Danas je: 08.05.2021 / 2:32

Balkan Wine Expo 2016

-Igra magičnih perli-

Ovogodišnja, treća po redu, manifestacija Balkan Wine Expo 2016, održana je 01.04.2016. u beogradskom hotelu Crowne Plaza, pod pokroviteljstvom Ambasade Italije u Beogradu. Organizator ovog skupa bio je, Konzorcijum „Vino i ukusi Italije“ i marketinška agencija “Pilota Green” iz Treviza, u saradnji sa Komorom italijansko-srpskih privrednika. Predstavljena  su vina  32 proizvođača iz regija Piemonte, Lombardia, Trentino -Alto Adige, Veneto, Friuli, Marche, Toscana, Abruzzo, Basilicata, Puglia i Sardegna(Sardinija).

Salonu italijanskih vina, prethodio je veoma posećen seminar (radionica), čiji je zvaničan naziv „Proseko D.O.C. i njihova teritorija“,pod pokroviteljstvom Consorzio di Tutela della Denominazione di Origine Controlatta Prosecco (Konzorcijuma za zaštitu geografskog porekla Proseka).

Uvodne napomene za ovaj seminar dala je Đurđa Katić, potpredsednica SERSA(Udruženje somelijea Srbije). Andrea Battistella, predstavnik konzorcijuma proizvođaca Prosseca, vrlo nadahnuto i dokumentovano, je predstavio Prosecco kao zaštićen italijanski vinski brend(Marchio Prosecco) .

Degustaciju je uspešno vodio šarmantni novinar i Somellier Master Class A.I.S, Bartolomeo Roberto Lepori.

Ovde se moglo čuti mnoštvo zanimljivih i korisnih podataka vezanih za Prosecco, koji bi svaki ljubitelj penušavih vina trebao da zna. Pa da krenemo redom.

Prosecco je belo, penušavo vino koje se proizvodi od veoma aromatične autohtone  sorte grožđa Glera. Dosta često Prosecco se proizvodi kao monosortno vino(Glera 100%), a propisi dozvoljavaju do 15 % sadržaja drugih autohtonih ili internacionalnih sorti grožđa.

Proizvodi se kao polupenušavo vino (frizzante) ili penušavo (spumante). Postoji i Prosecco, poznat kao Still, koji nije penušavo vino i koji se proizvodi u vrlo malim količinama. Pritisak u boci, kod Prosecca spumante iznosi minimum 3,5 bara, dok je kod Prosecca frizante pritisak 1.0 do 2.5 bara.

Prosecco se, uglavnom, proizvodi Charmat-Martinotti metodom koji se još naziva i tank metod, gde se druga fermantacija vrši u čeličnim tankovima pod pritiskom, tkzv. autoklavima. Na ovaj način su bolje sačuvane sortne karakteristike i arome u vinu, nego primenom tradicionalne metode. Zbog toga Prosecco vrlo često ima izražene voćne i citrusne arome sa cvetnim notama, najčešće poljskog cveća.

Saglasno propisima za slatkoću vina i za nazive koji se koriste za označavanje slasti penušavih vina, Prosecco može da nosi oznaku Brut, (ako ima do12 g/l rezidualnog šećera), Extra dry (ako sadrži od 12 do 17g/l rezidualnog šećera), Dry (ako sadrži od 17 do 32 g/l rezidualnog šećera)

Od jula 2009. godine, naziv “Prosecco” je zaštićen D.O.C. propisima, koji strogo definišu područje gde se proizvodi ovo vino i uslove pod kojima može da se koristi to ime. Samo penušava vina iz 9 oblasti(provincija), koje pripadaju vinskim regionima Veneto i Friuli Venezia Giulia mogu da nose naziv “Prosecco”. Te oblasti su: Treviso, Pordenone, Udine, Gorizia, Trieste, Venezia, Padova, Vicenza i Belluno.

U ovim oblastima grožđe uzgaja 10.452 vinogradara na oko 20.000 hektara vinograda, a 356 vinskih kuća proizvodi penušavo vino, odnosno Prosecco.

Ova prezentacija, pored ostalog, doprinosi da se otklone neke zablude o Proseccu, koje provejavaju u mnogim tekstovima kod nas i u svetu.

