Danas je: 05.12.2022 / 1:24

Frajla, roze sa šarmom Fruške gore

Novi Sad je, između ostalog, poznat po restoranu „Plava frajla“ i harizmatičnom ženskom  bendu “The Frajle”,  a 20. Juna prošle godine lansirana  je još jedna FRAJLA, sva u roze maniru. Poznata vinarija iz Iriga „Mačkov podrum“ promovisala je na jedanaestom festivalu vina INTERFEST u Novom Sadu, svoje novo vino roze, napravljeno u potpunosti od sorte grožđa Portugizer (berba 2013), po kome je ova vinarija inače  poznata i koja već godinama istrajava u afirmisanju ove stare, odomaćene sorte, koja se kod nas praktično tretira kao autohtona.

Roze Frajla bilo je jedno od najprijatnijh iznenađenja na prošlogodišnjem Interfestu i vino koje se najviše degustiralo.

Vino je, mlado,  sveže zavodljivo (kao svaka frajla). Frajla je sa 12 g/l rezidualnog šećera na suptilnoj granici poluslatkog i  polusuvog vina. Kiseline nisu visoke; 5,68g/l (izražena kao čista vinska kiselina) Vino sadrži  13,5 % alkohola, dobijeno je postupkom hladne maceracije (8-10 stepeni) u trajanju od 2 sata. Vino ima  nežnu ružičastu boju sa blagim bakarnim nijansama. Na nosu se osećaju citrusi I crveno voće u blagom obliku kao I diskretne  cvetne note ( na sreću ne noćna frajla). U ustima prija postojana mineralnost. Kiseline I šećer  dobro izbalansirani. Laganog tela I prijatne završnice.

Frajla je prvenac mladog enologa Nemanje Teslića (1989), kome je ovo prvi posao nakon završenih studija. Da li je u pitanju slučajnost i “početnička sreća” ili sinergijski plod mladosti, znanja i iskustva videćemo uskoro. Očekivalo se da će se to desiti na ovogodišnjem Interfestu , ali…. Sa Frajlom je evidentno Mačkov podrum napravio malo čudo od portugizera, a čuda se retko dešavaju slučajno

Imajući u vidu da je Frajla stvorena  u potpunosti od stare, odomaćene, gotovo autohtone sorte grožđa, možda joj je bilo mesto I na konferenciji o vinskom identitetu, održanoj 14. juna prošle godine u Beogradu. Kad već nije ovo je, možda, preferencijalna tema za neku od sledećih konferencija.
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
Avatar for Pavle Radanović

GLODUR Svet vina, Eques de vino, somelijer, gurman

    Koristimo kolačiće da bismo vam pružili najbolje iskustvo na sajtu Svet vina. Prihvatate li upotrebu kolačića u skladu sa našim pravilima o kolačićima.