Danas je: 25.07.2024 / 10:51

Frajla, roze sa šarmom Fruške gore

Novi Sad je, između ostalog, poznat po restoranu „Plava frajla“ i harizmatičnom ženskom  bendu “The Frajle”,  a 20. Juna prošle godine lansirana  je još jedna FRAJLA, sva u roze maniru. Poznata vinarija iz Iriga „Mačkov podrum“ promovisala je na jedanaestom festivalu vina INTERFEST u Novom Sadu, svoje novo vino roze, napravljeno u potpunosti od sorte grožđa Portugizer (berba 2013), po kome je ova vinarija inače  poznata i koja već godinama istrajava u afirmisanju ove stare, odomaćene sorte, koja se kod nas praktično tretira kao autohtona.

Roze Frajla bilo je jedno od najprijatnijh iznenađenja na prošlogodišnjem Interfestu i vino koje se najviše degustiralo.

Vino je, mlado,  sveže zavodljivo (kao svaka frajla). Frajla je sa 12 g/l rezidualnog šećera na suptilnoj granici poluslatkog i  polusuvog vina. Kiseline nisu visoke; 5,68g/l (izražena kao čista vinska kiselina) Vino sadrži  13,5 % alkohola, dobijeno je postupkom hladne maceracije (8-10 stepeni) u trajanju od 2 sata. Vino ima  nežnu ružičastu boju sa blagim bakarnim nijansama. Na nosu se osećaju citrusi I crveno voće u blagom obliku kao I diskretne  cvetne note ( na sreću ne noćna frajla). U ustima prija postojana mineralnost. Kiseline I šećer  dobro izbalansirani. Laganog tela I prijatne završnice.

Frajla je prvenac mladog enologa Nemanje Teslića (1989), kome je ovo prvi posao nakon završenih studija. Da li je u pitanju slučajnost i “početnička sreća” ili sinergijski plod mladosti, znanja i iskustva videćemo uskoro. Očekivalo se da će se to desiti na ovogodišnjem Interfestu , ali…. Sa Frajlom je evidentno Mačkov podrum napravio malo čudo od portugizera, a čuda se retko dešavaju slučajno

Imajući u vidu da je Frajla stvorena  u potpunosti od stare, odomaćene, gotovo autohtone sorte grožđa, možda joj je bilo mesto I na konferenciji o vinskom identitetu, održanoj 14. juna prošle godine u Beogradu. Kad već nije ovo je, možda, preferencijalna tema za neku od sledećih konferencija.
Avatar for Pavle Radanović

GLODUR Svet vina, Eques de vino, somelijer, gurman

    Koristimo kolačiće da bismo vam pružili najbolje iskustvo na sajtu Svet vina. Prihvatate li upotrebu kolačića u skladu sa našim pravilima o kolačićima.