Danas je: 23.06.2022 / 8:05

Interfest – Novosadski vinski festival

Za nama je još jedan Interfest. Događaj koji, evo, već dvanesti put, pretvara Trg slobode u  Novom Sadu u Bahusov hram na otvorenom, zarad trodnevne svetkovine vina.

Kao i svake godine, brojne vinarije iz Srbije i inostranstva su prikazale svoje umetničke  proizvode sa željom da se dopadnu mnogobrojnoj i raznovrsnoj festivalskoj publici.

Atmosfera, prava festivalska. Puno pozitivne energije i mladih ljudi koji zrače oprimizmom. Uz dobra vina, sve izgleda mnogo bolje. Dobro vino  je  medij, supstanca  koja daje izvesnu nadu da može biti bolje, kao što su i naša vina sve bolja i bolja.

Interfest je, za naše prilike, specifičan festival, koji ne ostavlja ravnodušnim ni vinoljupce namernike niti slučajne prolaznike koji prva znanja o vinu napabirče upravo ovde.

Pored festivalskog Interfest ima i komercijalni karakter, gde se vino prodaje na specifičan način, plaćanjem vaučerima. Ovde važi stari, dobri  princip da je proba besplatna, a zadovoljstvo se plaća.

Dobro je što Interfest nema ambiciju da bude elitni vinski festival, samo za poznate vinarije i probrane goste. Svake godine ovde iskrsnu neke nove, manje poznate ili čak anonimne vinarije i podrumi vina.

Za svaku pohvalu je akcija Regionalne razvojne agencije Bačka- DMC Dunav, koja je obezbedila zajednički nastup malih vinarija i time omogućila da se anonimni vinari pojave, kao učesnici, na ovom prestižnom vinskom događaju.

Prošlogodišnja zvezda Interfesta je bila jedna FRAJLA, roze vino iz Mačkovog podruma. Očekivalo se  da se na ovogodišnjem  festivalu proba nova FRAJLA, ali smo opet probali prošlogodišnju, koja je i dalje u dobroj formi, vrckasta i živahna, kako i priliči jednoj frajli.

Degustaciju nove Frajle, očekujemo tokom nastupajućih letnjih vrućina.

Ove godine bilo je dosta zanimljivih vina.  Izdvajam MOMETUM, Kaberne Sovinjon 2012, vinarije Veritas iz Sremskih Karlovaca, Sovinjon Blan 2013, vinarije Vinum iz Sremskih Karlovaca, te  roze IVANA ŠIJAČKI, Kaberne Sovinjon 2014, vinarije Šijački iz Banoštora.

Interfest konferencija ove godine bila je u znaku dve  veoma dobro odabrane teme za panele:
VINSKI TURIZAM i VINOGRADARSTVO I VINARSTVO U SLUŽBI BOLJEG KVALITETA.

Dobri i stručni „panelisti“, doprineli su da se izlaganja prate pažljivo i sa zanimanjem i pored nekih tehničkih problema koji su pratili konferenciju. Treba istaći vrlo dobro vođenje i tok  drugog panela, koje je omogućilo predavačima da svoja, veoma zanimljiva i stručna predavanja održe poštujući unapred utvrđenu satnicu.

Šteta je što nije više vremena odvojeno za diskusiju, ali se može konstatovati da je ova konferensija bila veoma korisna za sve njene učesnike.

Muzićki program, za ovaj INTERFEST je, vinarski rečeno, bio dobro izbalansiran i primeren manifestaciji ove vrste, sa već respektabilnom tradicijom.

Tradicija je učinila svoje.  Novi Sad, jednostavno, više ne može bez INTERFESTA, što se moglo osetiti i na prijemu kod gradonačelnika upriličenom povodom početka ovogodišnjeg festivala vina, koji je, uz EXIT i druge festivale po kojima je Novi Sad poznat, doprieo svojevrsnom „brendiranju“ grada kao kandidata za evropsku prestonicu kulture 2021. godine i koji postaje sve značajnija turistička i kulturna destinacija.

INTERFEST je iz godine u godinu sve bolji, ima sve više pristalica i sve je manje onih koji ga bez razloga osporavaju. Svake godine, zahvaljujući Interfestu, regrutuju se novi ljubitelji vina, koji na svoj način doprinose omasovljenju vinske scene u Vojvodini.

Da nema INTERFESTA, trabalo bi ga izmisliti.

Sve pohvale organizatorima i pored nekih sitnih tehničkih propusta koji su gotovo neminovni pri organizaciji ovako velikih događaja.

Mišljenja sam da je Novi Sad, zahvaljujući Interfestu, „zreo“ za organizovanje još jednog vinskog festivala, naravno drugačijeg profila. Može to biti Salon  samo vojvođanskih vina ili, možda, regionalna manifestacija sa vinima koja se nagrađena na prestižnim ovdašnjim i međunarodnim takmičenjima…

Ovakav vinski događaj ne bi bio konkurencija INTERFESTU, ali bi mogao da doprinese da INTERFEST u narednim godinama bude još  uspešniji i zanimljiviji. Ali o tome više nekom drugom prilikom.

ViNimo se ponovo dogodine.


0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
Avatar for Othello B&W

Ljubitelj vina sa velikim iskustvom, somelijer

    Koristimo kolačiće da bismo vam pružili najbolje iskustvo na sajtu Svet vina. Prihvatate li upotrebu kolačića u skladu sa našim pravilima o kolačićima.