Danas je: 01.10.2022 / 14:54

Novosađanka Milena Zakarić šampionka Srbije u penušavim vinima!

Somelijerka iz Novog Sada Milena Zakarić pobedila je u finalu nadmetanja Serbian Sommeliers Competition – Sparkling Wine, u organizaciji Udruženja somelijera Srbije SERSA. Milena Zakarić, predstavnica Udruženja somelijera Vojvodine, pokazala je zavidno teorijsko i praktično znanje o penušavim vinima i osvojila prvo mesto u vrlo nesvakidašnjem finalu – sve tri finalistkinje bile su žene! Drugo mesto osvojila je Aleksandra Vasić, a treće Anika Manojlović, u finišu takmičenja koja je pokazalo da je položaj žena u srpskom vinskom svetu sve bolji.

Kolege i takmaci iz polufinala, Ivan ĐonlićNikola Bogićević i Ljubomir Bošković, srdačno su čestitali koleginicama nakon celodnevne borbe u kojoj su se merili otmenost i preciznost servisa, poznavanje vina i sposobnost identifikacije različitih penušavaca.

U četiri osnovne discipline finala, somelijerke su se nadmetale u služenju šampanjca i koktela od šampanjca, u identifikaciji pet penušavih vina iz Srbije, dekantiranju penušavca i veoma zahtevnom izazovu prepoznavanja šest penušavaca iz sveta, i to po metodu proizvodnje, zemlji porekla, sorti i proizvođaču. U zajedničkim disciplinama, somelijerke su prepoznavale slike iz vinskog sveta i rastakale šampanjac iz magnum boce u dvadeset i jednu čašu.

Događaj u beogradskom hotelu Hyatt Regency okončao se velikim aplauzom za sve tri učesnice finala, koje su pokazale veliku vinsku erudiciju i sposobnost da se uhvate u koštac i sa najtežim “penušavim” izazovima.

Preuzeto sa Vino & Fino


0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
Avatar for Pavle Radanović

GLODUR Svet vina, Eques de vino, somelijer, gurman

    Koristimo kolačiće da bismo vam pružili najbolje iskustvo na sajtu Svet vina. Prihvatate li upotrebu kolačića u skladu sa našim pravilima o kolačićima.