Danas je: 17.04.2021 / 15:30

Poseta vinariji PIK Oplenac

Na ovogodišnjoj,  53. Po redu, Oplenačkoj berbi, bili smo gosti vinarije PIK Oplenac. Ljubazni domaćini omogućili su nam da zavirimo u svaki kutak ovog impresivnog objekta i da degustiramo njihova najbolja vina. Bajkovite sale za degustaciju,  podrumi sa velikim drvenim bačvama i baricima, sale sa prokronskim sudovima, vinifikatori punionica… izgledaju pomalo nestvarno za nekoga koji zna u kakvom je stanju ceo ovaj kompleks bio pre nepune tri godine.

Na “ruševinama” nekadašnjeg giganta PIK Oplenac, koje su ostale nakon neuspešnih privatizacija, poput Feniksa iz pepela, nastala je jedna od najsavremenijih vinarija u Srbiji. Primer izuzetno uspešne reprivatizacije.

Vinarija PIK Oplenac osnovana je 1956. godine. Početkom devedesetih godina prošlog veka,  PIK Oplenac je zauzimao značajan deo  tadašnjeg jugoslovenskog vinskog tržišta. Poznata i u to vreme popularna, su bila vina: Rajnski rizling, Smederevka , Crni burgundac, Zlatna oplenka, Oplenački crni biser, kao i vinjak Leoni koji je pravljen po francuskoj licenci.

Uspešnom privatizacijom 2014. godine, vinarija je zadržala svoju osnovnu delatnost – proizvodnju vina od grožđa, ali sa ambicijama da u dogledno vreme, delatnost značajno proširi.

Rekonstrukcijom su zadržani stari gabariti vinarije, unapređeni i osavremenjeni kroz uspešne enterijerske zahvate, kao i kroz značajno ulaganje u opremu i infrastrukturu. Zanimljivo je, da je racionalnim, domaćinskim pristupom, najveći deo otpadnog građevinskog materijala(šuta) recikliran i kao takav ponovo našao svoje mesto i ulogu u raskošnom enterijeru i eksterijeru vinarije.

Poštujući tradiciju i teroar Oplenačkog vinogorja, vinarija PIK Oplenac, uvodi najsavremeniju  tehnologiju za proizvodnju kvalitetnih vina pod geslom: „Stare tradicije u novim tehnologijama“. Sačuvavši funkcionalnost ogromnih betonskih tankova izrađenih pre pola veka, ova vinarija je jedna od retkih na ovim prostorima koja ima četiri vrste sudova za odležavanje vina. Nedostaju samo amfore.

PIK Oplenac raspolaže najsavremenijom opremom poznatih francuskih i italijanskih proizvođača, koja je u funkciji proizvodnje kvalitetnih vina, a koja su već našla svoje mesto na našem i inostranom tržištu.

Sadašnja proizvodnja vina je na nivou od oko 20% projektovanih kapaciteta. Očekuje se da  će puni proizvodni kapacitet od 5,5 miliona litara biti dostignut do 2020. godine.

Aktuelni proizvodni program ove vinarije sastoji se iz nekoliko grupa(linija) vina:

„VILLA“: traminac, sovinjon blan, šardone, muskat otonel, kuve(muskat otonel, šardone, grašac, rajnski rizling) i roze

„MONARH“: merlo, kaberne sovinjon, vranac, kuve(merlo, kaberne sovinjon, vranac)

„TRON“: kuve(muskat otonel, šardone, sovinjon blan, sivi pino),  kaberne sovinjon

Dugoročni poslovni  planovi vinarije su impresivni i, ako se ostvare, u mnogome će doprineti privrednom razvoju oplenačkog kraja. Pored povećanja sadašnjih kapaciteta i proizvodnje vina iz premijum segmenta, u fazi pripreme je, fabrika za proizvodnju sokova, ulja iz grožđanih semenki, briketa i peleta od grožđanih peteljki i pokožice.  Na taj način, vinarija praktično neće imati otpadnih materija i daće veliki doprinos očuvanju životne sredine i održivog razvoja.

Velike planove vinarija ima i na polju vinskog turizma baziranog na najnovijim svetskim iskustvima i savremenim trendovima iz ove oblasti. Izgradnjom luksuzniog hotela i drugih ugostiteljskih objekata, ideja je da se organizovanjem poseta vinarijama , tematskih skupova, simpozijuma, vinskih salona upotpune i oplemene kulturni sadržaji oplenačkog i topolskogkraja.

Ostaje samo da poželimo da im se planovi što pre ostvare.


0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
Avatar for Othello B&W

Ljubitelj vina sa velikim iskustvom, somelijer

    Koristimo kolačiće da bismo vam pružili najbolje iskustvo na sajtu Svet vina. Prihvatate li upotrebu kolačića u skladu sa našim pravilima o kolačićima.