Danas je: 18.02.2025 / 2:54

VINSKI TURIZAM – KAKO DALJE

U okviru pratećeg programa Sajma vinogradarstva i voćarstva „VIVO Irig“ održaće se panel posvećen vinskom i uopšte ruralnom turizmu:

  

SAJAM VIVO IRIG: Ekološko uništavanje korova i drugi noviteti na Sajmu „VIVO Irig“

Po završetku prijava za učešće na Sajmu vinogradarstva i voćarstva „VIVO Irig“ koji će se održati u nedelju 14. aprila pored stadiona FK „Radnički“ u Irigu, organizatori su saopštili da se prijavilo više od osamdeset izlagača, među kojima pojedini nude nekoliko noviteta koji do sada nisu viđeni na ovim prostorima.

Kada je u pitanju mehanizacioni deo sajamske ponude, pored traktora, prskalica, atomizera, mašina za okopavanje, opreme za preradu voća i proizvodnju vina i rakije, u Irigu će posetioci imati priliku da vide traktor sa hermetički zatvorenom kabinom, ali i pravo osveženje među poljoprivrednom opremom – mašina koja vodenom parom uništava korovske biljke.

U poslednje vreme sve se više teži eko-proizvodnji, odnosno proizvodnji koja podrazumeva potpuno prirodnu i bez hemikalija zaštitu biljnih kultura, tako da mašina koja koristi samo vodu za uništavanje korova predstavlja krupan korak ka realizovanju te zamisli i ka zdravoj trpezi potrošača.

Na Sajmu će biti obezbeđena demonstracija rada mašina i za najbolji novitet poseban žiri dodeliće priznanje.

Za sve sladokusce i ljubitelje dobrog vina i rakije, u izložbenom delu naći će se i preko četrdeset izlagača iz sremskih vinarija i destilerija, ali i malih privrednih gazdinstava koja nude prirodne džemove, sušeno i čokoladirano voće, proizvode od meda.

Ulaz na Sajam potpuno je besplatan, a kapije se otvaraju 14. aprila od 9 časova.

U Mačkovoj senici

Sremski vinogradarski rejon je najveći u Srbiji po broju registrovanih vinarija. Mnoge vinarije su samostalno investirale u razvijanje kapaciteta za prijem turista no i dalje ima dosta prostora za razvijanje jedinstvene vinske regije na Fruškoj gori.

U ruralnim sredinama, pored osnovne delatnosti, druge delatnosti postaju sve značajniji izvor prihoda. Blizina banja, istorijskih i kulturnih spomenika, nacionalni parkovi i sl. dosta znače u razvijanju turističke destinacije. Privrednici i domaćinstva u Sremu i na Fruškoj gori imaju sve predispozicije za razvijanje ruralnog turizma.

Šta možemo naučiti iz iskustava domaćinstava i vinarija u regionu koja su razvila vinski i druge oblike ruralnog turizma? Koliki je značaj i koje su sve koristi i prednosti udruživanja?

Koji su aktuelni programi i projekti finansijske i druge podrške koje domaćinstva i vinarije mogu iskoristiti? Šta je potrebno da se pokrene turistička delatnost, koje su najčešće greške i kako ih prevazići?

O ovim i mnogim drugim pitanjima u panelu razgovaraju:

  1. GORDANA RADOVIĆ dr, direktor “Dnevnik – Poljoprivrednik” AD Novi Sad
  2. JASMINA BELJAN ISKRIN MSc preduzetništva u turizmu, samostalni konsultant
  3. MILENA JOCIĆ menadžer u turizmu i profesor geografije master, turistički inspektor
  4. SLOBODAN SPASOVSKI sekretar Udruženja proizvođača grožđa i vina sa oznakom geografskog porekla Srem – Fruška gora

MODERATOR:

mr Đurđica Jojić Novaković, izvršni direktor Vinarije Mačkov podrum

DATUM I VREME:            nedelja 14. april 2019. god, u 12:00 časova
MESTO:                    vinarija Mačkov podrum, Zanatski centar bb, Irig

Avatar for Pavle Radanović

GLODUR Svet vina, Eques de vino, somelijer, gurman

    Koristimo kolačiće da bismo vam pružili najbolje iskustvo na sajtu Svet vina. Prihvatate li upotrebu kolačića u skladu sa našim pravilima o kolačićima.