Danas je: 20.04.2021 / 5:15

Interfest 2019

Trg slobode, Novi Sad  13-15.06.2019.

MUZIČKI PROGRAM

Četvrtak 13.06.2019.

20:00h – Tol Đula Kvartet – vokalno instrumentalna muzika

22:00h – Nevena Reljin Kvintet – kubansko – brazilska muzika

Petak 14.06.2019.

20:00h – Deep Steady – rege & ska instrumentalna muzika

22:00h – Vokal Kvintet – pop, soul, rok muzika

Subota 15.06.2019.

20:00h – Novosadski Tamburaški Orkestar – tamburaška muzika

22:00h – Aleksandar Dujin Orkestra – pop, rok i soul standardi

Mesto: Trg Slobode

Radno vreme festivala: 19,00 -24,00 h

 Poštovani izlagači do 18.30h svi štandovi moraju biti postavljeni I vina ohlađena!

Ulaz slobodan

Vaučeri za degustaciju: 100 dinara

Čaše: 250 dinara

PRATEĆI PROGRAM – STRUČNI PANELI I VINSKE RADIONICE

Četvrtak, 13.06.2019. – predprogram festivala

13.00h: Konferencija za medije Udruženja proizvođača grožđa i vina sa oznakom geografskog porekla „SREM – FRUŠKA GORA“ , Press sala Hotela Putnik

Ispunjen je veliki cilj Udruženja proizvođača grožđa i vina sa oznakom geografskog porekla „SREM – FRUŠKA GORA“, a to je da se zaštiti geografsko poreklo vina sa našeg podneblja. 2015. kada smo osnovani, želeli smo da slavnu vinogradarsku i vinarsku tradiciju Srema i Fruške gore nastavimo kroz oznake geografskog porekla za naša vina.

Elaborat o proizvodnji vina sa geografskim poreklom “Sremski rejon” / “Srem” je usvojen i objavljen krajem maja ove godine, na zvaničnoj internet stranici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Objavljivanjem Elaborata je završena procedura zaštite geografskog porekla vina iz sremskog vinogradarskog rejona.

Da bismo se pohvalili ovim našim velikim uspehom, a pre svega pokazivanjem delom da Udruženja u Srbiji mogu sjajno da funkcionišu, i da svi proizvodjađači treba da uvide svoje interese kroz njih, odlučli smo da ovaj veliki trud i rad prikažemo kroz manifestaciju Interfest, koja traje od 13.06. do 15.06. u Novom Sadu.

Na konferenciji je predviđeno da govore:

  1. Ivan Đoković, potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam
  2. Gordan Bašić, predsednik Udruženja
  3. Slobodan Spasovski, sekretar Udruženja
  4. Đurđica Jojić Novaković, Odbor za informisanje Udruženja

Posle konferencije je predviđena degustacija vina članica Udruženja.

Petak, 14.06.2019.

13.00- 15.00h Radionica za vinare i vinogradare: Marketing vinskih puteva, Kongresna sala Hotel Putnik (govornike ćemo dostaviti naknadno)

Radionica predstavlja prvi u nizu od događaja koji će biti organizovani u okviru projekta Dunavski vinski put, finansiranog u okviru INTERREG Programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija. Radionica je edukativnog karaktera,  namenjena je kako vinarima-vlasnicima podruma tako i ostalim učesnicima u vinskom turizmu u cilju unapređenja i organizovanje zajedničke vinske turističke ponude na području Srema i Bačke u Vojvodini, Srbiji  i regije Bač Kiškun u Mađarskoj.

15.15-16.15h Predstavljanje organskog đubriva i organske zaštite biljaka firme Eko GEA iz Slovenije, Kongresna sala Hotel Putnik

EKO GEA je porodična i tradicionalna firma iz Slovenije koja se više od 20 godina bavi organskim gajenjem biljaka. Proizvod Bio Aktivator BCX-900 od smeđih morskih algi je prirodno sredstvo za stimulisanje rasta i razvoja biljaka. Sa njim se povećava prinos i poboljšava kvalitet biljke i obnavlja zemlja u formiranju humusa. Aktivno se koristi kako u vinogradarstvu tako i u voćarstvu, ratarstvu i povrtarstvu!

BioComplex 900 je usklađen sa Evropskim standardima.

Firmu će predstaviti Franc Stopnišek kao njihov glavni menadžer

17.00-18.00h Vinska radionica: Šta se krije iza vinske etikete! Kongresna sala, Hotel Putnik

Kupovina vina za one koji istinski vole vino jeste pravo uživanje. Ipak, kada se nadjete ispred police sa vinima iz svih krajeva sveta, vrlo često ono postaje dugotrajno, a ponekad i vrlo zamorno.  Posebno kad vam stručni i zakonski termini na vinskim etiketama nisu ni malo poznati, te vas samo zbunjuju i stvaraju još veću konfuziju prilikom odabira. Kako bi i dalje uživali u kupovini vina, a posebno prilikom njegovog ispijanja, naučite kako se to čita vinska etiketa,šta znače pojedini termini, na šta vam ona ukazuje! Otkrijte šta se to krije iza vinske etikete!

Cena radionice po osobi: 1000,00

Sve prijave se vrše na mail: skola.vina@gmail.com

Radionicu vodi: Ljubica Radan, Vinska Akademija Srbije

Vinska Akademija Srbije i Interfest

 


Davne 2004. godine počeo je Međunarodni festival vina Interfest. Sigurni u svoju ideju, ali i u neizvesnost manifestacija koje se bave tako diskutabilnim, ali i nežnim i promenama sklonim kategorijama kakvi su ukusi, nismo mogli ni da pretpostavimo da će publika tako željno prihvatiti i godinama negovati vino kao turistički proizvod i izvor uživanja i strasti. 

