Danas je: 31.07.2021 / 2:10

XI Wine Style salon vina – posle deset godina u novom ambijentu

Od subote, 30. marta 2019.  Beograd ima još jedan renomirani salon vina na levoj obali Save. Posle deset salona održanih u hotelu Zira, organizator je odlučio da jedanaesti Wine Style salon premesti u raskošne sale hotela  Crowne Plaza. Bez obzira što svaka promena ove vrste uvek izaziva sentimentalna i nostalgična sećanja u vezi sa dešavanjima na staroj lokaciji, pokazalo se da je ovo bio pravi potez entuzijasta iz Wine Style magazina. Prostor je znatno veći, čime je izbegnuta gužva i samim tim obezbeđeni su komforniji uslovi i za izlagače i za posetioce. Vinarima i posetiocima je omogućen i brži i jednostavniji dolazak na Salon, veliki broj parking mesta rešio je hroničan problem parkiranja.

Ovogodišnje izdanje Wine Style salona vina omogućilo je posetiocima  da uživaju u vrhunskim  vinima iz preko pedeset vinarija, uglavnom iz Srbije i ex Yu prostora. Predstavljeno je više od 300 dobrih vina, tako da su i oni najprobirljiviji mogli da nađu odgovarajuće vino za sebe.

Wine Style salon vina se u svojih deset godina postojanja pozicionirao kao jedan od najprestižnijih vinskih događaja na ovim prostorima. Salon koji ima dobar deo svoje stalne publike i dosta vinarija koji rado učestvuju na njemu već dugi niz godina. Zato je i atmosfera na ovom Salonu posebna, što ostavlja još bolji utisak na svakog posetioca i učesnika Salona.

Ove godine nije bilo nekih  vinskih premijera, ali je zadovoljstvo bilo videti na jednom mestu sve naše najveće i najpoznatije vinarije, što nije čest slučaj.

Vinarija Aleksandrović je premijerno predstavila vino od prokupca iz sopstvenih zasada. Vino je iz berbe 2017 i još nije spremno za tržište. Na salonu je točen uzorak iz bureta (barrel sample)

Slovenačka vinarija Verus, Ormož i ove godine je izazvala veliko interesovanje vinoljubaca. Njihova vina Verus Šipon(Furmint), Verus Sauvignon i Verus Pinot sivi, ne ostavljaju nikog ravnodušnim. Zanimljiva vina izložila je i poznata istarska vinarija Capo iz Fernetića. Probali smo sjajan Sauvignon bijeli, Malvaziju i Pinot sivi. Vina koja nose kreativni pečat autora.

I ove godine bilo je nekoliko vinarija  debitanata na ovom Salonu.

Jedna od njih je mlada vinarija Veličković iz okoline Aranđelovca koja je predstavila nekoliko belih vina. Najbolji utisak ostavio je njihov Sauvignon blanc. Ova vinarija, za sada, proizvodi samo bela vina, jer su joj vinogradi sa sortama grožđa za crvena vina zasađeni 2017. godine, tako da se ove godine spremaju za „Devičansku berbu“. Odlučni su u nameri da proizvode vina visokog kvaliteta i treba ih podržati da istraju u toj nameri. I vinarija Milanović iz Surduka, je po prvi put predstavila svoja vina na ovom Salonu. Ova vinarija je poznata po vinima proizvedenim od naših novostvorenih sorti grožđa. Ovom prilikom ljubitelji vina su mogli da probaju standardno dobru Silu Probus. Ostaje žal što na ovom događaju nisu predstavili i svoju Neoplantu, pa da ugođaj bude kompletan. Ipak, posetioci  su imali priliku da Neoplantu probaju na štandu vinarije Đurđić iz Sremskih Karlovaca, koja se prvi put pojavljuje sa ovim vinom u svom portfoliju.

Vinarija Grabovac, Imotski, Hrvatska, takođe je premijerno nastupila na ovom Salonu.  Izložili su, pored ostalog, vino Kujundžuša, koje je, na neki način, zaštitni znak ove vinarije. Ovo vino proizvedeno je od stare, lokalne autohtone sorte identičnog imena, koja je karakteristična za imotski kraj.

Opšti utisak je da je na ovogodišnjem Wine Style salonu, kvalitetom i brojnošću, dominirao Sauvignon blanc, na radost publike i onih koji tvrde da Srbija sve više postaje zemlja sovinjona.  Kad već govorimo o ovom vinu nepravedno bi bilo, ovom prilikom,  ne spomenuti sjajan sovinjon iz vinarije Radovanović, Krnjevo, zatim sovinjon iz  vinarije Matalj, Negotin, pa Vinumov i Đurđićev  sovinjon iz S. Karlovaca. Tu su i već spomenuta vina od ove sorte iz vinarija Veličković, Capo i Verus…

Bilo je i najavljenih vinskih atrakcija, poput otvaranja „tridesettrojke“ na štandu Podruma Braća Rajković iz Župe i „majveja“ iz makedonske vinarije Bovin. Naravno to je probao samo mali broj sretnika koji su se zatekli pred štandom u pravom momentu. Sve sam više zagovornik ideje da se probanje tih raritetnih i skupih vina posebno naplaćuje, kako bi svi koji to žele mogli da ih degustiraju.

Ono što već godinama nedostaje ovom Salonu, i što uvek spominjemo, je prateći program. Oorganizatori, ni ove godine, nisu se potrudili da osmisle neku edukativnu radionicu ili masterclass, iako za tako nešto imaju dovoljno i znanja i iskustva i raspolažu svim potrebnim resursima.

Sve u svemu jedanesti Wine Style salon je, kao i svake godine, ispunio očekivanja vinske publike. Dobar izbor vinarija i mnogo dobrih vina doprineli su sjajnoj atmosferi, u novom ambijentu. Nadamo se da je ovim počela zaista „Nova epoha“ ovog Salona, što je bio ovogodišnji slogan organizatora.


0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
Avatar for Othello B&W

Ljubitelj vina sa velikim iskustvom, somelijer

    Koristimo kolačiće da bismo vam pružili najbolje iskustvo na sajtu Svet vina. Prihvatate li upotrebu kolačića u skladu sa našim pravilima o kolačićima.