chardonnay 100%

Vino je kristalno bistro, zlatastožute boje sa zelenkastim odsjajem na rubovima čaše.
Ovo vino je dobijeno od probranih bobica, samotokom, bez presovanja. Sadrži 15% barikiranog šardonea. Kompleksno vino, punoog tela, sa izraženim voćnim aromama. Preovladava jabuka, dunja, nešto tropike. Suvo vino, prijatnih, živahnih kiselina i ugodne, voćne završnice.

Uz ovo vino domaćin je ponudio  grilovanu piletinu sa belim prelivom od limete i đumbira, sa prilogom od jabuka na puteru sa cimetom i medom. Perfect match! ☺

 

ARGUMENT 2015
Cabernet Sauvignon 85%; Merlot 15%

Vino je intenzivne rubin crvene boje protkano ljubičastim nijansama. Na nosu Izražene arome crne ribizle, zrele višnje, a u pozadini nazire se diskretna nota vanile. U ustima dominira ukus zrele borovnice i suvih šljiva. Dobro izbalansirano, suvo vino, živih kiselina i mekanih,  prijatnih tanina. Odležavalo u barrique bačvama od srpskog hrasta  12 meseci.
Srednjeg do punog tela i relativno duge završnice, voćno-začinskog karaktera.

 

SUMARUM 2015
Merlot 85%, Cabernet Sauvignon 15%

Vino je tamne rubin boje sa ljubičastim prelivima.  Zanimljivog aromatskog sklopa, vrlo  kompleksno, suvo vino. Na nosu miris crnog bobičastog voća, zrelih trešanja i višanja i diskretna aroma vanile. U ustima vrlo koncentrisano, moćno, puno, sa baršunastim taninima. Odležavalo u barrique bačvama od srpskog hrasta 12 meseci.  Završnica vrlo prijatna i duga. Vino sa dobrim potencijalom za odležavanje.

Biftek sa sosom od vina i šumskog voća sa medom, stek biber i prilog krompir u ljusci,  je u potpunosti pratilo aromatski profil ovog vina.

 

ARGUMENT 2011
Cabernet Sauvignon 70%; Merlot 20% Cabernet Franc 10%

Vino je tamne rubin crvene boje. Na nosu Izražene arome borovnice, zrele višnje. Diskretna aroma vanile prepliće se sa tercijarnim aromama gde se naziru tartufi, šumsko tlo list duvana. U ustima dominira ukus kupine i suvih šljiva. Dobro izbalansirano, suvo vino, još uvek živahnih kiselina.  Tanini impresivni,  zreli. Odležavalo u barrique bačvama od srpskog hrasta  12 meseci.
Punog tela i duge završnice pretežno začinskog karaktera.

Čokoladni kolač sa prelivom od šumskog voća, koji  je domaćin ponudio kao desert, savršeno se uklopio u aromatski sklop ovog vina.

Slušajući priču našeg domaćina kako je u ovoj vinariji nastalo jedno posebno vino, setih se dve rečenice koje se u vinskom svetu, mađu vinarima, često pominju i koje imaju status neke vrste postulata:

Vino se stvara u vinogradu i

Svako dobro vino ima svoju priču

Najbolji dokaz za tačnost ovih „mantri“ je upravo ovo, posebno vino koje je još uvek u fazi stvaranja u vinariji Art Wine. Radi se o vinu koje se vrlo retko dešava u karijeri jednog vinara.  Namerno kažem „dešava“, jer je, u ovom slučaju, stvarni uticaj vinara minoran u odnosu na ono što je uradila neukrotiva priroda i sticaj niza  povoljnih okolnosti.

Te 2015, grad je opustošio useve u Grošnici, pa nije bio pošteđen ni vinograd porodice Novaković. Na sreću u ovoj nesreći, u vinogradu su lastari tek krenuli, tako da su samo oni i stradali. Desila se, praktično, još jedna rezidba, u zlo doba kad joj vreme nije. Na sreću, vinograd se uspešno oporavio, ali je prinos bio vrlo mali, do  250 grama po čokotu. Zato je kvalitet grožđa bio izvanredan. Onakav kakav vinari čežnjivo priželjkuju, dok orezuju vinograde i rade takozvanu „zelenu rezidbu“. Od ovog bogomdanog grožđa dobilo se vino izuzetnog kvaliteta u količini taman za jedno barik bure(225 l). I baš u vreme kada je ovo vino trebalo da počne svoj dvogodišnji period odležavanja u hrastovini, na tržištu se pojavilo novo barik bure napravljeno od stogodišnjeg srpskog hrasta. Ovu jedinstvenu priliku Saša nije propustio. Vino je odležalo dve godine u ovom buretu i nedavno je pretočeno u boce, gde će boraviti najmanje 12 meseci pre nego što se pusti u prodaju.

Vino je dobilo naziv 300, što označava teoretski broj buteljki koje se mogu napuniti vinom iz jednog barika. Sortni sastav vina je: Cabernet Sauvignon 85%, Merlot 10%, Cabernet Franc 5%.

Probali smo ovo vino neposredno pre punjenja u boce.  Nazire se veliko vino, moćnog potencijala, teško ponovljivo. Tek treba da se vidi koliko će „napredovati“ u boci. Utisak je da će svoje pravo lice pokazati  o Uskrsu 2020. Teško je kategorizovati ovakvo vino. Možda Single barrique, Grand reserve? Nije ni važno. Bitno je da će vinski sladokusci i kolekcionari dogodine dobiti vrhunsko vino kakvo se retko sreće, bar na ovim prostorima.

Iz onog što smo videli, čuli i okusili u vinariji Art Wine, uverili smo se da nije samo puka retorička fraza Sašina izjava da za njega vino, vinograd, podrum  nisu samo obaveza, teret, pa ni biznis, nego, pre svega, posebna privilegija, ljubav, zadovoljstvo, pa i stil života.

A možemo reći da je i za nas bila privilegija i veliko zadovoljstvo da probamo nešto iz „umetničke zbirke“ Saše Novakovića, čoveka sa urođenim smislom za dobro i lepo.

Avatar for Pavle Radanović

GLODUR Svet vina, Eques de vino, somelijer, gurman

    Koristimo kolačiće da bismo vam pružili najbolje iskustvo na sajtu Svet vina. Prihvatate li upotrebu kolačića u skladu sa našim pravilima o kolačićima.