Danas je: 05.05.2021 / 9:48

5. SALON VINA KRAGUJEVAC

SALON VINA KRAGUJEVAC u organizaciji Vinskog viteškog reda Šumadije, je jedna od naj prestižnijih vinskih manifestacija u Srbiji koja okuplja kako već afirmisane tako i mlade vinarije iz Srbije i regiona jugoistočne Evrope, profesionalne kupce, kolekcionare, ljubitelje vina kao i sve predstavnike medija. Na salonu su prisutni i proizvođači opreme za vino i enoloških sredstava, proizvođači hrane, pekarskih proizvoda, maslinovog ulja i vode, sireva i suhomesnatih proizvoda. Salon u svom pratećem programu ima predavanja i stručne radionice, kao i slaganje vina i hrane. Podršku organizaciji i radu salona vina daju brojni sponzori i profesinalne asocijacije kao što su udruženja somelijera Šumadije – ASŠ i Srbije – SERSA, asocijacija Wine Expert, grad Kragujevac i brojne druge organizacije. Mesto održavanja Salona vina je već tradicionalno, Kongresni centar hotela “Kragujevac”, a učesnicima, profesionalnim kupcima (HORECA sektor), kolekcionarima i  posetocima Salona vina su na raspolaganju organizator salona i svi kapaciteti i sadržaji hotela.

Najugledniji srpski vinski portal VINO.RS napravio je presek vinskih dešavanja za 2018. godinu na osnovu stavova članova redakcije i spoljnih saradnika Vino.rs, te sveobuhvatne ankete sprovedene među vinarima, enolozima, somelijerima, vinskim novinarima i trgovcima vina u Srbiji. U kategoriji vinskih manifestacija Salon vina Kragujevac ocenjen je kao NAJBOLJA VINSKA MANIFESTACIJA U SRBIJI.

U svega nekoliko godina ovo je postala manifestacija koja je pokazala da zahtevan vinski festival može u Srbiji uspešno da se organizuje i izvan Beograda i Novog Sada. Radoznala publika i očigledno zadovoljni vinari kojih iz godine u godinu ima sve više na ovom Salonu garantuju lepu budućnost manifestaciji koja se nadovezala na uspeh šumadijskih vina generalno. U najužoj konkurenciji su bili 2018. godine: Vinski maraton na Paliću, Vinski park Sremska Mitrovica, Wine Jam Terroirs, Dan prokupca 14. Oktobar i Beogradski salon vina.

 

Peti Salon vina Kragujevac 2019

 

U organizaciji Vinskog viteškog reda Šumadije, održaće se 06.04.2019. godine.  Prethodnim, uspešno organizovanim Salonima vina, postavili smo pred sebe težak zadatak da iz godine u godinu budemo sve bolji. Da smo uspeli u tome, govori ogroman broj zadovoljnih posetilaca Salona svake godine, kao i izlagača i počasnih gostiju. O uspehu našeg Salona govori i podatak da je ovaj vinski događaj u Srbiji proglašen kao najbolji u kategoriji vinskih manifestacija Srbije od strane uglednog portala vino.rs. Jedan od zadataka Vinskog viteškog reda Šumadije je unapređenje vinogradarske i vinske kulture Šumadije i Srbije, a Salon vina je idealna manifestacija koja na jednom mestu spaja ljubitelje vina, vinske stručnjake, predstavnike HORECA sektora i proizvođače vina, kako iz Srbije, a posebno iz Šumadije, tako i iz regiona. Sa ponosom možemo reći da je na ovaj način i Kragujevac postao deo velike vinske scene Srbije i regiona. Ove godine sa zadovoljstvom smo ugostili 75 vinarija iz Srbije i regiona, kao i 18 izlagača hrane, vode i opreme. Sa ponosom ističemo da će ovaj peti po redu Salon vina Kragujevac otvoriti naš poznati pisac Vidosav Stevanović uz Vinske vitezove Šumadije. Specijalan gost ovog salona vina je vinar Horst Hummel, Villany, Mađarska, koji će nam se pridružiti na ovom Salonu. Pored izlagačkog dela organizujemo i dve radionice: “Srpski šardone i hrast” koju vode Dejan Živkoski-SERSA i Zoran Dragoljević WineExpert i radionica “Vino Budimir – tri boje prokupca” koju vode Zdravko Brkić-SERSA i Vladan Petrović te masterclass “Novostvorene sorte Srbije i vina” koji vodi Mladen Dragojlović enolog. Posetioci će pored vina moći da uživaju i u suhomesnatim proizvodima kao i vrhunskim sirevina koji su takođe deo programa Salona. Za dobro raspoloženje i pozitivnu atmosferu biće zadužen DJ Alexa, a nakom Salona organizovano je i vinsko veče u restoranu „Panorama“ hotela Kragujevac.

