Danas je: 18.04.2021 / 10:22

Preminuo Giacomo Tachis

-Tvorac preporoda toskanskog vinarstva-

Jedan od najpoznatijih italijanskih enologa, Giacomo Tachis(Đakomo Takis), umro je u subotu, šestog februara u 82 godini. Bio je jedan od začetnika renesanse italijanskog vinarstva  šezdesetih godina prošlog veka.
Tachis je najzaslužniji za modernizaciju  vinarstva u Toskani. Kreirao je, zajedno sa Pierom Antinoriem, koji je jedan od najvećih vizionara toskanskog vinarstva, čuvene supertoskance: Tignanello i Solaia. Nemerljiv je njegov doprinos i da Sassicaia postane jedno od najpoznatijih svetshih vina

Nakon 30 godina rada  za Antinorija, posvetio se konsultantskom poslu  i radio za veliki broj vinarija širom Italije.
Tachis je rođen u Torinu 1933. godine. Studirao je vinarstvo u Albi. Kao mlad enolog bio je angažovan 1961. godine  od strane Nikola  Antinorija(Niccolo Antinori), oca Piera Antinorija, da radi za njega.

U to vreme, vinarstvo uToskani  je bilo  u  katastrofalnom stanju.. Visokoprinosni klonovi Sangiovesea, zasađeni na pogrešnim mestima u kombinaciji sa nehigijenskim uslovima u vinarijama, korišćenjem  veoma starih, prljavih buradi moglo je, kao rezultat, da ima samo vina lošeg kvaliteta.
Kada je Pjero Antinori  došao u vinariju (Marchesi Antinori Srl)  1966. godne, zajedno sa Tachis-om napravio je plan sa ciljem da se poboljša kvalitet vina. Tachis je gledao na Bordo i na Emile Peinaud-a, vodecegi enologa toga vremena. On je prihvatio Peinaud-ov savet, da izbaci bele sorte grožđa u tradicionalnim kupažama, a vina ostavi da sazrevaju u novim hrastovim buradima.
Tachis i Antinori su1970. godine, kreirali poseban cuvee Tignanello, od grožđa iz njihovog vinograda na imanju Santa Cristina(koga zovu i Tenuta Tignanello).  Proizveli su Chianti Classico, koristeći najmanji procenat zakonski dozvoljenih belih sorti grožđa. Nazvali sui ga “Vila Antinori Tignanello..”
Solaia je nastala 1978. godine. To je bila kupaža sledećih sorti: 75 posto Cabernet Sauvignon,, 5 posto Cabernet Franc  i 20 procenata Sangiovese.

Tachis,  je bio i veliki kritičar globalizacije vinskih stilova. Iako je podržavao korišćenje Cabernet Sauvignon-a u Italiji, on je uvek smatrao da terroir-u treba omogućiti da dođe do izražaja.
Decanter jeTachisa je proglasio  čovekom godine 2011. za svoj izuzetan doprinos razvoju talijanskog vinarstva, a posebno  Toskanskih vina, u 20. veku.

Izvor:  Wine Spectator

Photo by Decanter magazin
0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
Avatar for Pavle Radanović

GLODUR Svet vina, Eques de vino, somelijer, gurman

    Koristimo kolačiće da bismo vam pružili najbolje iskustvo na sajtu Svet vina. Prihvatate li upotrebu kolačića u skladu sa našim pravilima o kolačićima.