Danas je: 07.12.2022 / 4:52

Zvonko Bogdan Cuvée No.1 2013

Kada se pojavio kao nova zvezdica na vinskom nebu Srbije, Zvonko Bogdan  Cuvée No. 1 bilo je za mene, pre nego što sam ga probao, vino pretecioznog i neinventivnog naziva kakvih je u svetu bilo na svakom koraku. Ne ulazeći u marketinške razloge ili mogući uticaj njihovog glavnog enologa(u Nemačkoj dosta vina ima taj naziv) kod „imenovanja“ ovog vina, dugo sam bio u dilemi da li se No.1 odnosi na jednog od suvlasnika vinarije koji je već dugo No.1 na estradnoj- tamburaškoj sceni Srbije, ili je ipak reč o nekoj pretenziji da se bude prvi na vinskoj sceni.

Dilema je nekako otklonjena kada je ovo vino iz berbe 2008. na čuvenom, velikom blind testu koga svake godine organizuje poznati elektronski vinski časopis Vino.rs proglašeno najboljim crvenim vinom u Srbiji za 2012.godinu.

Tada je, na neki način, Cuvée No.1 opravdao svoj naziv i potvrdio onu latinsku mudrost „Nomen est omen“.

Kao i uvek, oko pobednika se digla prašina ( nije to samo engleski manir prema Novaku Đokoviću).

A pobednik kao svaki pobednik nizao je uspehe u zemlji i inostranstvu:

AWC Vienna 2014 – srebrna medalja
Prague Wine Trophy 2014 – Prag Wine Champion
San Francisco International Wine Competition 2013 – zlatna medalja
Decanter World Wine Awards 2013 – bronzana medalja
Concours Mondial de Bruxelles 2013 – srebrna medalja
AWC Vienna 2012 – zlatna medalja
Japan Wine challenge – bronzana medalja
Decanter World Wine Awards 2012 – bronzana medalja
San Francisco International Wine Competition 2012 – bronzana medalja

Kvalitet je bio nesporan, a što se tiče ukusa potrošača o tome ne vredi raspravljati, mada je jedan vinski novinar (najbolji) autor antiteze u vezi sa tim. Ja se ipak držim one latinske „De gustibus non est disputandum“ koju tumačim u smislu da niko celom svetu nije ugodio, pa ni vinarija Zvonko Bogdan sa njenim Cuvée No.1.

Meni  je lično kod tog vina smetalo što se previše osetio barik, koji je na neki način „ubio“ sve ono što karakterište sorte od kojih je ovo vino sačinjeno ( Merlot, Cabernet franc, Frankovka). Dakle, preovladavale su arome vanile,  hrasta na nosu, a u ustima ukusi vanile, džema od šljiva i jagoda bez nekih posebnih sortnih karakteristika.

Etiketa za ovo vino je posebna priča; lepa reprodukcija slike „ličnog“ slikara vinarije Eugena III Kočiša sa krasnopisom ispisanim nazivom vinarije i vina. Etiketa je u principu uočljiva, ali naziv vina je nedovoljno vidljiv i čitljiv s obzirom na tanke linije odabranog fonta. i, začudo, bez faksimila potpisa Zvonka Bogdana, što je praktično „trademark“ vinarije.

Kada sam ugledao flašu novog Zvonko Bogdan Cuvée No.1 , odmah sam uočio značajnu promenu na etiketi. Upadljivim crvenim slovima ispisano je Cuvée No.1 sa naznakom da se radi o regionalnom vinu sa geografskim poreklom ( geografska indikacija). Naravno i ovde je reprodukcija slike Eogena III Kočiša.

Pod utiskom izmenjenog izgleda etikete, očekivao sam nešto slično i sa sadržajem u flaši. Namerno ga probam odmah po otvaranju, bez dekantiranja.

Dok se vino prelivalo iz boce u čašu, osećao se prepoznatljiv miris vanile. Vino je veoma tamne rubin boje. Po obodima čaše presijava se u boju purpura sa naznakama  ljubičastih nijansi.

Na „prvi nos“ poznati, karakteristični mirisi „starog kuvea“: vanila, višnja, drvo…

Na „ drugi nos“ oseti se značajna razlika: vino dosta drugačijeg stila, nema onog intenzivnog mirisa vanile, drveta, nema onih džemastih mirisa. Izrazita je voćnost; višnja, crna ribizla, šljiva, blagi dim, vanila u diskretnim nivoima. Nakon petnaestak minuta i uprnog pravljenja vrtloga u čaši, oseti se i miris jagodičastog voća. U ustima se oseti ukus višnje, ribizle, kasnije se stidljivo promalja i ukus jagode. Vino je znatno manje kremasto od njegovog prethodnika.

Kompleksno, suvo vino, srednjeg do punog  tela, zavidne elegancije. Od svake sorte je preuzelo ono najbolje.

Dobro uklopljene i vrlo vitalne, osvežavajuće kiseline. Alkohol (14%) u dobrom skladu sa telom odgovarajuće punoće.

Tanini mekani, dobro integrisani. Oseti se blaga oporost koja je, nadam se, privremenog karaktera. Duge i prijatne završnice.

Meni se dopalo „na prvu loptu“.

Preporučujem da se vino dekantira “pre upotrebe”.


0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
Avatar for Pavle Radanović

GLODUR Svet vina, Eques de vino, somelijer, gurman

    Koristimo kolačiće da bismo vam pružili najbolje iskustvo na sajtu Svet vina. Prihvatate li upotrebu kolačića u skladu sa našim pravilima o kolačićima.