Četrvrti Salon vina Kragujevac 2018, u organizaciji Vinskog viteškog reda Šumadije, održan je 24.03.2018. godine.  Salon vina svečano je otvario Miloš Čomić – Vinski vitez, doajen Vinskog viteškog reda Šumadije. Na Salonu su predstavljene 59 vinarija iz Srbije i regiona jugo-istočne Evrope što ovaj Salon čini jedinstvenom i najobimnijom manifestacijom iz sveta vinarstva. Posetioci su mogli da degustiraju preko 300 kvalitetnih i vrhunskih vina Srbije i regiona. Salon vina u svom pratećem programu je imao radionice: “Srpski penušavci” koju je vodio Vuk Vuletić i Dejan Živkoski-SERSA, “Velike srpske crvene kupaže” vodio Miša Cilić kao i masterclass “Organska vina Srbije”predavač Nemanja Papić-SERSA.

Treći Salon vina Kragujevac 2017, u organizaciji Vinskog viteškog reda Šumadije, održan je 08.04.2017. godine. Treći salon vina svečano je otvario Petar Milikić – Veliki majstor Vinskog viteškog reda Šumadije. Na Salonu je predstavljeno 58 vinarija iz Srbije i regiona jugo-istočne Evrope što ovaj Salon čini jedinstvenom i najobimnijom manifestacijom srpskog vinarstva. Posetioci su mogli da degustiraju više od 300 kvalitetnih i vrhunskih vina Srbije i Regiona. Salon vina je imao radionice sa degustacijama, slaganje hrane i vina, masterclass, predavanja vinskih stručnjaka i po prvi put međunarodnu izložbu karikatura na temu vina – VIVA VINO koju je otvario Jugoslav Vlahović – karikaturista.

Drugi Salon vina Kragujevac 2016 održan je 02.04. 2016. a na Salonu je predstavljeno 47 vinarija, od toga 40 iz Srbije što ovaj Salon čini jedinstvenom i najobimnijom manifestacijom srpskog vinarstva. Posetioci su mogli da degustiraju više od 200 kvalitetnih i vrhunskih vina Srbije i Regiona. Takođe i ovaj Salon vina pratile su radionice sa degustacijama i predavanja vinskih stručnjaka. Salon je svečano otvorio Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević.

Prvi Salon vina Kragujevac održan je 04.04.2015. i na njemu je predstavljeno 29 vinarija, degustirano više od 100 kvalitetnih i vrhunskih vina. Salon je imao više od 800 posetilaca iz svih krajeva Srbije. Sastavni deo manifestacije su bila predavanja i radionice. Salon je svečano otvorio Boža Aleksandrović vinar i vinogradar.

Sastavni deo procesa razvoja vinarstva jeste promocija vinarija, vinskih regija i brendiranje vina, a kroz održavanje vinskih manifestacija i medijsku promociju zbog čega sajmovi i saloni vina, koji na jednom mestu omogućavaju razmenu informacija, iskustava i znanja svim akterima vinske scene, dobijaju na značaju. Ljubitelji i potrošači dobijaju priliku da upoznaju najkvalitetnija vina, otkrivaju nove vinarije i vinske regije, da prošire svoja znanja i unaprede nivo vinske kulture. Proizvodjači na salonu predstavljaju vina širem tržištu, stiču nove kontakte i klijente i upoznaju se sa novim trendovima u tehnologiji vina i politici razvoja vinarstva, a profesionalci iz oblasti ugostiteljstva i turizma dobijaju mogućnost da probaju nova vina, sagledaju trendove i nova znanja ugrade u svoje poslovne ponude.

