Danas je: 18.07.2024 / 23:07

Svetski kup rakija u Đuli 2015

U poznatoj banji Đula u Mađarskoj, 18.aprila ove godine, na Svetskom kupu rakija, voćnih destilata, po četvrti put su dodeljena priznanja za najbolje rakije na svetu. Takmičenje se održavalo u okviru XVI Međunarodnog festivala rakije, izložbe i vašara u Đuli.

Vinarija i destilerija DiBonis iz Subotice, čiji je vlasnik Boni Laslo, ponovo je, po četvrti put dobila priznanje za najbolju rakiju na svetu (apsulutni pobednik). Ovaj put, gospodin Laslo Boni je dobio pehar za njegovu poznatu  rakiju Viljamovku.

 

Za ovogodišnje takmičenje na ocenjivanje je poslato preko 500 uzoraka rakija iz celog sveta, od kojih je 69 bilo iz Srbije.  Učestvovalo je 10 destilerija iz Srbije. Među tri najbolje destilerije su se našle čak dve iz Srbije.

Iako je Srbija po proizvodnji dobrih  rakija poznata u celom svetu, za ovu manifestaciju svetskog ranga u Đuli, gde naše rakije redovno dobijaju značajna priznanja, malo ko je čuo, ako izuzmemo same proizvođače.

Za vreme trajanja ove manifestacije u Đuli vlada „vanredno stanje“. Ova poznata banja je bukvalno okupirana. Organizuju se vanredni letovi do obližnjeg aerodroma u Debrecenu, a svi smeštajni kapaciteti u samoj banji i u radijusu do 50 km su rezervisani mesecima unapred .Obezbeđivanje prenoćišta nekoliko dana pred početak same manifestacije spadalo je u kategoriju „nemoguća misija“.  Isti je slučaj i sa nalaženjem parkinga za kola.

Svetski kup se održavao u potpuno obnovljenoj tvrđavi iz XIV veka, ali zbog lošeg vremena, sama dodela nagrada nije održana u tvrđavi kako je bilo planirano.  Nadomak tvrđave se nalazi čuvena Banja koja ima preko 20 velikih otvorenih i zatvorenih bazena. Smeštena je u prostranom parku, botaničkoj bašti i u njenom sastavu je veoma sadržajan sauna park, na otvorenom i zatvorenom prostoru. U neposrednoj blizini centra, nalazi se veliki broj objekata za smeštaj gostiju .

Dva velika šatora su postavljena ispred tvrđave. Sve ovo liči, ali samo liči, na razne „-ijade“ koje se organizuju u Srbiji. U šatorima je zabranjeno pušenje, postavljena je velika bina na kojoj se odvija program. Oseti se miris tradicionalne mađarske kuhinje. Pod šatorima su postavljeni štandovi sa rakijama, vinima i nezaobilaznim, poznatim Mađarskim kobasicama. Nismo mogli odoleti da pre nego što degustiramo rakije pobednice  probamo izvrsnu Mađarsku kuhinju. Organizator je vešto iskoristio priliku da uz glavnu manifestaciju promoviše i specjalitete mađarske kuhinje.

Uz veseo „štimung“ i degustaciju izloženih rakija došlo je vreme i za svečanu dodelu nagrada za najbolje rakije.

Nagrade su uručivali zamenik ambasadora Srbije, Rumunski i Slovački konzul, Predsednik privredne komore županije Békés i gradonacelnik Đule na čelu sa Direktorom festivala. Kada su prozvali vlasnika Vinarije i destilerije DiBonis da izađe na binu i preuzme nagradu, začuo se gromoglasan aplauz. Srpska Viljamovka Strong je proglašena za najbolju rakiju na svetu, a pehar je preuzeo po četvrti put gospodin Boni Laslo, uz intoniranje himne „Bože pravde“.
Posle protokolarnog slikanja sa peharom i nekoliko intervjua, iako je bilo kasno, laureat je sa gostima, proslavljao pobedu u čardi gde se kako kažu, pravi najbolja riblja čorba u Mađarskoj. Dolikuje proslaviti ovakav uspeh na takav način: najbolja rakija uz najbolju riblju čorbu.

Dogovorili smo se da ćemo sledeće godine morati da organizujemo bar jedan minibus sa turistima iz Srbije kako bi ovo takmičenje približili i ljubiteljima rakije iz naše zemlje. Od ove godine će nacionalno takmičenje biti kvalifikaciono za svetski kup u Đuli. Tako da se nadamo još većem broju takmičara iz Srbije.

https://www.youtube.com/watch?v=RC7PbWXCOjQ&feature=emb_title


Avatar for Pavle Radanović

GLODUR Svet vina, Eques de vino, somelijer, gurman

    Koristimo kolačiće da bismo vam pružili najbolje iskustvo na sajtu Svet vina. Prihvatate li upotrebu kolačića u skladu sa našim pravilima o kolačićima.