Danas je: 23.06.2022 / 7:55

Tri sjajna vranca iz „ergele“ Plantaža 

 U okviru ovogodišnjeg Novembar vino festa, u hotelu Zira održana je zanimljiva radionica o vrancu pod nazivom “Vranac Reservé i ostali pobednici”   koju je uspešno vodio gospodin Miroslav Radojčin, glavni somelijer i konsultant Plantaža iz Podgorice. 

Vranac je stara, autohtona crnogorska sorta i njemu Plantaže posvećuju izuzetnu pažnju. To je najprepoznatljiviji i najbolji proizvod kompanije 13. Jul – Plantaže iz Podgorice. Zato ne čudi što ova sorta zauzima dve trećine zasada na Ćemovskom polju, jednom od najvećih vinograda u Evropi površine 2.300 hektara, sa oko 11 miliona čokota.  

Utvrđeno je da vranac potiče iz užeg područja Crmnice, a za njegovim roditeljima se dugo tragalo. Pouzdano se znalo, već duže vreme, da je jedan od roditelja  najstarija crnogorska sorta kratošija, a drugi roditelj je utvrđen tek pre nekoliko godina. To je vrlo  retka, gotovo zaboravljena sorta duljenga, koje još ima samo u nekim kolekcionarskim i matičnim zasadima.  

„Ćemovsko polje“ je najveći pogon podgoričkog giganta otvoren 1979. godine i u kome se, uglavnom, proizvode vina osnovne linije(Klasik). Najveća atrakcija je novi podrum „Šipčanik“, nekadašnji podzemni hangar za vojne avione, kao i „Stari podrum“, zapravo  podrum „Lješko polje“, svojevrsni embrion nastanka i razvoja današnjih Plantaža. Ovde odležavaju najbolja vina Plantaža, vrhunskih linija  Premijum, Ultra premijum i Selekcija(Stari podrum).   

U svakoj od ovih linija Plantaže imaju bar jedno vino koje je proizvedeno o sorte grožđa Vranac: Vranac Pro Corde, Vladika, Vranac Barrique, Medun, Vranac Reserve, Premijer i Stari podrum. 

Za ovu priliku iz veličanstvene „ergele“ predstavljena su tri vrhunska Vranca Reserve(Ultra premijum linija), iz berbi 2007, 2011. i 2013. 

Ovo vino se proizvodi samo od grožđa iz najboljih berbi. Ono što je karakteristično za ova vina je da provedu najmanje pet godina u podrumu pre nego što izađu na tržište. Nakon odležavanja u drvenim sudovima(što u baricima, što u bačvama)  u boci ostaju u podrumu minimum dve godine. 

Pred nama su, u čašama,bila tri potpuno različita vina, čiji je zajednički imenitelj kategorija Vranac  Reserve. 

Vino iz berbe 2007 je vrlo robusno, moćne strukture. Na nosu dominira miris bobičavog šumskog voća, naročito borovnica, kupina. Pored džemastih tonova, vino ima veoma prijatne kiseline. Tanini blagi, plišani, koji još nisu potpuno zreli ni nakon dvanaest godina sazrevanja. Vino  je punog tela, zaokruženo. Završnica duga sa diskretnim notama badema i lešnika, koje se prepliću sa blagim tonovima vanile. 

Vranac  Reserve 2011 je vino koje je proslavilo i vinariju i samu etiketu, a 2011 je bila godina „iz mašte“ za svakog vinara i vinogradara. 

 Zanimljivo je da je ovo vino na nosu mnogo džemastije od prethodnog. Dominira džem od šipka, džem od šljiva, suvo grožđe.  Nazire se i mirisna nota jorgovana, što kod vranca nije čest slučaj. U ustima se naslućuju arome nara, hibiskusa, pa i šljive. Tanini svilenkasti, mekani. Izuzetno izbalansirano vino koje pokazuje sve mogućnosti i raskoš ove sorte. 

Vino iz 2013 je dobitnik zlatnih medalja na dva najprestižnija takmičenja, Decanter World Wine Awards 2019 i Mundus Vini 2019. 

Na nosu znatno intenzivniji „aromatski napad“ šumskog voća, nego kod prethodna dva vina. Iako najmlađe, kod njega se najviše osećaju sekundarne i tercijarne arome. Blagi ukus ćumura, karamela, kokosa pojavljuje se zbog relativne mladosti ovog vina i trebalo bi da nestane s vremenom, kao što je nestao i kod prethodna dva vina. 

Džemasto, ali se osete i  karakteristične sortne arome vranca, šljiva, nar, višnja… Ovo vino nema cvetni karakter kao ono iz 2011, ali se naziru diskretne arome kafe, duvana, vanile. Finiš  impresivan i dosta dug. 

Na ovoj radionici smo saznali i da je izvršena rehabilitacija najstarijeg, a piscu ovih redova najdražeg, vranca Plantaža, koji nosi naziv  Lesendro. Svaka boca je proverena i na  svakoj  je zamenjen pampur, tako da je sada ovo vino dostupno gostima u objektima Plantaža.  Ostaje nam da verujemo na reč gospodinu Radojčinu  da je vino još uvek u dobroj kondiciji. Po njegovom mišljenju, ovo je jedno od najpotentnijih vina, s obzirom da je staro više od trideset godina, a veoma mali broj boca sa ovim vinom je, prilikom provere, imao bilo kakvu manu. Lično bih voleo da Plantaže naprave, nekom prigodom,  „rimejk“ ovog izuzetnog vina.  

Ono što posebno raduje je najava novih, još boljih vina iz ove kompanije. Ne preostaje nam ništa drugo, nego da čekamo njihovu promociju ili pojavu na vinskom tržištu. 

Ova degustacija je još jednom dokazala da je vranac  sorta sa velikim enološkim potencijalom, koji vinarima pruža priliku za kreiranje velikih vina različitih stilova. Zato mu Plantaže i posvećuju toliku pažnu, na svim nivoima. Od proizvodnje do visokonaučnih istraživanja. 


0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
Avatar for Othello B&W

Ljubitelj vina sa velikim iskustvom, somelijer

    Koristimo kolačiće da bismo vam pružili najbolje iskustvo na sajtu Svet vina. Prihvatate li upotrebu kolačića u skladu sa našim pravilima o kolačićima.