Danas je: 07.12.2022 / 4:22

IV NEDELJA ITALIJANSKE KUHINJE U SVETU

U okviru četvrtog izdanja Nedelje italijanske kuhinje priređen je sajam “Made in Italy Serbia” na kome su predstavljeni novi prehrambeni proizvodi za tržište Srbije. Sajam su otvorili NJ.E. Karlo Lo Kašo, ambasador Republike Italije u Srbiji; Đorđo Markeđani, predsednik Komore italijansko-srpskih privrednika i Mirjana Kojić, generalni sekretar Komore. Proizvođači vina, maslinovog ulja, čokolade, sireva, ali i testenina i mesa predstavili su svoje proizvode zainteresovanim posetiocima i potencijalnim saradnicima. Takođe je predstavljena i mobilna aplikacija “Mamma Itala” pomoću koje se mogu pronaći lokacije širom sveta na kojima se prodaju originalni italijanski proizvodi.

Ministarstva poljoprivrede Italije i Srbije održala su seminar “Geografske indikacije globalnog tržišta – vrednost, registracija i zaštita” gde je Davide Liberati, vođa EU projekta za organsku proizvodnju i zaštitu geografskog porekla, istakao da su tri srpska proizvoda uskoro spremna za dobijanje EU oznake geografskog porekla: pirotski kačkavalj, ariljska malina i fruškogorski lipov med. Na seminaru su takođe govorili i Silvia De Bertoldi iz Ministarstva poljoprivrede Italije, Stevica Marković i Vuk Vujačić iz saveza “Original Serbia” koji okuplja proizvođače čiji proizvodi nose oznaku geografskog porekla, i Mirjana Ostojić iz udruženja “Slow Food” u Srbiji.

Pored toga, 23. novembra  brojne vinoteke i restorani u Beogradu obeležili su “Dan italijanskih vina” posvećen izuzetnim italijanskim vinima, u organizaciji Italijanske agencije za spoljnu trgovinu (ICE). 

Program četvrte Nedelje italijanske kuhinje u svetu ove godine povezan je sa porukom “Doprinos za poplavljena područja” (“Contributo emergenza acqua”). Ova kampanja opštine Venecija treba da pomogne gradu koji je teško oštećen zbog velikih priliva vode, a biće pomenuta na svakom događaju, uz osvrt na prethodne dane i predloge za pomoć.

Naziv računa: Comune di Venezia-Emergenza acqua alta

Namena uplate: Contributo emergenza acqua / Doprinos poplavljenom području

IBAN: IT 24 T 03069 02117 100000 018767

BIC (za međunarodne uplate): BCITITMM


0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
Avatar for Pavle Radanović

GLODUR Svet vina, Eques de vino, somelijer, gurman

    Koristimo kolačiće da bismo vam pružili najbolje iskustvo na sajtu Svet vina. Prihvatate li upotrebu kolačića u skladu sa našim pravilima o kolačićima.