Za ilustraciju evo citata iz jednog našeg renomiranog vinskog magazina: “Regija u kojoj se proizvode vina proseko se zove Proseko, što je u neku ruku presedan u svetu, jer je to jedina regija koja je dobila ime po sorti grožđa od koje se proizvode vina u njoj.”

Dakle, zvanično nema više sorte grožđa koja se zove Prosecco, nego Glera. Ne postoji regija koja se zove Prosecco, nego postoji , zakonski precizno definasan geografski prostor – teritorija u kojoj je dozvoljena proizvodnja Prosecca. Termin “Prosecco” koristi se isključivo kao naziv za brend(Marchio Prosecco) ovog penušavog vina.

Prosecco je vino za dobro raspoloženje, koje lepo osvežava na letnjim vrućinama. Pije se dok ima svežinu, a to je približno 2 godine od punjenja u boce.

Organizator je za ovu priliku predstavio reprenzentativnu kolekciju od deset Prosecco D.O.C. etiketa. Evo nekih osnovnih podataka za svaku od njih:

1.

PROSECCO D.O.C. TREVISO BRUT

Sortni sastav: 100% Glera
Proizvođač:

CANTINA COLLI DEL SOLIGO (Treviso – Veneto)

Grožđe se bere u prvoj polovini septembra, a flašira se već u decembru iste godine. Vino je žute boje sa zelenim nijansama. Dominiraju arome poljskog cveća, kruška i zelena jabuka.

Sadrži oko 6,1 g/l kiselina koje doprinose izrazitoj svežini ovog vina.

2.

MOTIVO PROSECCO D.O.C. BRUT

Sortni sastav: Glera

Proizvođač:
BORGO MOLINO (Treviso – Veneto)
Ovaj spumante proizvodi se u vrlo malim serijama od svega 2.500 boca godišnje. Vino je bledo žute boje, sa izraženim aromama zrele žute jabuke, i cveta breskve. Karakteriše ga veoma postojana pena. Veoma dobro izbalansirano vino.
Sadrži oko 10g/l rezidualnog šećera i 6,2g/l ukupnih kiselina.

3.

PERLAE NAONIS PROSECCO D.O.C. MILLESIMATO BRUT
Sortni sastav: 100% Glera

Proizvođač:

SAN SIMONE DI BRISOTTO (Pordenone – Friuli)
Fermentacija traje 30 do 40 dana u autoklavu na temperaturi 14 do 16°C, sve dok se ne postigne pritisak od 6 bara. Tada se fermentacija zaustavlja na temperaturi 8 do 10°C i ostaje u kontaktu sa kvascima  još 3 meseca, nakon čega se filtrira i flašira. Vino je bledo žute boje sa zelenkastim odsjajem. Dominiraju arome cveta belog bagrema, agruma, uz diskretne mirise kajsije i jabuke.

Sadrži oko 9g/l rezidualnog šećera

4.

PROSECCO D.O.C. TREVISO EXTRA DRY

Sortni sastav: +90 % Glera, -10 % Chardonnay i Pinot Grigio

Proizvođač:
CANTINA SOCIALE MONTELLIANA E DEI COLLI ASOLANI (Treviso – Veneto)
Podrum je osnovalo oko 400 udruženih vinara koji danas proizvode čak 46 različitih vina, od čega 19 penušavih. Vino je slamažute boje sa zelenkastim odsjajem. Naglašene arome kruške i jabuke uz mirisne note cveta bagrema, citrusa.

Vino sadrži 15g/l neprevrelog šećera i 5,8 g/l kiselina. Dobro ide kao aperitivno vino.

5.

PROSECCO D.O.C. EXTRA DRY ARGENTO

Sortni sastav: 100% Glera

Proizvođač:
VAL D’OCA (Treviso – Veneto)
Kooperacija u tri seoceta podno Alpa stara preko šezdeset godina. Imaju čak 28 proizvodnih linija. Zbog blizine Alpa, vina su veoma specifična, a odlikuje ih visok nivo kiselina i blaga mineralnost. Dominira miris cveća, jabuke i kruške, a citrusi upotpunjuju aromatski sklop. Dobar balans šećera i kiselina. Aperivno vino.