Novosti iz sveta vinarstva se smenjuju u brzom ritmu, pojavljuju se nove vinarije i predstavljaju nova vina. Srbija se postepeno probija na savremenom vinskom tržištu, ne samo kao zemlja dobrih, već i kvalitetnih i vrhunskih vina o čemu govore brojne nagrade koje srpski vinari dobijaju u zemljama regiona, Evropske Unije i sveta.

Podršku Salonu vina Kragujevac daju brojne institucije kao što su: Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine – Grupa za vinogradarstvo i vinarstvo Republike Srbije, Grad Kragujevac, SERSA, Asocijacija Somelijea Šumadije – ASŠ, Udruženje WINE EXPERT, Turističko-Ugostiteljska škola “Toza Dragović” Kragujevac, Gradska Turistička Organizacija Kragujevac, Turistička Organizacija Srbije, Institut za javno zdravlje Kragujevac, predstavnici elektronskih i pisanih medija kao i pojedinci.

Brojne firme i institucije su prepoznale zajednički interes i sponzorisale predhodne kao i ovaj Salon vina Kragujevac i omogućile njegovo kvalitetno funkcionisanje.

Generalni sponzor 03. Salona vina Kragujevac 2017. bila je vinarija PIK OPLENAC Topola.

Sponzori, donatori i prijatelji Salona vina su i: TELEKOM SRBIJA, MILANOVIĆ INŽENJERING Kragujevac, Restoran MUSTANG Kragujevac, GASTRO MASTER Beograd, KOLOR PRES Lapovo, GRAFOSTIL Kragujevac,  PEKARA KLAS Kragujevac, KRALJEVI ČARDACI Kopaonik, KNJAZ MILOŠ Aranđelovac, BEOCAPRA doo Beograd (Sirevi KOZAR), Portal VINSKI VODIČ i drugi.

05. SALONA VINA KRAGUJEVAC 2019

06.04.2019. Hotel „Kragujevac“ – Kongresni centar

 

Program: 

09 do 11 h – Dolazak i smeštaj učesnika, vinara i gostiju (Velika sala – prizemlje i kongresna sala br.1- I sprat)

12 h – Početak rada 05. Salona vina Kragujevac 2019.

12:30 h Svečano otvaranje: književnik Vidosav Stevanović i Vinski vitezovi Šumadije

13 h – Radionica “SRPSKI ŠARDONEI I HRAST”, Dejan Živkoski – SERSA i Zoran Dragoljević Žorž – Wine Expert.

Vina:  Aleksandrović “Trijumf Barique 2016”, Radovanović “Chardonnay Selekcija 2016”, Katanić “Leon 2016”, Matalj „Terasa Chardonnay 2016“, Janko “Misija Barrique 2016”, Kovačević “Chardonnay Edicija S 2016”, Erdevik “Omnibus Lector 2016”.

 15 h – Radionica “VINO BUDIMIR – Tri boje Prokupca”, Zdravko Brkić – SERSA i Vladan Petrović.

Vina: Svb Rosa” 2007, 2009 i 2011, “Prokupac boje lila” 2009, 2011, 2012 i 2013, “Projekat X” 2009.

 17 h – Masterclass “NOVOSTVORENE SORTE SRBIJE I VINA”, Mladen Dragojlović, Enolog

Vina: “Morava” Despotika, “Morava” Jelić, “Ćilibar” (Panonija) Vinarija Plavinci, “Panonija” Vinarija Čaša vina i priča, “Sila”, “Neoplanta” i “Probus” Vinarija Milanović, “Probus” Deurić,

