
VINSKI TURIZAM – KAKO DALJE
U okviru pratećeg programa Sajma vinogradarstva i voćarstva „VIVO Irig“ održaće se panel posvećen vinskom i uopšte ruralnom turizmu:
SAJAM VIVO IRIG: Ekološko uništavanje korova i drugi noviteti na Sajmu „VIVO Irig“
Po završetku prijava za učešće na Sajmu vinogradarstva i voćarstva „VIVO Irig“ koji će se održati u nedelju 14. aprila pored stadiona FK „Radnički“ u Irigu, organizatori su saopštili da se prijavilo više od osamdeset izlagača, među kojima pojedini nude nekoliko noviteta koji do sada nisu viđeni na ovim prostorima.
Kada je u pitanju mehanizacioni deo sajamske ponude, pored traktora, prskalica, atomizera, mašina za okopavanje, opreme za preradu voća i proizvodnju vina i rakije, u Irigu će posetioci imati priliku da vide traktor sa hermetički zatvorenom kabinom, ali i pravo osveženje među poljoprivrednom opremom – mašina koja vodenom parom uništava korovske biljke.
U poslednje vreme sve se više teži eko-proizvodnji, odnosno proizvodnji koja podrazumeva potpuno prirodnu i bez hemikalija zaštitu biljnih kultura, tako da mašina koja koristi samo vodu za uništavanje korova predstavlja krupan korak ka realizovanju te zamisli i ka zdravoj trpezi potrošača.
Na Sajmu će biti obezbeđena demonstracija rada mašina i za najbolji novitet poseban žiri dodeliće priznanje.
Za sve sladokusce i ljubitelje dobrog vina i rakije, u izložbenom delu naći će se i preko četrdeset izlagača iz sremskih vinarija i destilerija, ali i malih privrednih gazdinstava koja nude prirodne džemove, sušeno i čokoladirano voće, proizvode od meda.
Ulaz na Sajam potpuno je besplatan, a kapije se otvaraju 14. aprila od 9 časova.
U Mačkovoj senici
Sremski vinogradarski rejon je najveći u Srbiji po broju registrovanih vinarija. Mnoge vinarije su samostalno investirale u razvijanje kapaciteta za prijem turista no i dalje ima dosta prostora za razvijanje jedinstvene vinske regije na Fruškoj gori.
U ruralnim sredinama, pored osnovne delatnosti, druge delatnosti postaju sve značajniji izvor prihoda. Blizina banja, istorijskih i kulturnih spomenika, nacionalni parkovi i sl. dosta znače u razvijanju turističke destinacije. Privrednici i domaćinstva u Sremu i na Fruškoj gori imaju sve predispozicije za razvijanje ruralnog turizma.
Šta možemo naučiti iz iskustava domaćinstava i vinarija u regionu koja su razvila vinski i druge oblike ruralnog turizma? Koliki je značaj i koje su sve koristi i prednosti udruživanja?
Koji su aktuelni programi i projekti finansijske i druge podrške koje domaćinstva i vinarije mogu iskoristiti? Šta je potrebno da se pokrene turistička delatnost, koje su najčešće greške i kako ih prevazići?
O ovim i mnogim drugim pitanjima u panelu razgovaraju:
- GORDANA RADOVIĆ dr, direktor “Dnevnik – Poljoprivrednik” AD Novi Sad
- JASMINA BELJAN ISKRIN MSc preduzetništva u turizmu, samostalni konsultant
- MILENA JOCIĆ menadžer u turizmu i profesor geografije master, turistički inspektor
- SLOBODAN SPASOVSKI sekretar Udruženja proizvođača grožđa i vina sa oznakom geografskog porekla Srem – Fruška gora
MODERATOR:
mr Đurđica Jojić Novaković, izvršni direktor Vinarije Mačkov podrum
DATUM I VREME: nedelja 14. april 2019. god, u 12:00 časova
MESTO: vinarija Mačkov podrum, Zanatski centar bb, Irig