Danas je: 09.05.2021 / 2:27

Svetski dan Prokupca – #ProkupacDay #Prokupac

DAN PROKUPCA

14. oktobar

Slavimo prokupac, slavimo vino, slavimo Srbiju!

#prokupacDay   #prokupac

Poput brojnih svetski poznatih sorti vinove loze koje već imaju svoj praznik koji se proslavlja u vinskom svetu, u Srbiji je pokrenuta inicijativa da se 14. oktobra obeležava “Dan prokupca”. Prokupac, kao najznačajnija autohtona sorta Srbije, tako postaje prva sorta vinove loze sa područja centralne i istočne Evrope koja je dobila svoj međunarodno priznat dan. Inicijativa je izuzetno dobro prihvaćena, pa su se u obeležavanje Dana Prokupca, osim vinarija koje ga proizvode, uključili i  restorani, vinoteke i vinski barovi  i vinski mediji iz zemlje, ali vinski mediji, blogeri i vinski stručnjaci, među kojima nekoliko Master of Wine, iz Mađarske, Hrvatske, Velike Britanije, Holandije… Zahvaljujući tome, dobili smo priliku da se pažnja svetske vinske scene usmerim nesa mo na prkupac, već uopšte na Srbiju, naše vinske regije i vina koja potiču iz ovog dela Evrope.

Dan prokupca obeležava se na svim društvenim mrežama (zvanični heštegovi: #ProkupacDay #Prokupac), ali ne samo tamo. Vinarije koje proizvode vino od prokupca osmislile su edukativne programe i promocije koje će se 14. oktobra 2016. odvijati na više lokacija. Poznati restorani u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Zrenjaninu, Subotici i drugim gradovima, kreirali za ovu priliku posebne jelovnike sa jelima posebno uparenim sa vinima od prokupca, a kupce tog dana očekuju i brojni popusti i specijalne akcije u vinotekama i vinskim barovima. Udruženje somelijera Srbije i Udruženje somelijera Vojvodine su takođe podržali ovu manifestaciju. Dan prokupca slaviće se svuda gde se vino pije, ne samo lokalno, već i izvan granica Srbije. Kompletan program sadržaja sa mapom dešavanja u okviru Dana prokupca biće objavljen 7. oktobra na web-stranicama www.vinoifino.rs i www.vinopedia.rs .

Cilj manifestacije je da se ukaže na značaj autohtonih sorti Srbije, da se podrže napori lokalnih vinarija u očuvanju vinskog identiteta Srbije i pojača svest kupaca o vinima iz Srbije. Dan prokupca će povećati i prepoznatljivost Srbije kao vinske zemlje na internacionalnom nivou. Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine je prepoznalo napore na afirmaciji vinskog sektora Srbije te je stoga pružilo podršku organizaciji Dana prokupca 14.10.2016.godine.

Kontakt za više informacija, fotografije i najave:

vinskiidentitet@gmail.com
www.vinopedia.rs  www.vinoifino.rs


0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
Avatar for Pavle Radanović

GLODUR Svet vina, Eques de vino, somelijer, gurman

    Koristimo kolačiće da bismo vam pružili najbolje iskustvo na sajtu Svet vina. Prihvatate li upotrebu kolačića u skladu sa našim pravilima o kolačićima.