Danas je: 06.05.2021 / 20:53

Devet godina vinarije Quet Wine

 

U subotu, 17. Septembra, Vinarija „Fruškogorski vinogradi” iz Banoštora, proslavila je devet godina postojanja i uspešnog rada uz prisustvo brojnih zvanica. Lepo vreme, sjajna atmosfera, dobro vino, izvanredna lokacija i ljubazni domaćini, učinili su da ovo druženje ostane svima u prijatnoj uspomeni.

Vinarija „Fruškogorski vinogradi doo.“ (poznatija kao Quet Wine) osnovana je 2007. godine u izrazito vinarskom, sremskom selu Banoštor, na severnim obroncima Fruške Gore gde uspešno radi i posluje desetak vinarija.

Vinogradi ove vinarije prostiru se na preko 80 hektara sa izuzetno dobrim geografskim položajem. Blizina Dunava povoljno utiče na mikroklimu celog ovog područja. Ovakav teroar omogućava da grožđe bude boljeg kvaliteta i da ovde nešto ranije dostiže svoju tehnološku zrelost
Za razliku od većine vinarija Quet Wine se na tržištu prvo pojavila sa svojom premijum linijom vina.

Ova premijum serija je nazvana „Quet“ (Kvet), po nekadašnjoj Istoimenoj keltskoj tvrđavi, iz koje se u 15. veku razvilo današnje naselje Banoštor. Quet liniju, za sada, čine sledeća vina: Chardonnay, Italijanski rizling, Pinot Blanc, Sauvignon Blanc Traminac, Merlot, Pinot Noir – barrique i rose vino od sorte pinot noir.

Tek ove godine vinarija je tržištu ponudila i jeftiniju, kvalitetnu seriju vina pod simpatičnim nazivom: “Fruškać”. Ovu grupu vina čine “Fruškać beli”, “Fruškać crveni” i “Fruškać roze”, a prema izjavi predstavnika vinarije, radi se o vinima koja imaju najbolji odnos cene i kvaliteta na tržištu Srbije.

Kuriozitet je da Fruškogorski vinogradi, na silnim hektarima pod vinogradima, nemaju ni jedan čokot sorte cabernet sauvignon.
Prema kazivanju domaćina, interes za vina ove vinarije, kod nas i na inostranim tržištima je iznad očekivanja, tako da se u sledeće dve godine očekuje značajan rast prodaje. Trenutno se vina “Fruškogorskih vinograda” izvoze u Kinu, Rusku Federaciju i SAD, kao i u zemlje regiona.
Na kraju, ljubazni domaćini iz “Fruškogorskih vinograda” su nam “otkrili” deo razvojnih planova vinarije, koji su vrlo ambiciozni, a mogu da se podele u tri grupe:

 1. Proširenje vinograda i nabavka opreme za povećanje proizvodnih kapaciteta vinarije, do nivoa godišnje proizvodnje i prodaje od oko jedan milion boca;
 2. Razvoj vinskog turizma, promocija vinske kulture i brendiranje vinarije.
  Ove aktivnosti bi se sprovodile kroz tri osnovna projekta:
  • Projekat izgradnje višenamenskog centra u sklopu revitalizacije i adaptacije crkve Svetog Rudolfa u Banoštoru, koju su “Fruškogorski vinogradi” zakupili na 99 godina;
  • Projekat izgradnje međunarodnog putničkog pristaništa u Banoštoru ispred crkve Svetog Rudolfa;
  • Projekat podsticanja razvoja proizvodnje organskih i autentičnih proizvoda u Banoštoru i okolini kao podrška turističkoj ponudi.
 3. Osnivanje referentnog istraživačko – razvojnog centra za rejon Fruške Gore. Ovo podrazumeva podizanje kolekcionog zasada vinove loze i izgradnju objekta u vinogradu sa istraživačkim arhivom, laboratorijom, pogonom za mikrovinifikaciju i salom za degustaciju .
  Planovi su veoma atraktivni i ambiciozni, a verujemo da će, nešto od toga biti realizovano do jubilarne proslave, sledeće godine.

Vidimo se dogodine!

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
Avatar for Othello B&W

Ljubitelj vina sa velikim iskustvom, somelijer

  Koristimo kolačiće da bismo vam pružili najbolje iskustvo na sajtu Svet vina. Prihvatate li upotrebu kolačića u skladu sa našim pravilima o kolačićima.