Danas je: 07.12.2022 / 1:26

Šta jedemo? #mojakravicafoodtalk

Kako se hranimo

Na konferenciji #mojakravicafoodtalk koja je održana 12.06.2015 u Novom Sadu govorilo se o hrani, gastro turizmu i vinu. Organizatori konferencije su puno pažnje posvetili izlagačima koji su prezentovali svoje proizvode. Kada je reč o hrani prijatno me je iznenadila lokalna Vojvođanska kuhinja, spremana na tradicionalni, kako više volim da kažem, „domaćinski“ način. Učesnici su imali priliku da uživaju u „organski“ proizvedenoj hrani, što je sada svetski trend, ali i u hrani koja je mnogo ukusnija i od organske, u onoj koja je sa ljubavlju spremana.

Zdrava ishrana je nešto o čemu se konstantno polemiše. Najviše pažnje se posvećuje samoj hrani ali nedovoljno obroku.

Tema prvog panela je bila „Meso? Gluten? GMO? Šta da jedem?“ najviše pažnje je privukla Mirjana Bobić Mojsilović sa svojom pričom o tradicionalnoj hrani koja se sprema sa puno ljubavi i o porodičnom nedeljnom ručku. Razgovori za stolom dok se obeduje su jedan od bitnih elemenata nedeljnog ručka. Porodica na okupu i obrok spreman sa puno ljubavi je ono što je danas retkost u domaćinstvima. Velika je šteta što nedeljni ručak polako postaje luksuz, kako zbog cene kvalitetnih namirnica, tako i zbog sve manje vremena koje porodice provode na okupu. Tempo današnjeg života je nemilosrdan. Retko u kojoj porodici se može pronaći vreme za ovakav zajednički obed, pa čak i nedeljom. Svi jurimo, često jedemo van kuće i malo je onih koji vode računa o tome kada i šta jedu. Kvalitet onoga šta jedemo većini nije prioritet. Veliki problem zdrave ishrane je i cena hrane. Retko ko može sebi da priušti da se jede zdravo.

Kada bismo posvetili više vremena i pažnje porodičnom ručku kao bitnom elementu normalnog funkionisanja svakog od nas, svima bi bilo bolje. Ambijent koji pravi porodica tokom obroka i hrana koja je spremana sa puno ljubavi su nezaobilazni kad se govori o kvalitetnoj i zdravoj ishrani.

Tokom diskusije na ovom panelu malo se pričalo o GMO hrani, što je moja velika zamerka. Nedovoljno je vremena posvećeno ovom stvarno velikom problemu koji sve više opterećuje proizvođače hrane, ali i nas ljubitelje „Kvalitetne i zdrave“ ishrane.


0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
Avatar for Pavle Radanović

GLODUR Svet vina, Eques de vino, somelijer, gurman

    Koristimo kolačiće da bismo vam pružili najbolje iskustvo na sajtu Svet vina. Prihvatate li upotrebu kolačića u skladu sa našim pravilima o kolačićima.