Danas je: 19.04.2021 / 23:48

VINSKI TURIZAM – KAKO DALJE

U okviru pratećeg programa Sajma vinogradarstva i voćarstva „VIVO Irig“ održaće se panel posvećen vinskom i uopšte ruralnom turizmu:

  

SAJAM VIVO IRIG: Ekološko uništavanje korova i drugi noviteti na Sajmu „VIVO Irig“

Po završetku prijava za učešće na Sajmu vinogradarstva i voćarstva „VIVO Irig“ koji će se održati u nedelju 14. aprila pored stadiona FK „Radnički“ u Irigu, organizatori su saopštili da se prijavilo više od osamdeset izlagača, među kojima pojedini nude nekoliko noviteta koji do sada nisu viđeni na ovim prostorima.

Kada je u pitanju mehanizacioni deo sajamske ponude, pored traktora, prskalica, atomizera, mašina za okopavanje, opreme za preradu voća i proizvodnju vina i rakije, u Irigu će posetioci imati priliku da vide traktor sa hermetički zatvorenom kabinom, ali i pravo osveženje među poljoprivrednom opremom – mašina koja vodenom parom uništava korovske biljke.

U poslednje vreme sve se više teži eko-proizvodnji, odnosno proizvodnji koja podrazumeva potpuno prirodnu i bez hemikalija zaštitu biljnih kultura, tako da mašina koja koristi samo vodu za uništavanje korova predstavlja krupan korak ka realizovanju te zamisli i ka zdravoj trpezi potrošača.

Na Sajmu će biti obezbeđena demonstracija rada mašina i za najbolji novitet poseban žiri dodeliće priznanje.

Za sve sladokusce i ljubitelje dobrog vina i rakije, u izložbenom delu naći će se i preko četrdeset izlagača iz sremskih vinarija i destilerija, ali i malih privrednih gazdinstava koja nude prirodne džemove, sušeno i čokoladirano voće, proizvode od meda.

Ulaz na Sajam potpuno je besplatan, a kapije se otvaraju 14. aprila od 9 časova.

U Mačkovoj senici

Sremski vinogradarski rejon je najveći u Srbiji po broju registrovanih vinarija. Mnoge vinarije su samostalno investirale u razvijanje kapaciteta za prijem turista no i dalje ima dosta prostora za razvijanje jedinstvene vinske regije na Fruškoj gori.

U ruralnim sredinama, pored osnovne delatnosti, druge delatnosti postaju sve značajniji izvor prihoda. Blizina banja, istorijskih i kulturnih spomenika, nacionalni parkovi i sl. dosta znače u razvijanju turističke destinacije. Privrednici i domaćinstva u Sremu i na Fruškoj gori imaju sve predispozicije za razvijanje ruralnog turizma.

Šta možemo naučiti iz iskustava domaćinstava i vinarija u regionu koja su razvila vinski i druge oblike ruralnog turizma? Koliki je značaj i koje su sve koristi i prednosti udruživanja?

Koji su aktuelni programi i projekti finansijske i druge podrške koje domaćinstva i vinarije mogu iskoristiti? Šta je potrebno da se pokrene turistička delatnost, koje su najčešće greške i kako ih prevazići?

O ovim i mnogim drugim pitanjima u panelu razgovaraju:

  1. GORDANA RADOVIĆ dr, direktor “Dnevnik – Poljoprivrednik” AD Novi Sad
  2. JASMINA BELJAN ISKRIN MSc preduzetništva u turizmu, samostalni konsultant
  3. MILENA JOCIĆ menadžer u turizmu i profesor geografije master, turistički inspektor
  4. SLOBODAN SPASOVSKI sekretar Udruženja proizvođača grožđa i vina sa oznakom geografskog porekla Srem – Fruška gora

MODERATOR:

mr Đurđica Jojić Novaković, izvršni direktor Vinarije Mačkov podrum

DATUM I VREME:            nedelja 14. april 2019. god, u 12:00 časova
MESTO:                    vinarija Mačkov podrum, Zanatski centar bb, Irig

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
Avatar for Pavle Radanović

GLODUR Svet vina, Eques de vino, somelijer, gurman

    Koristimo kolačiće da bismo vam pružili najbolje iskustvo na sajtu Svet vina. Prihvatate li upotrebu kolačića u skladu sa našim pravilima o kolačićima.