Radionice i predavanja – Kongresni centar Sala 3, I Sprat

 • Gost salona vinar Horst Hummel, Villany, Mađarska
 • Prezentacija rezultata projekta „IMPULS vine“, Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja
 • Predstavljanje knjige o vinu „Ekstaze i mamurluci“ Igor Mandić, crteži i ilustracije Jugoslav Vlahović. Knjigu predstavlja publicista i novinar Petar Samardžija
 • Udruženja „Vinski putevi Srbije“ Zoran Rapajić i “Wine Expert” – predstavljanje projekta „WineRS card“
 • Muzički program salona DJ Alexa

20 h – Kraj rada 05. Salona vina 

21h – VINSKO VEČE za posetioce i vinare uz prigodan muzički program i večeru

(Rezervacija za vinsko veče – restoran PANORAMA hotel “Kragujevac”)

Na salonu učestvuju 75 vinarija iz Srbije i regiona, kao i 18 izlagača hrane, vode i opreme.

Cena ulaznice je 700 din.

Kaucija za čašu 300 din.

 1. SALON VINA KRAGUJEVAC 2019.  

75. VINARIJA, 18. IZLAGAČA HRANE, VODE I OPREME

 1. PIK OPLENAC – Topola
 2. ALEKSANDROVIĆ – Vinča
 3. STARI HRAST – Žirovnica, Batočina
 4. ART WINE – Grošnica, Kragujevac
 5. RADOVANOVIĆ – Krnjevo
 6. KATANIĆ – Kamenica, Kragujevac
 7. ZMAJEVAC – Lipovac, Topola
 8. DeLENA – Lipovac, Topola
 9. PAVLOVIĆ – Trska, Rača
 10. PODRUM PEVAC – Kragujevac
 11. TRILOGIJA Banja, Aranđelovac
 12. TRIVAL – Drača, Kragujevac
 13. MIVES VINA – Vlakča, Kragujevac
 14. MILETIĆ – Oparić
 15. MATALJ – Negotin
 16. VIMMID- Negotin
 17. PODRUM DAJIĆ- Negotin
 18. VINARIJA RAJ – Rajac, Negotin
 19. DŽERVIN 1927 – Knjaževac
 20. PLAVINCI – Zaklopača, Beograd
 21. MILANOVIĆ – Surduk
 22. VINUM – Sremski Karlovci
 23. VINARIUM – Banoštor
 24. MAČKOV PODRUM – Irig
 25. BELO BRDO-Čerević
 26. PODRUM DO KRAJA SVETA-Kovilj
 27. KOVAČEVIĆ Vinarija – Irig
 28. VINARIJA ERDEVIK – Erdevik
 29. PATKOV VINOGRAD – Krčedin
 30. TRI MEĐE I OBLAK – Neštin
 31. PLANTAŽE – Podgorica, Crna Gora
 32. JANKO – Smederevo
 33. JEREMIĆ – Smederevo
 34. TEMET – Lozovik, Jagodina
 35. CILIĆ GAZDINSTVO – Lozovik, Jagodina
 36. VIRTUS – Žabari
 37. TONKOVIĆ – Palić
 38. ZVONKO BOGDAN – Palić
 39. ZADUZBINA Kralja Petra I – Topola
 40. DESPOTIKA – Vlaški Do
 41. ARSENIJEVIĆ – Vinča
 42. IVANOVIĆ – Aleksandrovac
 43. RADOSAVLJEVIC – Kruševac
 44. VINSKA KUĆA MINIĆA – Tržac
 45. ČAŠA VINA I PRIČA – Ražanj
 46. LASTAR Vinarija – Sekurič, Belušić
 47. RAJIĆ – Paraćin
 48. SPASIĆ – Tržac, Aleksandrovac
 49. PODRUM TODOR – Vitkovo
 50. BOTUNJAC – Donje Zleginje
 51. MILOSAVLJEVIĆ – Bučje, Trstenik
 52. MAGAZA – Velika Drenova, Trstenik
 53. GRABAK – Vrnjačka Banja
 54. ALEKSIĆ – Vranje
 55. STEMINA – Trstenik
 56. LEVAČ Vinarija – Rekovac
 57. STARI OPLENAC – Topola
 58. ČOKA – Čoka
 59. RUBIN – Kruševac
 60. VINO KALEM – Velika Drenova
 61. ĐURĐEVIĆA VINO – Dobroljupci, Aleksandrovac
 62. PODRUM ĐORĐEVIĆ – Gornji Stupanj
 63. VINARIJA ĆOSIĆ 97 – Vitkovo
 64. BIANCO e ROSSO – Beograd
 65. COMP COMERC – Beograd
 66. PRUNA – Beograd
 67. VINIS – Dobra Voda, Jagodina
 68. ANTIĆ – Orahovac, Kosovo i Metohija
 69. BOVIN – Negotino, Makedonija
 70. TIKVEŠ – Kavadarci, Makedonija
 71. CHATEAU KAMNIK – Skopje, Makedonija
 72. QUEEN MARIA – Demir Kapija, Makedonija
 73. BRAĆA RAJKOVIĆ – Gornja Zleginja
 74. DOJA – Blace
 75. VINO BUDIMIR – Aleksandrovac

