Danas je: 25.07.2024 / 12:11

3. Festival Šumadijskih vina u Topoli

Šumadijski vinari su ove godine 3. put ugostili svoje prijatelje i ljubitelje vina na Festivalu Šumadjiskih vina u Topoli. Domaćin je i ovog puta bila „Kraljevska“ vinarija. Učesnici na ovogodišnjem festivalu su bile vinarije: Madžić, Radovanović, Rogan, Delena, Tarpoš, Kraljevska vinarija, Aleksandrović, Arsenijević, Despotika, SS Mar, Stari Hrast i Art Wine.

Udruženje Vinara Šumadije je sada već poznato kao najbolje organizovano i najsložnije udruženje vinara u Srbiji. Svake godine vinari iz ovog rejona potvrđuju da su na najvišem nivou kada je kvalitet vina u pitanju. Mnogobrojne nagrade i izuzetna dostignuća su im sa pravom donele epitet najperspektivnije vinske regije. Sve je više poznatih ličnosti koje su prepoznale potencijal Šumadije i njihovih vinograda, pa su i sami počeli da ulažu nove zasade. Najzanimljiviji je svakako i Novak Đoković o čijim vinogradima se već uveliko priča.

Master Class koji je održao novinar Decanter-a, najprestižnijeg vinskog magazina na svetu, gospodin Darrel Joseph-a, tokom 3. festivala Šumadijskih vina je još jedna potvrda izuzetnog kvaliteta i sve većeg značaja Šumadije. Tokom svog predavanja Gospodin Darrel nije mogao da sakrije istinsko oduševljenje našim vinima. Ovom prilikom je izdvojio 11 vina od internacionalnih sorti koja su na njega ostavila poseban utisak.

Bela vina

Vinarija Tarpoš – „Lipar“ 2015 (Sauvignon Blanc)

Vinarija Despotika – „Beskraj“ 2015 (Sauvignon Blanc)

Vinarija Rogan – Chardonnay 2013

Podrum Radovanović Chardonnay Selekcija 2011x

Vinarija Delena –„100 Jazz“ 2015 (Traminer, Gewurtztraminer)

Rose

Podrum Stari Hrast –„Rose“ 2015 (Cabernet Sauvignon)

Crvena Vina

Kraljevska Vinarija –„Souverain“ 2013 (Cabernet Sauvignon)

Vinarija Madžić – Merlot 2013

Vinarija Art Wine – „Argument“ 2012 (Cabernet Sauvignon)

Vinarija Aleksandrović –„Rodoslov“ Grand Reserve 2009 (Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc)

Iako od internacionalnih sorti, naša vina nisu dosadna, za razliku od vina koja su do skoro bila svetski trend. Ovakva vina u kojima je uticaj drveta preovladao su neretko naporna i dosadna. Sada su tražena vina koja su upotrebom drvenih sudova i barika elegantno zaokružena i balansirana. Tražena su vina koja imaju sačuvan svoj voćni karakter upotpunjen aromama dobijenim odležavanjem u drvenim bačvama ili baricima.

 Šumadijska, srpska vina su sveža i ne umaraju. Svako od pomenutih vina je ostavilo poseban utisak na novinara Decanter-a. Neka su se izdvojila po svom kvalitetu, neka po potencijalu, a neka opet po svežini i potpuno modernom pristupu vinarstvu.

U uvodnom delu predavanja je napomenuo da je svet „gladan“ diverziteta i specifičnosti vina. Srbija kao vinska zemlja treba da iskoristi bogatstvo svojih malobrojnih autohtonih sorti i da sa njima napravi još veći bum na svetskom tržištu. Prokupac, Tamjanika, Smederevka, Kadarka, Morava… to su samo neke od sorti po kojima možemo da postanemo još prepoznatljiviji.

Kvalitet je ono što smo dokazali da imamo, kvalitet vina je u konstantnom usponu što je gospodin Darrel i sam naglasio. Vinari Šumadije su takođe među prvima prepoznali potencijal nekih novostvorenih sorti sa kojima su već nakon prve berbe pokazali da su izuzetne, konkretno „Morava“ vinarije Despotika.

 Vinari su poznati kao izuzetni domaćini, a Šumadinci su i gostoprimstvo podigli na viši nivo. Ove godine su se postarali da upotpune doživljaj i Gastro sepijalitetima karakterističnim za svoj kraj.

Veliko zadovoljstvo je bilo i premijerno probati najnoviji roze „Finesa“ iz vinarije Aleksandrović sortnog sastava Pinot Noir (25%), Cabernet Franc (25%), Cabernet Sauvignon (25%) i Merlot (25%). Elegantan, voćan i slojevit. Rosz koji  svež, zaokružen i odlično balansiran. Voćne note jagode, višnje i nežne maline se smenjuju. Rose koji je voćnost podigao na jedan viši nivo!

Biti gost u Šumadiji je veliko zadovoljstvo! Sa nestrpljenjem i uživanjem iškeujemo nove nagrade za vina i vesti o dostignućima Šumadijskih vinara.


Avatar for Pavle Radanović

GLODUR Svet vina, Eques de vino, somelijer, gurman

    Koristimo kolačiće da bismo vam pružili najbolje iskustvo na sajtu Svet vina. Prihvatate li upotrebu kolačića u skladu sa našim pravilima o kolačićima.