Danas je: 05.12.2022 / 1:29

Degustacija Mačkovih vina – berba 2014

Nekolicina nas imala je, ovih dana, priliku i zadovoljstvo da probamo vina iz produkcije „Mačkov podrum“, godina 2014.

Ljubazni domaćini su nam omogućili degustaciju vina koja još nisu u prodaji, dakle iz tanka. Izuzetak je bio Sauvignon Blanc, sa kojim je počelo ovo izuzetno prijatno druženje pod čuvenom  Mačkovom senicom. Iako nije uobičajeno da se daje sud o vinima koja nisu ni flaširana, a uvek je moguće da neka od njih, odlukom vlasnika, ne budu na tržištu, dobro je imati i takvu  informaciju. Naravno treba imati u vidu da će svako od ovih vina, kada jednog dana dospe u buteljke, biti makar malo drugačije od ovog koje smo probali. To je neka vrsta rizika, a ujedno i draž takvog prikaza u redovima koji slede.

Pa da krenemo redom.

SAUVIGNON BLANC, 2014

Sortni sastav: Sauvignon blanc

Boja: žućkasta sa diskretnim zelenkastim nijansama

Sveže, mlado, suvo vino, laganog do srednjeg  tela, vrlo primamljivo, elegantno.

Na nosu raskošan i intezivan miris citrusa,dinje(ananas), sa diskretnom cvetnom notom.

U ustima karakterističan ukus južnog voća, ogrozda i vinogradarske breskve. Oseća se i blaga gorčina kao kod grejpfruta sa prijatnim, osvežavajućim kiselinama.

Vino zaokruženo,  kiseline i  šećer u dobroj ravnoteži.

Prijatan ukus i blaga gorčina se dosta dugo zadržava u ustima. Vrlo osvežavajuće vino. Prijalo mi je na junskoj vrućini. Najbolji Sauvignon blanc koji sam probao, do sada,  iz ove vinarije.

Preporučljivo za tople dane koji dolaze.

CABERNET SOUVIGNON 2014

Sortni sastav: Cabernet sauvignon

Na nosu karakteristične sortne arome.

U ustima ukus crne trešnje i crnog bobičastog voća. Na kraju se stidljivo pomalja i ukus brusnice. Tanini još nisu potpuno sazreli.

Ovo vino je još suviše mlado. Nije još stasalo, treba da odraste. Vino ima dobar potencijal koji tek treba da se iskaže.

Zadovoljstvo je bilo probati ga „čistog“, jer će na kraju, verovatno, završiti u kupaži kao CAMERLOT.

MERLOT  2014

Sortni sastav: Merlot

Mlado, živahno vino zavidne elegancije, sa već dobrano zrelim taninima. Lepe rubin crvene boje, nežne teksture, srednjeg tela.

Na nosu se oseća miris crne trešnje i divlje kupine.U ustima, iako mlado, poprilično kompleksno, sa dobrim balansom rezidualnog šećera i kiselina i sa diskretnim naznakama mineralnosti.

Baš me zanima kakav će ovaj Merlot biti o Uskrsu sledeće godine.

Dosta toga je već pokazao, ali siguran sam da može još više ( kao i naši mladi fudbaleri).

ROSE, PINOT NOIR

Sortni sastav: Pinot noir

Stil Provanse na Fruškoj gori.

Vino je mlado, sveže, suvo. Boje filetiranog lososa. Prijatnog, voćnog mirisa uz diskretnu herbalnu notu.

U ustima ukus jagodičastog voća i trešnje. Vrlo osvežavajuće. Kiseline i šećer dobro izbalansirani. Prijatne završnice.

Rose po mom ukusu.

ROSE,  PORTUGIZER

Sortni sastav: Portugizer

Kada sam video ovo vino u čaši, setio sam se svojih mladalačkih dana i tada neizbežne ružice. Vino je po boji bliže Šiler vinima nego savremenim roze vinima. Verovatno je maceracija trajala malkice duže.

Na nosu se oseti blagi miris crnog bobičastog voća. U ustima dominira  ukus divlje kupine, jošte, a kad vino malo „prodiše“, nazire se i ukus crne trešnje.

Aroma i ukus ovog vina vrlo su slični Svatovcu (iriški Beaujolais Nouveau), mladom crvenom vinu od Portugizera. Sasvim je drugačijeg stila od Frajle iz 2013, znatno robusnije, muževnije.

Nekako ne ide uz onu suptilnu roza etiketu.

Degustacija ovih vina je pokazala da ipak ima i da će biti dobrih vina iz grozne 2014.  Za razliku od većine, Mačkov podrum nije imao  tako velikih problema sa prošlogodišnjim rodom grožđa. Razlog nisu samo adevatna i blagovremena primena ampelotehničkih mera nego i dobar položaj vinograda, koji omogućava efikasno provetravanje.

Na kraju moram da konstatujem da je veliko zadovoljstvo biti „pokusni miš“ kod Mačka.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
Avatar for Pavle Radanović

GLODUR Svet vina, Eques de vino, somelijer, gurman

    Koristimo kolačiće da bismo vam pružili najbolje iskustvo na sajtu Svet vina. Prihvatate li upotrebu kolačića u skladu sa našim pravilima o kolačićima.