SP-1. BARRIQUE ĐORĐEVIĆ – Vranje

SP-2. PEKARA KLAS – Kragujevac

A-1. Čaše GASTROMASTER – Beograd

A-2. TRLIĆ Prerada mesa – Ub

A-3. BELGRADER Sirevi – Beograd

A-4. MANGULICA – Kovilj

A-5. MLEKARSKA ŠKOLA – Pirot

A-6. KRCINO ZLATO – Zlot, Bor

A-7. SIR ZA SVAKI DAN – B. Karađorđevo

A-8. KIRBIK kutije za vino – Topola 

SK-1. BARRIQUE 1873 – Velika Drenova

SK-17. SIR MEZE – Aleksandrovac

L-1.  GTO – Kragujevac

L-2. MLADINSKA KNJIGA – Beograd

L-3. KNJAZ MILOŠ NATURA Voda

L-4. SALAŠ 137 – Knjiga Igor Mandić “Ekstaze i mamurluci”

L-5. VINSKI PUTEVI SRBIJE – WineRS card

L-6. REDASP – Projekat “IMPULS vine”

Subota 06.04.2019 – Sala III (I sprat) – Kongresni centar hotela Kragujevac

I RADIONICA

13 do 14 h – Radionica “SRPSKI ŠARDONEI I HRAST”, vode Dejan Živkoski – SERSA i Zoran Dragoljević Žorž Wine Expert.

Vina:  Aleksandrović “Trijumf Barique 2016”, Radovanović “Chardonnay Selekcija 2016”, Katanić “Leon 2016”, Matalj „Terasa Chardonnay 2016“, Janko “Misija Barrique 2016”, Kovačević “Chardonnay Edicija S 2016”, Erdevik “Omnibus Lector 2016”.

 

II RADIONICA 

15 do 16 h – Radionica “VINO BUDIMIR – Tri boje Prokupca”, vode Zdravko Brkić – SERSA i Vladan Petrović.

Vertikala vina: “Svb Rosa” 2007, 2009 i 2011, “Prokupac boje lila” 2009, 2011, 2012 i 2013, “Projekat X” 2009.

III RADIONICA 

17 do 18:30 h  Masterclass“NOVOSTVORENE SORTE SRBIJE I VINA”, vodi Mladen Dragojlović, Enolog

Vina: “Morava” Despotika, “Morava” Jelić, “Ćilibar” (Panonija) Vinarija Plavinci, “Panonija” Vinarija Čaša vina i priča, “Sila”, “Neoplanta” i “Probus” Vinarija Milanović, “Probus”Deurić,         

NAPOMENA: Obavezna je rezervacija za radionice. Broj mesta je ograničen na 24. Jedna osoba može rezervisati max. 2 radionice, a rezervacije se primaju isključivo preko ove aplikacije na sajtu Vinskog viteškog reda Šumadije.

Rezervacije za radionice se primaju do popune broja od 24 mesta.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
Avatar for Pavle Radanović

GLODUR Svet vina, Eques de vino, somelijer, gurman

  Koristimo kolačiće da bismo vam pružili najbolje iskustvo na sajtu Svet vina. Prihvatate li upotrebu kolačića u skladu sa našim pravilima o kolačićima.