Danas je: 24.07.2024 / 12:20

Deseti VINOcom

-u znaku jubileja-

Proteklog vikenda (27. i 28. 11. 2015.), u velelepnom zdanju hotela Esplande, održan je, jubilarni, deseti međunarodni festival vina i kulinarstva Zagreb VINOcom 2015. Svoje proizvode predstavilo je preko 300 izlagača, a od toga je bilo nešto manje od 200 vinarija i trgovaca vinom, uglavnom iz Hrvatske i regiona.

Ovako impozantan broj vinarija sa preko hiljadu etketa, uglavnom, veoma dobrih vina, pokazuje da je VINOcom, jubilarac, stasao u jedan od najznačajnijih skupova ove vrste u Hrvatskoj. Potvrda za to je i visoko pokroviteljstvo predsednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.

U okviru ove manifestacije održano je i prvo nacionalno ocenjivanje vina pod nazivom “Vina Croatia” u organizaciji Udruženja vinarstva pri Hrvatskoj gospodarskoj komori. Vina su ocenjivale stručne komisije, sastavljene od pet domaćih i deset inostranih sudija iz Velike Britanije, Holandije, Mađarske, Slovenije, Austrije, Bosne i Hercegovine i Srbije .

U konkurenciji za najbolje vino Hrvatske bilo je 201 vino (etiketa) iz 64 vinarije. Kutjevački Traminac ledena berba 2011. i Krauthakerov Zelenac IBB 2009. dobili su veliko zlato (preko 91 poena), a dodeljeno je još 49 zlatnih medalja i 23 srebrne u sedam kategorija.

Ono što nas je impresioniralo na ovom festivalu, pored besprekorne organizacije, je veoma veliki broj dobrih vina proizvedenih od autohtonih sorti grožđa, što je na neki način deo htvatske vinske tradicije i kulture uopšte. Iz mnogih zanimljivih razgovora koje smo, uz poneki gutljaj dobrog vina, vodili sa ljudima koji su deo hrvatske vinske scene, provejava zaključak da su hrvatski vinari svesni da svet mogu “osvojiti” samo autentičnim vinima od lokalnih, autohtonih sorti grožđa. To je istakao i Ministar turizma Darko Lorencin, koji je otvarajući deseti VINOcom u prigodnom govoru istakao kako se danas ljudi okreću nekim novim trendovima, ali ipak cene izvornost i autohtonost, odnosno ono što je stvarano stolećima, te da je upravo zbog toga važno negovati tradiciju i bogatstvo domaće eno-gastro ponude.

U nekoj vrsti “skautinga” da izvidimo novosi u hrvatskoj vinskoj produkciji, otkrili smo “toplu vodu”. Ono što smo pretpostavljali i pre nego što smo kročili u salone elitnog hotela.

Plavac mali na svakom koraku. Ovo vino ovde ima svojevrsni kultni status i definitivno je najpopularnija vinska sorta, a posle graševine (i malvazije) najvažnija autohtona sorta u Hrvatskoj. Nijedan plavac koji smo probali nije nas ostavio ravnodušnim. Isto je bilo i sa žlahtinom, škrletom, malvazijom, graševinom…

Toliko dobrih vina, da bi bilo nekorektno neka posebno izdvojiti, a da ne ostaneš “grešan” prema nekim drugim vinima i vinarijama.

Ipak jedno vino ćemo spomenuti, ali ne zbog toga što je na nas ostavilo najjači utisak. Sasvim drugačiji razlog je u pitanju. Saznali smo da je poznata vinarija iz Orebića, Korta Katarina, vršnjakinja VINOcoma i da je za deset godina postojanja lansirala vino X decent, pa smo ga mi nekako doživeli i kao jubilarno vino samog festivala. Naravno radi se o plavcu malom (2009, 16% alk.)!

Mnogo je festivalskih impresija, ali opšti utisak je da je vinska scena u Hrvatskoj i dalje u usponu, te da su hrvatski vinari, a bogami i država, shvatili značaj vinskog turizma i važnost iznalaženja novih,kreativnijih i efikasnijih vidova prodaje vina. Nije više samo važno biti na vinskoj karti nekog elitnog restorana, nego i da se što više vina proda “na pragu” vinarije.To je neminovan trend i to zdušno podržavaju svi relevantni faktori u Hrvatskoj. Ništa se ne prepušta slučaju. Čak se pri izboru inostranih ocenjivača hrvatskih vina vodilo računa da se pozovu pre svega sudije iz zemalja za koje se smatra da su za Hrvatsku najinteresantnije kao vinska, ali i turistička tržišta. Ovde treba spomenuti i nagrade “Bijeli grozd”koju dodeljuje udruga G.E.T. Report za doprinos u razvoju vinskog turizma u Hrvatskoj.

Prema broju izlagača, kao i prema broju posetilaca (oko 8000), VINOcom 2015 je bio na nivou prošlogodišnjeg, a to su imponzantne cifre za ovu vrstu događaja. Time je misija VINOcoma u pogledu širenja vinske i kulinarske kulture upotpunosti ispunjena. Verujemo da će tako biti i narednih godina,

Na kraju valja istaći da za uspeh VINOcoma velike zasluge ima njegov direktor, spiritus movens festivala, uvaženi zagrebački profesor i veliki vinski znalac Ivan Dropuljić. Sve čestitke profesoru i njegovim saradnicima.

Uspostavljeni su visoki standardi za dešavanja ove vrste, koji su poboljšavani iz godine u godinu. Nadamo se da će se taj trend održati i da će VINOcom, u narednim godinama, postati neizbežna vinska destinacija, kako za vinare, tako i za vinsku publiku.

Sve u svemu bio je ovo veoma prijatan vinski vikend, uz mnogo susreta sa starim znancima, mnogo novih poznanstava i korisnih informacija. Naravno, kao i uvek u ovakvim prilikama, nije bilo vremena da se proba sve ono što se planiralo. Sticajem raznih okolnosti probalo se više plavaca nego što smo hteli, ali ne i čuveni “Bišovski plovac”. Nadamo se da će biti prilike i za to.

Vidimo se dogodine.

Gojko Radanović (alias Othello B & W)

https://www.yohttps://www.youtube.com/watch?v=1LcK5qBy3YE&feature=emb_titleutube.com/watch?v=XHOmBV4js_E


Avatar for Othello B&W

Ljubitelj vina sa velikim iskustvom, somelijer

    Koristimo kolačiće da bismo vam pružili najbolje iskustvo na sajtu Svet vina. Prihvatate li upotrebu kolačića u skladu sa našim pravilima o kolačićima.