Danas je: 09.05.2021 / 17:39

Vina Hrvatske u Novom Sadu

U novosadskom hotelu “Park” održana je 3. februara ove godine, promocija vrhunskih hrvatskih vina u organizaciji Udruženja vinarstva Hrvatske gospodarske komore.

Tako su i novosađani, nakon beograđana,  bili u prilici da uživaju u vrhunskim vinima iz 12 poznatih hrvatskih vinarija.

U okviru promotivnih aktivnosti, za stručnjake i predstavnike medija, distributere i ugostitelje održane su i uspešno vođene dve degustacije u formi Masterclassa pod nazivom:

– Vina i vinarije Slavonije i Hrvatskog Podunavlja i

– Istra  i  Kvarner  &   Dalmacija

Gospodin Miodarag Huškar, enolog  i direktor konsultantske firme Eno Expert Akademija vodio je degustaciju vina kontinentalne Hrvatske.

Predstavljeno  je 16 vina iz osam vinarija i to ovim redom:

 1. Graševina vrhunska – 2015

           Vinarija: Kutjevo (Kutjevo)

Sorta:  Graševina

 1. Graševina de Gotho – 2015

            Vinarija: Kutjevo (Kutjevo)

Sorta:  Graševina

 1. Graševina Miraz – 2015

    Vinarija: Feravino o (Feričanci, Našice)

Sorta:  Graševina

 1. Graševina – 2015

Vinarija: Iločki podrumi d.d. (Ilok)

Sorta:  Graševina

 1. Graševina – 2015

Vinarija: Vina Belje (Kneževi vinogradi, Baranja)

Sorta:  Graševina

 1. Silvanac zeleni – 2015

            Vinarija: PP Orahovica d.o.o. (Orahovica)

Sorta:   Zeleni silvanac

 1. Chardonnay – 2015

            Vinarija: Erdutski vinogradi (Erdut)

Sorta:  Chardonnay

 1.  Chardonnay – 2015

             Vinarija: Vina Belje (Kneževi vinogradi, Baranja)

Sorta:  Chardonnay

 1. Chardonnay – 2015

            Vinarija:OPG  Kolar (Suza, Kneževi vinogradi, Baranja)

Sorta:  Chardonnay

 1. Sauvignon – 2015

            Vinarija: OPG  Kolar (Suza, Kneževi vinogradi, Baranja)

Sorta:  Sauvignon Blanc

 1. Traminac vrhunski – 2015

             Vinarija: Iločki podrumi d.d. (Ilok)

Sorta:  Traminac

 1. Traminac – 2015

          Vinarija: Kronos d.o.o. – Vinarija Kalazić (Osijek)

Sorta:  Traminac

 1. Frankovka – 2013

          Vinarija: PP Orahovica d.o.o. (Orahovica)

Sorta:  Frankovka

 1. Frankovka Miraz – 2012

            Vinarija: Feravino (Feričanci, Našice)

Sorta:  Frankovka

 1. Pinot crni barique – 2009

          Vinarija: Kronos d.o.o. – Vinarija Kalazić (Osijek)

Sorta:  Pinot noir

 1. Traminac mirisavi (predikatno vino, ledena berba) – 2012

           Vinarija: Erdutski vinogradi d.o.o. (Erdut)

Sorta: Traminac mirisavi (Gewürtztraminer)

Najbolji utisak, od belih vina, ostavila je Graševina de Gotho 2015 iz vinarijeKutjevo.

Radi se o vrhunskom, suvom, vinu, od grožđa s najboljih  položaja u Kutjevu. Vino je kristalno bistro, žuto-zelene boje. Na nosu dominiraju prijatni cvetni i voćni tonovi. U ustima prijatna gorčina, ukus zrelog voća. Vino kompleksno, ugodnih kiselina, dobro izbalansirano. Duga i ugodna završnica.

Naziv de Gotho nosi linija vrhunskih kutjevačkih vina u znak sećanja na cistercite, osnivače i graditelje Kutjevačkog podruma izgrađenog još u 13. veku. De Gotho je, inače, stari naziv za današnje Kutjevo. Ova linija sastoji se od tri vrhunska vina: de Gotho Graševina; de Gotho Pinot noir i de Gotho Aureus Chardonnay.

Od crvenih, najubedljivija je bila Frankovka Miraz 2012 vinarije Feravino iz Feričanaca.

Vrhunsko, suvo vino, rubin crvene boje. Na nosu izraženo zrelo voće, (višnja, brusnica), začinske note uz diskretan miris vanile i kakaa. Vino je moćno, punog tela i izrazite koncentracije, što se retko sreće kod frankovke. Kiseline i alkohol dobro uklopljeni. Tanini blagi, gotovo baršunasti. Ukus intenzivan. Preovladava tamno bobičasto voće. Primetna je i začinska komponenta. Završnica duga i prijatna.

Ova Frankovka je netipična, autentična i svojevrstan dokaz da ta sorta ima ozbiljniji potencijal, nego što se do nedavno smatralo. Frankovka Miraz je jedno od najboljih hrvatskih vina od ove, nepravedno zapostavljene sorte grožđa.