Vino sadrži 16,5g/l neprevrelog šećera i 16,5g/l ukupnih kiselina.

6.

PROSECCO D.O.C. TREVISO EXTRA DRY

Sortni sastav: 100% Glera

Proizvođač:
VINICOLA SERENA (Treviso – Veneto)
Dosta mineralan Prosecco spumante. Živahno i sveže vino s prijatnim aromama žute jabuke i mirisom belog bagrema. Vrlo zahvalno vino koje može da se pije i kao aperitiv, a može da posluži i za koktele.

Vino sadrži 15g/l rezidualnog šećera.

7.

PROSECCO D.O.C. TREVISO EXTRA DRY

Sortni sastav: 100% Glera

Proizvođač
CA DI RAJO (Treviso – Veneto)
Izuzetno mineralnog karaktera, skoro slankasto. Preovladavaju arome poljskog cveća i belog bagrema, sa diskretnim notama jabuke, limuna i grejpa. Spumante dobre struktue, punog tela. Dobro izbalansirano vino. Prijatno i harmonično na nepcu.

Vino sadrži 17g/l rezidualnog šećera i 6,3g/l ukupnih kiselina.

8.

PROSECCO D.O.C. TREVISO EXTRA DRY

Sortni sastav: 90% – 100% Glera

Proizvođač:
LA MARCA VINI E SPUMANTI (Treviso – Veneto)
Grožđe se bere polovinom septembra i fermentira samo 30 dana. Vino je svetlo žute boje. Izuzetno je sveže i lako. Dobro izbalansirano. Bogat aromatski sklop sa voćnim notama i osoben cvetni miris, sa karakterom tipičnim za Prosecco. Idealno kao aperitiv.

Sadrži 17 g/l rezidualnog šećera.

9.

PROSECCO D.O.C. EXTRA DRY

Sortni sastav:100% Glera

Proizvođač:
CANTINA DI RAUSCEDO (Pordenone – Friuli)
Ovde 400 udruženih proizvođača, u kooperaciji, proizvodi čak 8 penušavih vina. Zemljište je izuzetno plodno, a nalazi se uz reku, na svega nekoliko kilometara od mora. U blizini su i Dolomiti, a to su za vinovu lozu izuzetno povoljni klimatski uslovi. Vino je žuto zelenkaste boje i tipičnih aroma za Prosecco.

Sadrži 15 g/l rezidualnog šećera.

10.

PROSECCO D.O.C. DRY

Sortni sastav: 85% Glera, 15% Pinot Bianco

Proizvođač:
PALADIN (Venezia – Veneto)
Od ukupno 100h vinograda, 10h se koristi za proizvodnju grožđa od koga se pravi ovo vino. Fermentacija se vrši na 16°C, a zaustavlja se polovinom novembra. Tada se dodaje 10% šire od grožđa Glera. Ovaj Prosecco je bledunjave, slamažuto boje, sa aromom divlje jabuke i cvetnim notama belog bagrema. Veoma elegantno, harmonično, vino. Dobro izbalansirano, prijatnih kiselina.

Vino sadrži 20g/l neprevrelog šećera.

Od ovih, veoma dobrih i pažljivo odabranih Prosecco D.O.C. etiketa, izdvojio bih

PERLAE NAONIS PROSECCO D.O.C. MILLESIMATO BRUT, proizvođača SAN SIMONE DI BRISOTTO, koji je na mene ostavio najjači utisak.

Sve u svemu bio je to još jedan veoma prijatan susret sa italijanskim vinarima i njihovim vinima.

Organizacija „BALKAN WINE EXPO 2016“, je bila besprekorna, čime je zadovoljstvo posetilaca bilo još veće.

Sve čestitke organizatoru ovog reprenzetativnog događaja, koji polako poprima karakter tradicionalne manifestacije.

Othello B & W

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
Avatar for Othello B&W

Ljubitelj vina sa velikim iskustvom, somelijer

    Koristimo kolačiće da bismo vam pružili najbolje iskustvo na sajtu Svet vina. Prihvatate li upotrebu kolačića u skladu sa našim pravilima o kolačićima.