Vizija i misija Interfesta

Interfest je zamišljen kao, iznad svega, promocija vinske kulture i afirmacija kulturnog i privrednog povezivanja, ali i kao mesto gde će se predstaviti domaća kulturna i turistička ponuda, izdvajajući „Puteve vina Srbije”. Samim svojim postojanjem Interfest podstiče stvaranje novih i širenje postojećih tržišta vina.

Na samom početku, Interfest je zakoračio u okruženje u kome je vino bilo davno zaboravljeno i potisnuto drugim pićima. Samo retki naslednici vinograda ili svetski putnici su usamljeno maštali o novim srpskim vinarijama i vinima i njima je Interfestom konačno prekinuto traganje za domaćim a svetskim festivalom vina. Onima koji ništa nisu znali o vinima Interfest je otkrovenje novog božanskog pića i izazov i motivacija za istraživanjem novih predela hedonizma.

Vizionarka i kreatorka ove ideje, Nataša Budisavljević Radišić sa svojim timom, mislila je ne samo na proizvođače vina, nego i na sam Grad Novi Sad u kome se festival održava, na AP Vojvodinu, ali i celu Srbiju i čitav region, koji ima šta da ponudi na vinskoj mapi sveta. Interfestov tim entuzijasta nije zaboravio ni ugostitelje i turističke radnike, gastronome i enologe, niti trgovce, potrošače i uživaoce božanskog pića. Interfestom, svi oni dobijaju tri vinska dana na poklon, da razmene iskustva, uče, ponove dobre i izbegnu loše poteze, eksperimentišu sa novim, oprobaju se na međunarodnom tržistu i, nadasve, uživaju u dobrom vinu.

Interfest do sada

Novi Sad ima čime da se pohvali po pitanju festivala, ali Interfest se izdvaja u odnosu na druge. On je prvi međunarodni skup vinara u Srbiji koji traje čitavih 14 godina i koji je najveći festival ove vrste ne samo u Srbiji nego i u okruženju. Te prve, 2004. godine, Interfest se oprobao na Ribarcu, ušuškanom i izdvojenom mestu na obali Dunava, idealnom za opušteno uživanje u vinu. Međutim, imajući u vidu da nam je promocija vina primarni zadatak, doveli smo Interfest na glavni gradski trg, Trg slobode, gde se razni stilovi vina susreću i sljubljuju sa starim jezgrom grada i njegovim različitim stilovima arhitekture. Iskustvo pokazuje da šardone najlakše klizi ispred samog veličanstvenog spomenika Svetozaru Miletiću, da je ispred neorenesansne Gradske kuće roze gotovo pa neophodan, a ispred neogotske Crkve Imena Marijinog može se mirne duše uživati i u merlou ili pino noaru. Ispred poznoklasicističkog Hotela „Vojvodina” sovinjon blan ili rizling su pravi izbori, dok preko puta, ispred secesijom obojene Finansijske palate, nije zgoreg pomilovati nepca kaberne sovinjonom, širazom ili prokupcem i vrancem, zašto da ne. Pod budnim okom Gvozdenog čoveka na ulazu u Pašićevu ulicu može se probati sve od početka do kraja. Možda ovaj trg najviše odgovara zbog samog imena, jer Interfest odiše slobodnim stilovima predstavljanja i ispijanja vina, ali i slobodnim uživalačkim duhom posetilaca.

Od 2004. do 2017. godine na Interfestu je učestvovalo više stotina vinarija iz skoro celog vinskog sveta, i novog i starog. Na Interfestu su se predstavile vinske kuće iz Srbije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Grčke, Rumunije, Mađarske, Austrije, Italije, Francuske, Španije, Portugalije, Nemačke, Argentine, Čilea, Južne Afrike i Australije, a posetilaca je bilo više od 200.000. Na Interfestu su bili i sovinjoni, blan i kaberne, merloi, barikirani i sveži, šardonei, filingranski žuti, rizlinzi, italijanski i rajnski, muskati i traminci, slatkasti i mirisni, vranci, moćni i crni, ali i naši i samo naši, ponosni prokupci, probojni probusi i nežne sile. Bili su na Interfestu i širazi, i frankovke, i terani, i malvazije. Marselani, pino noari, portugizeri, rozei, kupaže. Nema kraja. Doći će svi opet i pozvaće i druge.

I svi su zadovoljni. Vinari jer se predstave širokom auditorijumu, upoznaju sa kolegama, nauče nešto novo ili potvrde dobro staro. Gradski oci, jer se Novi Sad promoviše i kao grad vina i kao značajna turistička destinacija, a posetioci jer su naučili nešto novo o vinima i uz to se nezaboravno proveli i nauživali uz dobra i kvalitetna vina.

Interfest je više od festivala vina

Zaista paradoksalno zvuči činjenica da je Vojvodina regija sa veoma dugom tradicijom uzgajanja vinove loze i pravljenja vina, a da se po potrošnji vina po glavi stanovnika nalazi na najnižim mestima u Evropi. Na svu sreću, situacija se menja, a Interfest u tome ima svojih zasluga; sve je više novih vinograda i vinarija, ali i novih konzumenata koji sa ljubavlju i poštovanjem izučavaju vino i uživaju u njemu.


0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
Avatar for Pavle Radanović

GLODUR Svet vina, Eques de vino, somelijer, gurman

    Koristimo kolačiće da bismo vam pružili najbolje iskustvo na sajtu Svet vina. Prihvatate li upotrebu kolačića u skladu sa našim pravilima o kolačićima.