Miraz je naziv za premijum liniju vinarije Feravino, koja se sastoji od sedam vina: Graševina Miraz; Chardonnay Miraz; Frankovka Miraz; Syrah Miraz; Merlot Miraz, Pinot crni Miraz i Cabernet Sauvignon Miraz.

Degustaciju vina iz Istre, Kvarnera i Dalmacije vodio je gospodin Igor Luković, poznati vinski stručnjak i urednik magazina Vino & Fino. Predstavljeno  je sedam vina iz četiri vinarije i to ovim redom:

 1. Alba 2015

           Vinarija: Vina Matošević d.o.o. (Sv. Lovreč, Istra)

Sorta:  Malvazija istarska

 1. Prestige 2015

        Vinarija: Veralda (Brtonigla, Istra)

Sorta: Malvazija istarska

 1. Zlatan Pošip vrhunsko vino 2015

          Vinarija: Zlatan Otok d.o.o. (Jelsa, Hvar)

Sorta:   Pošip

 1. Grimalda bijelo 2013

          Vinarija: Matošević d.o.o. (Sv. Lovreč, Istra)

Sorta:  chardonnay(50%), malvazija(25%) i sauvignon blanc(25%)

 1. Istrian 2015

Vinarija: Veralda (Brtonigla, Istra)

Sorta:  Teran

 1. Zlatan Babić vrhunsko 2010

Vinarija: Zlatan Otok (Hvar)

Sorta: Babić

 1. Dingač reserva vrhunsko vino 2012

Vinarija: Dingač Skaramuča d.o.o. (Potomje, Pelješac)

Sorta: Plavac mali

Iz objektivnih razloga, na žalost prisutnih, nije prezentovan, iako je bilo predviđeno, Zlatan Plavac Grand Cru 2011 iz vinarije Zlatni otok sa Hvara.

Najbolji utisak je ostavilo vino Istrian iz vinarije Veralda. Prošle godine ovo vino je proglašeno od Decantera, za najbolje crveno, monosortno vino na svetu, u kategoriji vina čija je cena iznad 15 funti(Best Red Single-varietal over 15 £).

Vino je suvo, jarko crvene rubin boje, sa ljubičastim prelivima. Na nosu snažne voćne arome, preovladava malina, višnja. Naglašeni začinski tonovi. Ekstraktivno, snažnog karaktera, punog tela. Alkohol gotovo neprimetan, iako 14% nije nimalo bezazleno. Kiseline u balansu. Drvo jedva primetno. Završnica duga i prijatna. Rečju, sasvim drugačiji teran, autentičan u svakom pogledu. Ono što posebno čudi je podatak da je ovo vino nastalo od grožđa iz vinograda starog jedva pet godina. No to je priča koja prevazilazi okvire ovog teksta.

Na salonu kome je prisustvovao veliki broj zvanica, svoja vina je predstavilo dvanaest vinarija: Zlatan otok, Dingač Skaramuča, Vina Matošević, Veralda, Erdutski vinogradi, Feravino, Iločki podrumi, Kronos (Vinarija Kalazić), Podrumi Kolar, PP Orahovica, Vina Belje i Kutjevo.

Ova promocija hrvatskih vina, kao i ona ne tako davna, u Beogradu, a posebno silne prezentacije italijanskih vina u poslednje vreme, dokaz su da za proizvođače vina nema neinteresantnih ni beznačajnih tržišta. Iako je srpsko tržište vina relativno malo, kao i slaba kupovna moć stanovništva, postoji veliki interes za plasman kvalitetnih vina iz ovih zemalja. Tome doprinosi i značajno povećan nivo vinske kulture u našoj zemlji, što rezultira većom tražnjom kvalitetnijih vina.

Nakon ovakvih skupova, uvek se nameće logično pitanje, kada će vina iz Srbije imati priliku da se promovišu na sličan. Ne samo u Hrvatskoj ili Italiji.

To zahteva dobru organizaciju, ali čini se da je novac najveći problem. Jer ovi nastupi hrvatskih vinarija su deo EU  projekta pod nazivom“Promocija hrvatskih vina na tržištu Republike Srbije”, čija se realizacija finansira iz namenskih fondova EU.

Još jedna ozbiljna prepreka pojavila se ove godine kada je Republika Hrvatska donela novi pravilnik za uvoz vina iz trećih zemalja( izvan EU),  a kojim se uvode dopunski uslovi, takozvane netarifne barijere. Mada su, pre svega, namenjene otežavanju uvoza vina iz Makedonije, “Kolateralno”, ovim merama  pogođena je i Srbija, tako da se nameće retoričko pitanje kuda sve to vodi i kakva bi bila svrha promocije vina iz Srbije na hrvatskoj vinskoj sceni? Larpurlartizam je odavno mrtav, a trgovina, praktično,  nema smisla bez kakvog-takvog reciprociteta.

Ostaje nada da će dobri odnosi koji postoje između hrvatskih i srpskih vinara, doprineti da se mogući problemi prebrode i da se uskoro i naša kvaltetna vina pojave na hrvatskom tržištu.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
Avatar for Othello B&W

Ljubitelj vina sa velikim iskustvom, somelijer

  Koristimo kolačiće da bismo vam pružili najbolje iskustvo na sajtu Svet vina. Prihvatate li upotrebu kolačića u skladu sa našim pravilima o kolačićima.